Sanomalehden palaute

533947.jpg

Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala

Etelä-Suomen Sanomat -lehti tulee valtaosaan Lahden talousalueen kodeista. Ajatteleva lukija pohtii usein päivittäin sen kirjoituksia ja tekee niistä johtopäätöksiä, vastaväitteitä tai aloittaa päivänsä keskustelemalla jostakin lehden päiväkohtaisesta kirjoituksesta. Usein lukijan tekee mieli jopa väittää vastaan tai suorastaan korjata lehden kirjoituksen sanomaa tai sen erittäin runsaita paino- ja kielioppivirheitä.

ESS:n nettisivuilla hän voikin yrittää antaa palautetta, sillä siellä on erikseen palautesivu. Sinne lukija voi kirjoittaa mielipiteensä ja lähettää sen suoraan lehdelle. Palautesivun lopussa on palautteen antajalle vielä täytettäväksi seuraava teksti:

Haluatko, että sinuun otetaan yhteyttä palautteesi johdosta?

Kyllä, puhelimitse

Kyllä, sähköpostitse

Ei

Purettuaan ajatuksensa ja täytettyään ylläolevan yhteyspyynnön lukija jää kiinnostuneena odottamaan ESS:n yhteydenottoa.

Perheemme kolmen jäsenen kirjalliset palautteet ja yhteyspyynnöt viimeisen puolen vuoden ajalta käsittävät puolentusinaa ESS -lehdelle annettua palautetta ja niihin liittynyttä yhteydenottopyyntöä.

Mitään palautetta emme ole saaneet kertaakaan - ainoastaan lähetyksemme jälkeen välittömästi saapuneen automaattisen vastaanottokuittauksen.

Tuntuu kuin ESS lupauksistaan huolimatta eläisi vielä sanojen "sen kirjoitin minkä kirjoitin" -aikakautta. Kyllä meitä viisaamman ja tyhmemmänkin palauteinto saadaan näin menetellen nopeasti nujerrettua.

Sivistyksen lahtelaisena etuvartiona ESS voisi ainakin vastata kuukausia sitten lähettämäämme palautteeseen, jossa kysyimme, miksi mielipidekirjoituksissa Etelä-Suomen Sanomat julkaisee nimimerkkikirjoituksia? Esimerkiksi sivistyksen ykköslehti Helsingin Sanomat on tällaisesta kaksinaismoraalista kokonaan luopunut.

 

 

Lahden virkamieskerman palautteita

656217.jpg

Lahden kaupungintalo on palautteen keskipiste, vai onko?

L

ahden kaupungin virkamiehiltä ei palautetta tai vastauksia heru edes pyytämällä. Kaupungin hallintokuntien kotisivut toimivat verkossa rikkiviisaan yksisuuntaisesti. Nämä "palautteet" annetaan medialle –viis lahtelaisista ja toden puhumisesta.

Kaupunginjohtaja Myllyvirran palaute

842586.jpg

Jyrki Myllyvirta kirjoittaa blogia lahtelaisille

"Vuorovaikutus on kaksisuuntaista. Samalla, kun kaupunki pyrkii kehittämään tiedottamistaan, toivomme, että kaupunkilaiset olisivat aktiivisia ja ottaisivat yhteyttä asianomaisiin virkamiehiin ja luottamushenkilöihin, kun jokin asia tuntuu olevan menossa väärään suuntaan. Kaupunkia voi lähestyä eri tavoin, puhelimitse, kirjeitse ja usein kaikkein vaivattomimmin antamalla palautetta verkossa kaupungin kotisivujen kautta. Pyrimme vastaamaan kaikille, jotka antavat yhteystietonsa."

Näin uusi kaupunginjohtajamme kirjoitti blogissaan 1.8.2007. Tätä blogia hän lupasi meille lahtelaisille kirjoittaa kerran viikossa. Nyt kolmas työviikko jo jäi ilman blogia.

"Ei kahta hyvää - luvata ja pitää", sanoo suomalainen sananlasku.

 


Toimialajohtaja Matti Liukon palaute

842544.jpg

Lahden kaupunginsairaala on vajaan 100 metrin päässä Matti Liukon työhuoneesta.

T

ämän päivän niin valtakunnallisessa kuin maakunnallisessakin lehdistössä Lahti on taas päässyt julkisuuteen. Lahti kun selviää maan pienimmillä terveysmenoilla kenenkään kuntalaisen muka kärsimättä. Lausunnon antaa jälleen kerran Lahden sosiaali-ja terveystoimen toimialajohtaja Matti Liukko.

Liukon työpaikka on Lahden Hämeenkadulla, kadun toisella puolen on Lahden kaupunginsairaala. Sen osasto 22 on kesäkuusta alkaen ollut suljettuna: kaikki osastolle sovitut jaksot on peruttu säästösyistä. Osaston tehtävä on ollut ainutlaatuisen tärkeä: kuntoutusjakson antaminen vaikeavammaisille tai omaishoidettaville potilaille. Se on ollut myös omaishoitajan henkireikä saada itselleen pieni lepopäivärypäs ja hengähdys uuvuttavaan työhönsä.

Matti Liukko ei vaivaudu edes kadun toiselle puolelle näkemään säästöbyrokratiansa ihmiskohtaloiden alennustilaa. Todenvastaista palautetta hän voi kenenkään estämättä antaa julkiselle sanalle.

"Häpeisit", sanoisi äitini, jos eläisi.

 

Toimialajohtaja Maritta Vuorisen palaute

519792.jpg

Kirjoituksen alkeet ja Maritta Vuorinen eivät elä hymyten sovussa.

M

aritta Vuorisen johtamana Lahden sivistystoimi on kokenut mahalaskun toisensa jälkeen. Kaupunkimme koulutoimi on ajettu ahdinkoon, jonka voi tehdä vain asioista täysin tietämätön ja asiantuntematon johtaminen. Lahden koulutointa koskevat valitukset täyttävät jo monen oikeusistuimen pöytiä: lahtelaiset hakevat oikeutta Lahden ulkopuolelta! Missä keskustelu ja kaupunkilaisten/virkamiesten vuorovaikutus palautteineen? Nyt Vuorinen syksyn tervehdyksessään lahtelaisille yrittää kääntää kansalaisten päät muualle ja olla viisas lahtelaisesta kulttuurista.

Kulttuuria leipätyökseen tekevän pitää kuitenkin vähintään osata edes yläkoulutasoista suomea. Huomatessaan kielentaitonsa puutteet korkeassakin asemassa oleva virkamiehemme voisi kysyä neuvoa suomea osaavalta, ei se mikään häpeä olisi.

Pari esimerkkiä Lahden sivistystoimen toimialajohtaja Maritta Vuorisen kielioppitaidosta Fanfaari –lehdessä, joka jaettiin kaikkiin lahtelaistalouksiin viikko sitten.

1) Kaupunginmuseo, kuten kaikki muutkin kulttuurilaitokset kertovat verkkosivuillaan monipuolisesti omasta toiminnastaan.(subjekti yksikössä, predikaatti monikossa)

2)Internetissä voi siis kurkistaa salin lisäksi Metsähallista avautuvaa maisemaa, ja päivittää kalenterinsa konserttiohjelmistosta.(rinnasteisia päälauseita ei eroteta pilkulla, jos niissä on yhteinen lauseenjäsen)

"Minä itte, sano lehmänkakka mättäällä", sanoo 86-vuotias Eira-täti Jämsästä.