Sinikka Riippa ja päivän lehti

Naisten ja miesten jutturinki istuu kotoisesti väljässä ympyrässä sohvien ja nojatuolien pehmeydessä.

Huone on täynnä puheensorinaa, vuoroin naurunpätkiä, huomautusherjoja ja vakavaa keskustelua päivän tapahtumista. Kymmenittäin katsekontakteja, hymyjä ja osallistumista. Yksi on levittänyt päivän lehden pöydälle ja tekee sieltä monenlaisia poimintoja yleisen juttelun lomaan. Kuuntelen huoneen ovelta hämmennyksissäni.
Aiheet ovat nyt tässä päivässä, päivän puheenaiheissa, yksi juuri päättyneiden MM-hiihtojen suomalaisten naisten mainioissa suorituksissa, toinen pitkän kertomuksen muodossa läheisen Padasjoen kunnan, sen pienen kylän räjähdysmäisessä äkkikasvutarinassa. Kertoja on juuri palannut käynniltä tuosta synnyinkylästään:

Koulut pitäjässä on yksi toisensa jälkeen myyty eniten tarjoaville. Täältä kaupungista tuli nuori vähän yli kolmikymppinen isä ja ostaa rojautti yhden kokonaisen koulun sekä toi mukanaan perheensä: vaimon ja seitsemän lasta. Kylän asukkaiden määrä kasvoi yli 10 prosenttia.

Keskustelijat arvelivat tuon perheen lapsimäärän kasvun jatkuvan – olihan perhe varsin nuori. Vapautunut nauru ja silmien pilkkeet kertovat elämäninnosta. Ja taas puheenaihe vaihtuu...

Olen MIETE ry:n toimitiloissa – meneillään on satunnaisesti paikalle tulleiden mieteläisten päivän kohtaaminen ja  vartin päästä  ruokailutapahtuma.



Rohkeat esiintulijat

Saan puheensorinan lomasta oppaakseni Sinikka Riipan. Hän kertoo estoitta ja selkeästi oman tilansa, kuntoutusvaiheensa nykytilan, osallistumisensa Mietteen toimintaan.


Käymme Sinikan opastuksella kuvataidetilassa, jonka seinät ja pöydät ovat  täynnä mitä hienoimpia kuvallisia teoksia: useimmat työt viestivät tekijänsä erikoislahjakkuudesta ja rohkeudesta omaan näkemykseen. Käymme vielä kesäterassilla, jonka täyttää valtava määrä kirpputorivaatteita ja tavaroita - suurin osa aivan uusia, läheisen vaatetehtaan lahjoittamia vaatteita: kaikki tarkoitettu myyjäisiin, jotka Miete järjestää toimintansa tukemiseksi.

Talon moninaiset tilat kertovat ahkerasta ja terapoittavasta toiminnasta - valmisteita riittää myyntiin saakka.

Katsastamme kangaspuusopen, tarkistamme ompelukonein varustetun työpisteen – nekin jokaisen mieteläisen käytettävissä. Astumme talon keittiöön ja ruokailutilaan.
Sen hallitsija on Seppo Paulus: kokki, tarjoilija, täyspäiväinen vapaaehtoinen.

Seppo Paulus

Seppo on valloittava, huumorintajuinen, valoisa ja mukaansatempaava persoona.

Hänen päätymisensä Mietteen tiloihin on kaupungissamme tänäkin päivänä  tapahtuvan tutun kuvion seurausta. Suuret tehtaat –Sepon kohdalla Upon valimo – olivat kaupungillemme ominaista työvaltaista, suuret työläismäärät työllistäviä työpaikkoja. Kun yks kaks valimo ja koko Upo lopetettiin, oli Seppokin 30 vuoden työrupeamansa äkisti katkettua täysin ymmällään. Hän yritti muissa ammateissa, alkoi masentua ja hakeutui hoitoon. Hoidon kestäessä hän viimein typertyi kodin sohvannurkkaan monen erilaisen pilleripurkin tahdittamaan arkeen. Muutaman vuoden tylsyydestä hän perheenjäsentensä voimin havahtui tajuamaan, ettei elämä lääkehorroksessa ole enää arvokasta. Hän tuli Mietteeseen ja alkoi heti – pikkupojasta asti töitä tehneenä - paneutua juuri vapautuvaan kokin tehtävään.

Seppo on myös rohkeasti asettunut julkisuuteen ja kehoittanut vastaavassa asemassa olevia käymään Mietteessä, kertomaan toisilleen, vertaisilleen, tilanteestaan ja - niinkuin Seppo - selviytymisestään ihmisiloiseen, pilleripurkittomaan elämään takaisin.

Ei ole mikään pikkutehtävä valmistaa parilletusinalle nälkäiselle runsas, maittava ja monipuolinen lounas. Nenään tuoksuva liha on muhinut uunissa jo kolmisen tuntia. Valtaisassa kattilassa kiehuaporisevat perunat. Pöydällä on tarjottimella kymmenittäin suuria ruisleipäviipaleita, nekin jo voilevittein. Taaempana on monipuolinen juuresten ja vihannesten kulho. Pöytä on siististi katettu posliinilautasin ja kahvikupein, juomalasein ja ateriavälinein.

Miete ry:n toimitalo, Kerintie 2

Ulko-ovi käy yhä tiheämpään, naiset ja miehet alkavat täyttää ruokailutilan.

Mauri Tolvanen on äsken vetänyt jooga-ryhmätunnin ja odottelee ruokailua.

Seppo annostelee pyyntöjen mukaan ja ylikin, minulle suorastaan jättiläisannoksen.
Siirryn pöytään. Aah, miten herkullista, pelkästään annoksen monipuolisuus saa minut suorastaan ahmimaan. Nautinnollista ja hyvää kotiruokaa. Ja vielä kahvimukillinen makuelämyksen kruunaukseksi!



Mietteen virallinen koneisto


Hannu Koskinen

Talon lämpiössä kohtaan Hannu Koskisen, hän on organisaation hallituksen puheenjohtaja. Asiallinen ja monipuolinen keskustelumme käy läpi koko MIETE ry:n laajan historian.

Mietteen perusti jo 35 vuotta sitten kourallinen sairaalasta palanneita mielenterveyskuntoutujia. Yhdistyksen jäsenmäärä on tällä hetkellä runsaat kolmesataa, nykyinen toimitila on vuokralla Lahden kaupungilta ja toiminnan pääasiallinen rahoitus Raha-automaattiyhdistyksen varassa. Toiminnassa on monta eri alan harrasteryhmää, joista useat toimivat vertaisohjaajan johdolla, mutta myös alojen ammatti-ohjaajia on sitoutunut talon toimintaan.

Yksi ilmoitustaulun monista tiedotteista

Tulevien viikkojen ja alkaneen vuoden monipuoliset toimintasuunnitelmat ja yksityiskohdat tulevat näin vieraammallekin hetkessä tutuiksi. Katsomme kattavan ilmoitustaulun ilmoitukset ja mainokset tulevista tapahtumista.

Siirrymme talon yläkertaan.


Toimistonhoitaja Soile Kujansuu päivittää yhdistyksen jäsenrekisteriä.

Siellä on joogaryhmälle varustettu huone, toimistotilat, saunatilat  ja toiminnanjohtajan työhuone moninaisine varustuksineen. Ohitamme myös puuntyöstokoneita, jotka viestivät alan harrastusryhmistä.

 

Riikka Salmi

Toiminnanjohtaja Riikka Salmen kanssa käymme lävitse Mietteen lähitapahtumat.
Tulevassa kuussa käynnistyy kankaanpainatuskurssi, pari päivää sitten halukkaat vierailivat suuressa juuri avatussa  ideaparkinkokoisessa lahtelaisessa tavaratalossa tutustumisretkellä.
-Yritetään mahdollistaa tämmöisetkin kokemukset sellaisille, joilla ei ole autoa käytössään.
-Keskusliiton kanssa on  paljon yhteistyötä. Esimerkkinä mm.osallistuimme valtakunnalliseen kynttiläpäivä-mielenilmaisuun kynttilämielenilmauksella: vuosittainen kynttiläpäivä on omistettu itsemurhan tehneitten muistoksi ja yhteiskunnallemme  muistutukseksi. Monet yhdistyksen jäsenet hakeutuvat Mielenterveyskeskusliiton järjestämille erilaisille kursseille jne…
-Viikko-ohjelman lisäksi on monia alustustilaisuuksia, joissa mm. potilasasiamies, sosiaaliasiamies tai A–klinikan henkilöstö kertoo työstään ja niistä mahdollisuuksista, joita nämä auttajat voivat järjestää. On retkiä ja tapahtumia, pilkkikilpailuja, Eestin matkoja .. jokainen osallistuu niihin mahdollisuuksiensa mukaan.
Hämmästelen käyntini lopuksi Riikka Salmelle miesten harvinaisen aktiivista osallisuutta juuri kokemaani.
-Lahden paikkoja mielenterveydessä vertailtaessa meidän juju on vertaisryhmä. Mielenterveyskentällä tämä meidän Miete on siitä poikkeuksellinen, että siellä on yhtä paljon naisia ja miehiä mukana toiminnassa. Syynä on varmasti toimintaan soveltuvat tilat ja paikka sekä tietenkin toimintatavat toimintoineen, retkineen, ohjaajineen. Myös hyvin keskeinen asia - ruokailu - on kokoava ja tärkeä erityisesti miehiä yhdistävä asia. Ja sopiva porukka on syntynyt.

 

Erilaisissa toiminnoissa talo jatkaa päiväänsä, puheensorina täyttää jälleen huoneet.

Kiitän ja astelen viehättävän, tyylikkään ja ajan patinoiman kesäterassin kautta pihalle, jossa joukko päivän kävijöistä on keskustelemassa.

Talo täynnä elämäniloa on avoin kaikille -sinne kuka tahansa voi tulla ja mennä, osallistua tai olla osallistumatta talon innostavan moniin toimintoihin ja ennen muuta kohdata ainutlaatuisesti elämänuskoa tartuttavia ihmisiä. Menkää ja kokekaa!

http://www.phmielenterveystuki.fi/toiminta.htm

 

 

Vuoden 2008 lahtelainen kaupunkikulttuuriteko

Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki ry Miete on toiminut avohoidossa olevien mielenterveyskuntoutujien ja heidän läheistensä tukiyhdistyksenä jo 35 vuoden ajan.Kerintie2:ssa


 

Lahden kaupunkikulttuuriseura pitää Miete ry:n pitkäaikaista ja antaumuksellista työtä mielenterveyskuntoutujien hyväksi tunnustuksen arvoisena kaupunkikulttuuritekona.

 

 

Katkelma yhdistyksen säännöistä

Olemme uskonnollisesti, poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumattomia eikä kukaan yksityinen jäsen voi kieltää muita ihmisiä tulemasta yhdistyksen toimitiloihin. Hyväksymme erilaiset ihmiset ja erilaiset mielipiteet. Pyrimme tukemaan ja auttamaan toinen toisiamme. Toimimme keskinäisen kunnioituksen periaatteella.


MIELENTERVEYDEN KESKUSLIITTO

http://www.mtkl.fi/

-Jäseniä 21000

-Jäsenyhdistyksiä 190 (Ivalosta -Helsinkiin)

 

 

 

PS

Lahen uutisia  jatkaa tällä jutullaan lahtelaisten yhdistysten esittelysarjaa.