Viru%20Folk%20logo.jpg

Etelänaapurissamme, Itämeren rannalla, 80 kilometrin päässä Tallinnasta on Suomenlahden rannalla Vihulan kunnassa pikkuinen Käsmun kylä. Käsmussa on 147 asukasta, koko kunnassa 1910. Viru Folk -festivaaliohjelma on jo kahdeksan vuoden ajan houkutellut Lahemaan kansallispuistossa sijaitsevaan Käsmuun yhden elokuisen viikonlopun ajaksi yli kymmenentuhatta ihmistä.

Tämänvuotinen Tanska-teemainen Viru Folk järjestettiin 7.-9.8. Festivaalin avasivat sen vastaava tuottaja Peep Veedla, Tanskan suurlähettiläs Søren Kelstrup, Lääne-Virumaan maaherra Mark Toom, Käsmun merimuseon perustaja Aarne Vaik sekä tanskalaisbändi Asynje. Vaikutusvaltaisen herrajoukon vaikuttavimmat sanat lausui Vaik muistuttaessaan, ettei maan turvallisuutta ja itsenäisyyttä tehdä puolustusministeriössä, vaan laulu suojelee isänmaata: niin kauan kuin tarvitsemme ja käytämme omaa kulttuuriamme, sen tapoja ja kieltä, ei niitä voi meiltä kukaan viedä.

IMG_1706.jpg

Paitsi monipuolista musiikkia, festivaalit tarjosivat myös teatteria, luontoretkiä, käsityöpajoja ja satutunteja. Teatteria esitettiin festivaaleilla ensimmäistä kertaa, kun kiertueteatteri Vaba Vanker (Vapaat Vankkurit) ihastutti esityksellään eestiläisten muinaishistoriasta. Mari Tammarin näytelmä Eestlaste muistne lugu kertoi mistä ja miten muinaiset ihmiset eestinmaalle saapuivat, millaisia he olivat ja ovat edelleen ja siitä, kuinka aina, kun kaikki tuntuu menevän hyvin, tapahtuu jotain, mikä muuttaa kaiken. Kristel Kutserin tekemä ja esittämä musiikki säestää Rauno Kaibiaisen ohjaamaa historiakomediaa, jonka lavastuksena toimii Itämeri ja Käsmun satama. Kaibiaisen muinaisukko ja hirvi - anteeksi poro, sekä teatteriryhmän taiteellisen johtajan Maili Metssalun muinaisakka ja hirvi - anteeksi poro, piirtyvät 3D-taustaa vasten täsmällisen tarkkoina Kadri Kaldan kertoessa tarinaa.  Esitys on elävä, hauska ja mieleenpainuva - puolessa tunnissa kuulemme ja näemme Viron historiasta enemmän kuin koko yhdeksänvuotisen peruskoulun, suomalaisen ylpeyden, oppimäärään on kirjattu.

IMG_1684.jpg

Viru Folkin kävijät olivat erityisen eri-ikäisiä ja mukana oli myös paljon koiria. Festivaalin sijainti on ihanteellinen, mutta alueen hajanaisuus ja suhteellisen suuri koko tapahtuman kokoon nähden tekivät ohjelmanumeroiden näkemisestä haastavaa. Festivaalin keskeiseksi elementiksi nousee pitkä katu, joka yhdistää eri lavat toisiinsa. Kadun varressa ovat lukuisat kauppiaat, jotka tietysti kuuluvat tapahtumiin hekin. On ymmärrettävää ja oikein, että paikalliset asukkaat haluavat hyödyntää valtavan kävijämäärän ja heidän kotiporteillaan myymät itsetehdyt leivonnaiset tulevat festivaalivieraille tarpeeseen. Järjestäjän toivoisi valitsevan alueen myyjät, sillä metrilaku-tyyppisellä kaupustelulla on valtava negatiivinen vaikutus tunnelmaan. Kauppakujan keskeisyys jättää muuten lämminhenkiseen tapahtumaan kaupallisen leiman.

Kävijällä oli tiukka valinnanpaikka: öinen lepakkoretki vai Metsatöll? Valitsimme lepakot, joiden äänien perässä 25 hengen retkiryhmä kulki elokuisen tähtitaivaan alla Viron luonnonsuojeluliiton lepakkoekspertin Lauri Lutsarin ja hänen detektorinsa kanssa. Metsätöll säesti öistä kävelyretkeä, muttei onneksi häirinnyt lepakoita, joiden ruuanhankintaurakkaa pääsimme todistamaan.

IMG_1730.jpg

Festareilla ohjelma jatkuu myöhään yöhön, joten aamukin venyy pitkäksi. Lauantain ensimmäinen esiintyjä soitti metsälavalla puolenpäivän aikaan. Tarttolaisyhtye Forest Kämpin kappale Kukeseente taga (Kanttarellien takana) on soinut päässä siitä lähtien.

IMG_1763.jpg

Viru Folkin festarikansan joukossa näkyi yllättävän vähän suomalaisia. Tallinnan taikapiirin murtaminen on suositeltavaa, sillä Viro ja Virossa on niin paljon enemmän.

Seuraava koko kansan Viru Folk -festivaali järjestetään 12.-14.8.2016.

 

Lisätietoja:

www.virufolk.ee

Käsmun merimuseo: www.kasmu.ee

Vihulan kunta: www.vihula.ee/

Kiertueteatteri Vaba Vanker: www.vabavanker.ee/

Viron Luonnonsuojeluliitto/ELF Eestimaa Looduse Fond: www.elfond.ee/