Runodemo-normal.jpg

Kuva vuodelta 2014 Niko Saarelan ohjatessa Lahden kansanopiston teatterilinjan runoesitystä

 

Esittävä taide kypsyy kaupungissamme kaupungin muun omaleimaisuuden surkastumisen uhallakin, komeasti lahtelaisuuden kunniaksi kukoistaen.                    Yksi esittävän taiteen monilajikkeinen kasvattamo on Lahden kansanopisto, jonka yli kolmekymmenvuotinen teatteriopetus on jälleen tänä kesänä näyttänyt valtakunnallisella tasolla upeat jalosteensa maailmalle.

 

Kajaanin runoviikon 2016 Veikko Sinisalon nimeä kantavan lausuntakilpailun palkintoraati valitsi Vuoden nuori lausuja -kilpailun alkukarsinnan 22 osanottajasta 10.7.2016 pidettyyn loppukilpailuun seitsemän taiteilijaa. Lahtelaisopetuksen poikkeuksellisen valtakunnallisen vaikuttavuuden todisti loppukilpailuun valittujen seitsemän finalistin taideopiskelun tausta: kaikkiaan kuusi heistä on käynyt Lahden kansanopiston teatterilinjan.

 

Vuoden 2016 nuori lausuja -kilpailun finalistit:

Nunu Ahtiainen, Katariina Havukainen Sara-Maria Heinonen, Eetu Känkänen, Jussi Lankoski,
Mari Naumala, Esa-Matti Smolander

(Luettelon aakkosjärjestyksen 6 viimeistä ovat kaikki opiskelleet Lahden kansanopiston teatterilinjalla.)

 

Lausunnan lyhyt lahtelaishistoria

Sille, että lausuntataide arvotetaan kilpailuna siinä missä soolosoitinten kuten viulun- ja pianonsoiton opiskelu sekä tästä yksilöopiskelusta kypsyvät pitkälle kypsyneet taiteilijat, on taidehistoriallinen perusta. Maamme 1900-luvun alun ensimmäiset viisikymmentä vuotta puhetaide oli lausuntaa, hyvien kirjailijoiden runojen kaunolukuista esittämistä. Sodan seurauksena Lahteen muuttanut Wiipurin musiikkiopisto, nykyinen Concis oli maamme ainoa musiikkioppilaitos, jossa opiskeltiin myös lausuntaa kuin soolosoitinta. Monet kuuluisat silloiset lausuntataiteilijat, kuten Kyllikki Krohn, Tuure Laitinen ja Laina Kalmari olivat täällä Lahdessa vielä 1950-1960 -luvuilla maineikkaita lausunnan opettajia, joilla riitti oppilaita niin, etteivät kaikki pyrkijät opetukseen mahtuneet. Myös temperamenttinen Siiri Franssila-Tiainen oli yksityisopettajana, ohjaajana ja taiteilijana Viipurin menetyksen tuoma lahja kaupungillemme. Kolmen viimemainitun monivuotisissa harjoitusprässeissä ja ohjauksessa olen itsekin saanut olla. Heidän opetuksessaan monet lausujat edistyivät alan taiteilijoiksi läpäistyään pakollisen Suomen Lausujain Liiton korkea-arvoisen raadin edessä suoritetun hyväksytyn tutkinnon. Lausuntakilpailut, lausuntataiteilijoiden pitämät illat sekä matineat olivat vielä 1960-70 -luvuillakin suosittuja kulttuuritapahtumia ja lausuntataiteilijat merkittävän tärkeitä juhlien ohjelmansuorittajia aina 2000-luvulle saakka.

 

Tuskinpa koskaan ennen - itse tuon menneen ajan lausujana, niin sanottuna konsertoineena esiintyjänä jo 1950-luvulta alkaen sekä nuorison lausuntakilpailujen monivuotisena arvostelutuomarina - olen ollut niin innostunut tästä taiteen lajista kuin viime perjantaina. Taas pitkästä aikaa Lahdessa oli koettavissa taiteellinen todellinen herätys, suuri elämys ja nautinto ymmärtää tällä taiteenlajilla tänään olevan iskukykyä ja kiinnostavuutta ei vain runouden vaan suuren yleisön tuoreeksi ja riemastuttavaksi nautittavaksi ja ajateltavaksi taide-elämykseksi. Kaksi tuon Kajaanin runofestivaalin loppukilpailutyötä vieraili entisessä oppilaitoksessaan Lahden kansanopistossa kilpailuohjelmillaan.

 

Kansanopisto%20lausunta%20syksy2016.jpg

 

Eetu Känkäsen Seitsenleukainen mies -esityksestä huokui vastustamattoman lämmin empatiakokonaisuus, joka sisäistettynä, toimivana, puheteknisesti upean hallittuna, hurmasi vastustamattoman luontevalla kontaktiotteellaan meidät yleisön. Upeasti tavoitetulla Hellaakosken Häärunon poljennolla, kontrastina minuustekstien huumoritäyteiset tilittävät sisällöt, esitys välittyi ehyenä menneen ja nykyrunon kokonaisuutena. Nautin erityisesti runojen tekstien limittymisestä toisiinsa ja niiden synnyttämästä vaikuttavasta ajatusten  mielleyhtymästä.

Ehkä kuitenkin liiallinen esineellistyminen ja konkreettinen rekvisiitta turhaan pinnallisti esitystä hieman kauemmaksi kokijasta kuin oli tarkoitus. Esitysvalmiuksiltaan tulkinta muotoutui herkullisen omaperäiseksi luomukseksi, hienon herkäksi ammattitaitoiseksi näyttelijätyöksi missä tahansa koska tahansa nautittavaksi.

 

Kajaanin%20lausuntakilpailu%202016%20c.j

 

Jussi Lankosken ilmaisurepertuaari on pohjattoman rikas, hänellä on ajatus päällimmäisenä ja voimanaan lausujan ja näyttelijän koko arsenaali valmiina: rytmitys, tauotus, imitaatio, huumaavan persoonallinen eläytyminen, kuin nappia painaen vaihtuvat sävyjen valtaisa eri värien kirjo, tempovaihtelut ja volyymivarioinnit. Hänellä on kyky yhdistellä Tabermannin sensuelleja runoja muiden miesrunoilijoiden suurisuisempaan sanottavaan ja sanomistapaan sekä tehdä niistä ilkikurisen häijy, kuin takaa salaa, mutta armottomasti meidät ruoskiva hätähuuto ajallemme ja asenteillemme. Laadussaan hänen lausuntataiteensa on täysin oma-ajateltua tulkintaneroutta. Lankosken esitys menee näyttelijäntyötä paljon pidemmälle, taiteilijan oman sisimmän paljastamiseen elävällä voimalla ja poikkeuksellisen suvereenilla verbalismitaidolla. Kokijalta menee jalat alta ja aivokapasiteetti nollautuu vastaanottamaan ehdoitta Lankosken päivänpolttavan ainutlaatuisen, rohkean ja upeista upeimman Valkoisen miehen taakka - shamaaniesityksen.

 

Paluu lausuntataiteen tuoreeseen, ajatteluttavaan vaikuttavuuteen on tänään näiden loistavien, valmiiden taiteilijoiden käsissä. Lausunta on edelleen valtaosaltaan yksin kypsyteltävää, oman minuuden ja ajattelun jalostamista ilmaistavaksi pienelle tai suurelle yleisölle. Lausunnan laajeneminen on kuitenkin äidinkielemme opetuksen pikaisen täydellisen muutoksen ymmärtämisen varassa. Siksi nämä molemmat taiteilijamestarit pitää laittaa suomalaisen koululaitoksen pakollisiksi koettaviksi vierailijoiksi siinä missä räppärit ympäri suomenniemen. Siihen meillä tänä suomenkielen puhetaidon kuihtumisen ja kielenkäytön surkastumisen aikana pitää olla varaa.

 

PS

Tämänvuotisen Veikko Sinisalo -lausuntakilpailun palkintoraati ojensi 4000 euron palkinnon ja Vuoden 2016 Nuori lausuja -tittelin Jussi Lankoskelle.

http://www.festivals.fi/kajaanin-runoviikko-vuoden-nuori-lausuja-on-jussi-lankoski/#.V8O3GqKPnE8