Nyt%20kun%20olet%20minun1.jpg

 

  Esa-Matti Long  ja Sari Puumalainen                                                                                            Kuva Yehia Eweis

 

Maapallomme pohjoisen kolkan keskiluokkainen ihminen, koulutusputkissa kasvatettu ja kasvanut, elämäntavoitteiltaan läntisiin pikkuporvarillisiin ihanteisiin määritelty kansalainen elää tyyntä, rauhaisaa, arkikiireistä, tyytyväiseltä näyttävää elämäänsä omassa, läheistensä muodostamassa turvaisantuntuisessa kotilokerossaan. Ammatti, perhe, lapset, työ, asunto ja kesämökki, velat, perinteiset läheisten ja ystävien kontaktit ynnä vähäiset vapaa-aikahetket ankkuroivat hänet tähän parisuhteiseen elämänmenoon niin tiiviisti, että irtiotto tai repäiseminen tästä normiseinäisestä kotelosta, pienikin särö sen pyhitettyyn ulkokuoriseen kokonaisuuteen tai pelkkä sattuma, uusi rakkaus, voi räjäyttää näin kaavamaisesti hyviin arvoihin koulitun jäsenensä elämäntarkoituksen ja palauttaa hänet elämänunelmiensa, yksilöoikeutuksiensa lähtöviivoille. Tuttu, loppuunkaluttu, itse- tai sivustakärsitty juttu meille kaikille parisuhdekaavoineen ja sivuhenkilölisäkkeineen?

 

Sinnikkäästi aiheuskollinen nykyelämämme arjen tilittäjä Pasi Lampela on kuitenkin kirjoittanut aiheesta näyttämöllisen version, draaman, miltei laboratoriomaisen tarkasti mustavalkoisen yksitasoisiksi ihmisensä ilmeisen tarkoituksellisesti vain yhdeltä sivulta luonnostellen, syvyyssuuntaa kaihdellen.

.

Nyt kun olet minun -näytelmässä on neljä henkilöä: perheenisä, se perinteinen suomalainen, karski, järkevä, vähemmän empaattinen upseeri, perheen äidin naistuttava, vanhapiikamaisen suorapuheinen ja ajattelemattomuudessaan tökerö sinkku, perheen hiirulaisluonteinen, sympaattinen äiti taas näiden molempien ihmisten lämminsydäminen ystävä ja palvoja, kaiken luodun ymmärtäjä - kuin koko tuon länsimaisen ihanneperheteorian särötön täydellisyys. Neljäs pyörä, sattuma, kesämökille eksyneen epämääräisen miehen muodossa ihanneäidin yksin ollessa, täydentää kaavan obligatorisesti. Särö parisuhteeseen on näin draaman lakien mukaan käsikirjoitettu.

 

Nyt kun olet minun kasvaa, kovin pinnallista parisuhdestereotypiaansa, tyhjäsisältöisiä henkilökuviaan, alkeispsykologisia tavanomaisuuksiaan uhmaten, ohuen tekstinsä rivien välistä yllättävän tasokkaaksi näyttelijätyön teatteriksi.           Sari Puumalaisen kaikkeen yltävä naisen pyyteetön uhrautuvuus, uskottava olemus, ihailtavan taipuisa replikointi, elämänmakuinen luontevuus luovat pohjan ja kontrastin sisäistyneelle voimalataukselle, havahtumiselle syttyä toisenlaiseen naiseuteen ja eloon sekä ratkaisuun elämänsä tarkoituksesta. Esa-Matti Longin yksinkertaisin viivoin hahmottelema petetty isä on kelpo näyttelijätyö horjahtamattomassa tyypittelyssään, Timo Tuomisen rakastaja, ennalta arvaamaton, himon ja viettelyn demoninen mitättömyys, tuntuu jo antiikin mystiseltä, käsittämättömältä, järjellä ja perinteisellä roolianalyysillä perustelemattomalta, lähes parapsykologiselta oliolta, mutta juuri siksi hahmottomuudessaan niin kiinnostavalta luomukselta ja Katariina Kaituen kopean ronski ystävätär häikäisevän tyylitellysti karrikoidulta realistisen osumatarkalta työltä. Näyttelijäensemble luo kohtauksillaan tunnetta ja tunnelmia, tarkasti ajoitetuilla iskuillaan ja hienosäätöisellä dialogirytmillään takuuvarman intensiivistä teatteria nousuineen ja laskuineen, ekstrana sieltä täältä välähtelevät tapahtumia enteilevät painotusknopit ja pohditun ekonominen elekieli pikkuhauskuuksineen.

 

Pasi Lampelan kyvyt ovat siis parhaimmillaan käytössämme ohjaajana. Hänellä on taito luoda heppoisistakin draama-aineksista sujuvakohtauksista, toimivaa kamariteatteria, jota on helppo seurata. Tosin hänen soisi löytävän voimaa sensuroida etovan tyylittömiä spermaseksifantasioitaan tai yliteatraalisia parisuhdekamppailujaan ennen kuin niitä meille yleisölle näyttelijöittensä kautta tarjoaa.

 

 

Suomen Kansallisteatteri  - Willensauna

Pasi Lampela Nyt kun olet minun

ROOLEISSA Katariina Kaitue, Esa-Matti Long, Sari Puumalainen ja Timo Tuominen

OHJAUS Pasi Lampela  LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Markus Tsokkinen  VALOSUUNNITTELU Harri Kejonen
ÄÄNISUUNNITTELU Esa Mattila   NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Pauliina Manninen

 

http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/nyt-kun-olet-minun/