Hamony%20sisters%20b.jpg

Raija, Maire ja Vera

 

Lahden kaupunginteatterin suuren näyttämön Harmony Sisters -musiikkinäytelmä lämmittää mieltämme ilossa, sydämellisissä unelmissa, musiikin hurmassa, ajattomassa tähteydessä ja samalla tempaa mukaansa kokemaan henkilöidensä elämänkaaret, onnenhetket, pettymykset, sotien varjostaman tuskan ja rauhan vapauttavan riemun, sukupolvittain meitä ravistellen.

 

Musiikkiteatterin hehkua läpi koko lahtelaisesityksen väreilee mainio, taitavan, elävän teatteriorkesterikvintetin soitto monin instrumentein ja ennen kaikkea hioutunut stemmoissa, rytmeissä, upeasti soivana tyttötriona, unohtumattomalla saundillaan laulava Valtosen sisarukset: Harmony Sisters -lauluyhtye sädehtii suurten maailmantähtien lailla slaagereiden, menneitten vuosikymmenten elokuvasävelmien ja iskelmähittien valloittavina tulkkeina.

 

Valtosen perheen isän äkillinen kuolema 1910-luvun Torniossa vei Ester-äidin pienine tyttöineen Kotkaan. Siellä äidin yksin kasvattamina tyttöset varttuivat Pelastusarmeijan synnintunnon ja musiikin tiukassa moraalikomennossa. Kiinnostavasti ja jännittäväksi kirjoitettu tarina köyhistä, englanninkieliseen viihdemusiikkiin innostuneista Valtosen sisaruksista ja heidän elämänsä vaiheista on ajan yksinhuoltajaperheen harvinainen elämäntilitys.

 

Näytelmän tyttötrio kuvataan monin kohtauksin: ensin 1930-luvun nuoruudesta, laulamisesta ja musiikkielokuvien katsomisesta kieliä oppineeksi, sitten ensimmäiseksi mikrofonin kautta kasvaneeksi suomalaiseksi tyttöyhtyeeksi, Yleisradion viihdyttäjäksi, iltamien ja kansanjuhlien, aseveli-iltojen vakioesiintyjäksi, levytysyhtiöiden suomalaisen ja maailman viihdemusiikin levytähdiksi sekä viimein sodan ja rauhan häilyvässä Euroopassa suoraan fasistisen Saksan valtiomahdin Berliinin estradien tähdiksi. Harmony Sistersin taiteen elinkaari on suomalaisittain ainutlaatuinen.

 

Elämänkaarien kääntöpuoli sotien ja kulkutautien varjostamassa maailmassa ja yksityiselämän alistumisessa tähteyden ehtoihin on raadollista, syvältä tajuttua näytelmän sanomaa tekstin ja näyttämökuvien tähteyden ja yksityiselämän onnen ja pettymysten kilpalaulantaa sekä viimein elämän vääjäämätöntä tragiikkaa Harmony Sistersin joutuessa tähteytensä päähän.

 

Teoksen inhimillinen ja psykologinen kerronta, sen tarinan draamallinen muoto ja sisältö ovat nykyteatterimme edustavinta uudenlaista, keskushenkilöiden roolitöiden taitavasti luonnehdittujen henkilökuvien tiivistunnelmaista draamaa, kymmenin heitä kuvaavin ja elämää kehystävin ajan merkein ja episodein. Koskettava teksti ja linjakkaan avarakatseinen ohjaus antavat katsojalle tilaa avata silmiään esitystä seuratessaan ja esityksen jälkeen rinnastaa teoksesta heijastavaa maailman pintaglamourin ja traagisuuden jatkuvaa toistuvuutta nykymaailman asevarusteluaikaan.

 

Lahden Harmony Sisters on Juhani-näyttämölle uudelleen kirjoitettu, sisällöltään lavennettu, sanomaltaan syvennetty, laajalle näyttämöilmaisulle lavastettu ja roolitettu suurteos. Sen yli kahdenkymmenen taiteilijan ensemble luo näyttämölle lähes viisikymmentä eri roolihahmoa: teoksen keskushenkilöt kantavat näytelmää komeilla, ihmismieltä syvälle luotaavilla upeilla roolitöillään, niissä vahvasti eläen, meidät vaivatta mielialojensa tunnelmiin ja tuntemuksiin mukaansa herkistäen.

 

Henkilökuvista Harmony Sistersin maineikkaimman, Mairen eli Maire Ojosen tarina on monisyisin ja koskettavin. Petriikka Pohjanheimon vaikuttava Maire avaa lapsuuden kuvallisissa taipumuksissa koko näytelmän, tulkitsee persoonallista, kunnianhimoista hahmoa yhtyettä koossapitävänä voimana, yksityiselämänsä äitiyden vaivat ja pettymykset sekä rintamalla taistelevan miehensä kauhut ja keltataudit kehossaan tuntien. Pohjanheimon hienosävyisessä alttolaulussa soi koko teoksen syvin tunnelataus ja musiikillinen väkevyys ja kauneus. Raijan, sisaruksista nuorimman tulkitsee Raisa Vattulainen nuoruuden raikkaalla, vuoroin yli-iloittelevalla, vuoroin katkeran kirpein reaktioin elämää ja temperamenttia näyttämöilmaisuun työstäen hauskasti ja värikkäästi. Sisarkolmikon vanhin saa Maiju Saarisen Verassa järkevän ja tyynen harkitsevan luonnehdinnan, naisen, johon sisaret voivat luottaa arjen ja käytännön monissa asioissa. Jatkuvat keskinäiset taistelut missä tahansa yhtyekokoonpanossa ovat julkisuuskuvan takaista taiteen kunnianhimoa ja tähteyteen pyrkimistä. Sitä riittää Valtosten sisarusten monissa elämänvaiheissa. 

 

Harmony%20sisters.jpg

Maire ja Ester-äiti

 

Neljäs esityksen vahva henkilökuva rakentuu perheen Ester-äidistä. Dramaturgia on tehnyt hänestä esityksen todellisen kulmakiven, jonka Eeva-Kirsti Komulainen näyttelee vastustamattoman energisesti, uskottavasti, sympaattisesti ja hauskasti. Hänen kaikkinainen huolenpitonsa sisarusten esiintymisvaatteiden ompelemisista aina esiintymisten maailmanmatkojen manageriksi saakka ja huippuhetkiin asti saavat hänessä kaikki lapsilleen uhraavan äidin henkilöitymät. Hän on välillä kuin kertoja ja näyttämömestari, kun hän helsinkiläiskioskin katolta selostaa näyttämön tapahtumia, saati kommentoidessaan niitä sekä tyttäriensä miessuhteita ja näytelmän henkilökemiaa.

 

Viidenneksi keskushenkilöksi kasvaa Hiski Grönstrandin vahva ja koskettava sotilas Olli Ojonen, Mairen mies. Sotarintaman kokemusten todellisuuden tulkkina Grönstrand tekee vaikuttavan roolityön rintamalta sodan melskeestä kotiin saapuvana kaikkeen katkeroituneena suomalaissotilaana.

 

 

Sivuroolit virittävät lavastuksenomaisesti näyttämölle suomalaisen elämänkulun nelikymmenvuotisen elävän freskon henkilökuvineen, viitteellisine lavastuksineen, valoineen ja äänimaailmoineen: George de Godzinsky, Aapo Similä, Tauno Palo, Ansa Ikonen, Erna Tauro, filmigurut, levytuottajat, tanssilavat, ravintolat, sotarintamat, tubisairaalat, Helsingin pommitukset, pelastusarmeijalaiset, juutalaiset maanpakolaiset, Göbbelsin Berliinin areenat, Valtosten pieni koti, filmistudiot, autorakennelma, metsäluonto, häät ja hautausmaat vuorottelevat näyttämöllä näkökentässämme - niitä valottaen taitavin roolitöin, tanssikuvioin, kevein oivaltavin lavastein sekä tuorein rekvisiittavinjetein ja aikakautta ilmentävin puvuin.

 

 

Harmony Sisters -näytelmä on musiikkiteatteria loistokkaimmillaan. Lahden esitys on draaman, ohjauksen ja ensemblensä suuria tunteita herättävä, illuusiota ja teatterilumoa sykkivä mestariteos.


 

Elina Snicker

Harmony Sisters

 

OHJAUS Saana Lavaste
LAVASTUS Jonna Kuittinen
PUKUSUUNNITTELU Laura Haapakangas
KAPELLIMESTARI Marko Puro
KOREOGRAFIA Markku Arokanto
VALOSUUNNITTELU Jouni Nykopp
ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Vierimaa
OHJAAJAN ASSISTENTTI Kalle Tahkolahti

ROOLEISSA Hiski Grönstrand, Mikko Jurkka, Panu Kangas, Eeva-Kirsti Komulainen, Tuukka Leppänen, Liisa Loponen, Petriikka Pohjanheimo (vier.), Marko Puro (vier.), Mikko Pörhölä, Maiju Saarinen, Raisa Vattulainen, Lumikki Väinämö ja Timo Välisaari sekä Aarre Reijula, Emma Wirtanen,       Ava Keinänen/Leea Mäki, Edith Mäki/Liina Mäki, Anna Mäki/Evert Mäki

MUUSIKOT Lari Lius, Martti Peippo, Marko Puro, Jussi Seppälä,                      Tuukka Leppänen/Mikko Pörhölä

KESTO 2h 55min. sisältää väliajan

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/173/harmony_sisters

Arvio ensi-illasta 28.1.2017