OldC14.jpg

Old Chaps

Lahden joulunalusviikko on ylenmääräisestä joululahjakaupallisuudestaan huolimatta myös kukkuroillaan monenmoista kulttuurista koettavaa. Kymmenet joulutapahtumat ja joululaulukonsertit ympäri kaupungin, koulujen, firmojen ja yhdistysten joulujuhlat ohjelmineen tavoittavat taas kerran tuhannet lahtelaiset.

 

Laulamisen aiheet kautta maailmansivun ovat pysyneet ihmisläheisissä aiheissa ja kertoneet tunteistamme ja tuntemuksistamme. Rakkaus ja joulu ovat kenties ne suosituimmat laulamisemme aiheet, joita ihmiset ovat viritelleet jo vuosisatoja elämänsykkeittensä, ilojensa ja surujensa lunnaiksi. Perinteiset kansainväliset ja suomalaiset joululaulut ovat pysyneet ykköslistoilla vuosikymmeniä eivätkä uudemmat tulokkaat juurikaan ole yltäneet levytyksiin tai edes ajankohtaisiksi jouluhiteiksi.

 

Lahtelaisen Old Chaps -lauluyhtyeen jazzviihteellinen ohjelmisto on jo yli neljännesvuosisadan värittänyt ja viihdyttänyt joulunodotustamme ja jo 40-vuotias Jyränkö-kuoro laulanut parin sukupolven ajan heinolalaisten ja meidänkin joulunodotuksemme ratoksi.

Vuorikadun koulun sali helisi viime sunnuntaina paitsi perinteisten, nyt erityisesti toisenlaisten, harvoin kuultujen joululaulujen virkistäviä, yllätyksellisiä, esittäjiensä ominaispiirteisiin taiten sovitettuja joulutunnelmaisia sävelellisiä kuorotulkintoja.

 

Old Chaps -yhtyeellä on lähes ammattimaisen vankka oma tyylinsä, jossa kvartetin yhteissointi kuuluu rutinoidun ehyenä. Vanhan ranskalaisjoululaulun Heinillä härkien uusi, vaativa sovitus hiveli korvaa kauneudellaan. Konsertin neljästä Ari Niskasen joululaulusävellyksestä ihastuin Kantapubin jouluaatto -laulelmaan, sen asiaan paneutuneeseen tilittävään sisältöön ja sopivan renkuttavan rytmin tunnelmointiin: alakulttuurin lämmin yhteishenkinen ilmapiiri sai hauskan ylistävän sävelellisen luonnehdinnan. Mutta Jingle Bell Rockissa yhtye säestäjineen osoitti sittenkin nautittavinta, svengaavinta osaamistaan ja eläytymistään, päällimmäisinä vapautunut lavaesiintyminen ja rytmivariointien taitavuus vakiokoreografioineen valloittivat meidät.

Jyr%C3%A4nk%C3%B6kuoro.jpg

 

Jyränkö-kuoro

Jyränkö-kuoro on kooltaan pienentynyt viime kuulemastani usean laulajan verran. Kuusitoistajäsenisen kuoron tulkinnat antoivat silti kuvan kelpo kuorosta, jossa äänialueiden suhteet ja sävelpuhtaus tuntuivat harmonisen miellyttäviltä.

Konsertin alkunumerona Hannu Penttisen Jouluyön rauha, soi kauniin täsmällisesti sovituksensa selkein stemmoin. Ja pikkujouluisimman viihteellisen tulkinnan sai Aarno Ranisen Antaa pakkastuulen tulla soitinmenomaisella vauhdikkuudellaan.

 

Kun useimmiten laulun sanojen sisältö on innoittanut säveltäjän työstämään siihen sävelet, toivoisi ohjelmamonisteissa aina kunnioitettavan lyyrikkojen merkitystä lauluteoksille: tämän konsertin seitsemästätoista esityksestä vain kolmen laulun tekstintekijä sai tämän kunnian.

 

Konsertin johtajan, sovittajan, juontajan ja säestäjän Ari Niskasen sädehtivä ja tartuttava musikaalisuus loivat omaperäisen unohtumattoman joulumusiikillisen illan. Yhteiskonsertillaan nämä musiikilliset jouluntuojat ovat jo odotettu traditio, joka joulun pikkuleipien paiston ja vihoviimeisten joulukorttien kirjoittelun kiireessä tuo aina tarpeellisen, hyvän joulumielen ajatuksiimme.