LAHDEN%20VALTUUSTO2016.jpg

Tämä kuva ei viesti mistään suuresta maailmanluokan kongressista. Näkymä on pienen Suomen pienen Lahti-kaupungin kaupunginvaltuuston talousarviokokouksesta vuodelle 2017 Sibeliustalolta. Lahden kaupunginvaltuusto on nyt ollut vuoden ajan pohjoismaiden suurin kunnanvaltuusto, 102 valtuutetun kokoinen. Tämä valtava päättäjäleegio syntyi, kun unohdettiin demokraattinen päätöstapa ja ilman asukkaiden äänestysoikeutta yhdistettiin Lahden ja Nastolan valtuutetut suureksi toisiaan tuntemattomaksi massaksi. Suuresta joukosta löytyy niin viisautta kuin tyhmyyttä. Sananlaskuun verrattava sanonta kertoo, kumpi noista ihmisen ominaisuuksista yleensä suuressa joukossa tiivistyy. Näin olemme saaneet nauttia nyt vuoden kumileimasinpäätöksistä, joiden sisältö on ollut heikkotasoista kunnallispolitiikkaa: kouluolot ja koulutus ovat retuperällä, työttömyys rehottaa, kaavoitus käy kalliilla ylikierroksilla, kaupunkia, sen toimintoja ja palveluja yksityistetään, maksut nousevat ja kaupungin omaisuutta myydään pilkkahintaan, kaupungin kasvot rumenevat tyylittömiksi, tunnistamattoman epämiellyttäviksi. Onneksi tämä mielettömyys kestää enää 1.6.2017 saakka, jolloin kuntavaalien tuloksena astuu virkaansa 59-jäseninen uusi Lahden kaupunginvaltuusto.

 

Rajain.jpg

Suuripalkkaisten toimitusjohtajien ja monopolien Lahti elätettävänämme

 

Lahen uutisia aloitti vuoden 2016 juttusarjan lahtelaisesta vedestä ja samaa lahtelaista luonnonvaraa käsitteli myös vuoden viimeinen, 160:s juttu - Salpausselkä.

On syytä alkaa vuosi 2017 samasta, päivänpolttavasta asiasta. Pohjaveteemme liittyy yhä enemmän oma arkikäyttäytymisemme välinpitämättömyys ja kaupunkimme päättäjien hyväksymän liikennesuunnittelun tuomat kohtalokkaat terveysriskit: useiden laajojen golfkenttien, puistojen ja puutarhojen kasvinsuojeluaineet ympäri Salpausselkää ja sen laaksoja sekä tuleva väärään paikkaan piirretty ohitustie ovat asioita, joista Lahden kaupunginvaltuuston ja luottamusmiesjärjestelmämme pitäisi olla aidosti ja tiukasti huolissaan. Helsingin yliopiston melko tuoreessa väitöskirjassa asia Lahden osalta todistetaan hälyttävästi.   http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/06/tohtoria-tekemassa

Siksi yhä huolestuttavampaa on tämän yhteisen ainutlaatuisen arvokkaan omaisuutemme liukuminen täysin bisnekselle, kaiken kansanvallan ulottumattomiin. Komeaan Vesitorni-näkötorniimme emme me omistajat pääse. Toimitusjohtajan palkka on neuvoteltu jatkuvasti kasvavaksi automaatioksi demokratian ulottumattomiin. Vesibisnes toimii, kun sillä ei ole kilpailijaa vaan täysi yhtiömonopoliasema.

     Vesikupla2.jpg

Lahti Aqua on ryöstänyt yhteisen omaisuutemme ja käyttää sitä kuin omaansa. Huipuin lienee vuoden 2016 lopun kauppajulkistus, jossa ihan ruhtinaallisen Monacon liikemies-ostaja teki sopimuksen, jolla alkaa lahtelaisen Salpausselän uumenista pulppuavan veden siirtämisen Monacoon: perustamalla yhtiön, jossa omasta puolestaan 13000 euron kuukausipalkkainen kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta sekä Lahti Aquan vielä äveriäämpi lähes 14000 euron kuukausipalkkainen Martti Lipponen esiintyivät allekirjoittajina kuin Euroopan keisarit ja vähintään kuin ainoat Salpausselän pohjavesivarannon omistajat.

 

Rajain.jpg

Tämäkö on sinun kaupunkisi

 

Lahdesta on tullut nykyisen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran aikana todellinen yhtiöitä ja niiden suuripalkkaisia (mies)toimitusjohtajia kaupunkilaisten verovaroin ja maksuin ylläpitävä kasvoton rahasyöppö yhteisö.     ** vain kaksi naistoimitusjohtajaa

Allaoleva noin kuuudenkymmenen yhtiön luettelo on vielä puutteellinen, mutta jo pelkät lukumäärät ja kaupungin omistajaprosentit antavat aiheen kysyä, missä on demokratia ja kansanvalta, missä sukupuolten välinen tasa-arvo, kun tällainen määrä yhtiöitä toimitusjohtajineen, apulaisjohtajineen ja hallintokoneistoineen on elätettävänämme.

       

Taseyksiköt
Lahden Ateria, Lahden kaupunginorkesteri, Lahden kaupunginteatteri
Lahden Servio, Lahden Tilakeskus

Alueellinen kehittäminen
Lahden Seutu - Lahti Region Oy 59,50%
Lahden Sibeliustalo ja Messut Oy 100 %
Ladec Oy 76,76%
Energon Oy 76,76%
Koulutuskeskus Salpaus kuntayhtymä 68,71%
Päijät-Hämeen liitto kuntayhtymä 56,44%
Nastolan Yrityspalvelu Oy 100%


Asuminen ja toimitilat
Lahden Talot Oy 100%
  Lahden Asunnot Oy 100%
  Lahden Palveluasunnot Oy 100%
  Kiinteistö Oy Lahden Vesijärvenkatu 36 100%
  Kiinteistö Oy Naskunvuo 100%
  Oppilastalo Oy 100%
Kiinteistö Oy Lahden Sammonkatu 8 100%
Kiinteistö Oy Nastonharjun liiketalo 75,6%
Lahden Jäähalli Oy 40,25 %
Lahden Rudolf Steiner -koulun Talo Oy 91,7%
Lahden Terveystalo Oy 91,66%
Musiikkiopiston Omakotisäätiö 100%
Nastolan Kulttuurikiinteistöt Oy 80,90%
Nastolan virastotalokiinteistö Oy 79,40%
Osaamiskiinteistöt Oy 77,99%
Päijät-Hämeen Ajoharjoittelurata Oy 70,61%
Radio- ja tv-museosäätiö 50%
Spatium Toimitilat Oy 100,00 %


Infrastruktuurin ylläpito
Kiinteistö Oy Hansaparkki 56,88%
Kiinteistö Oy Lahden Siltavouti 93,33%
Lahden Pysäköinti Oy 100%
Lahden Sairaalaparkki Oy 81,89%
Lahti Aqua Oy 100%
Aqua Palvelu Oy 100%
Aqua Verkko Oy 100%
LABIO Oy 83,43%
Lahti Energia Oy 100%
LE-Sähköverkko Oy 100 %
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy 58,58%


Palvelutuotanto
Eteva kuntayhtymä 4,66 %
Hollolan-Lahden vesilaitos kuntayhtymä 40 %
Lahden konservatorio Oy 50,57 %
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä 52,34 %
Päijät-Hämeen Tekstiilihuolto Oy 34,60 %
Työterveys Wellamo Oy 61,85%
Calpro Oy 65,19%
Lahden ammattikorkeakoulu 75,19%


Yhdistelemättömät yhteisöt
Asunto Oy Kittilän Petsukka 33,33%
C-Ella Oy 33,33%
Kiinteistö Oy Laiturikadun Pysäköinti Oy 25,87%
Lahden Seudun Puhelin Oy 20,90%
Kiinteistö Oy Villähteen liikekeskus 29%
Nordic Innovation Accelerator Oy 31,01%
Riihelän Huolto Oy 39,25%
Seponkadun pysäköinti Oy 26%

Kaikissa ylläluetelluissa yhtiöissä tai kokoonpanoissa istuu kaupunginvaltuutettuja asioista päättämässä.

Rajain.jpg

 

 

Lahtiskannausaa.jpg

Lahden kaupunki jakaa ylläolevaa brändikyhäelmäänsä mm. kirjaston tiskeillä. Äidinkielen tasoltaan oheinen kuusisivuinen pahvinen julkaisu on heikkoa suomenkieltä. Sen sisällöstä ei selviä, kenelle se oikein on tarkoitettu. Julkaisusta kirkastuu, ettei ainakaan peruslahtelaiselle tekstillä ole mitään kerrottavaa.

 

Pyllist%C3%A4j%C3%A4t.jpg

Ehkä ylläkuvatulle kuusimiehiselle päättäjäkermalle tuo iskulause sopii, sillä ainakin sievoiset eurosummat puoltavat näitä miehiä iskulauseen oitis hyväksymään.

Vuoden 2016 tuomilla puheenjohtajatitteleillä käärittiin rahaa omiin taskuihin ja pyllistettiin kaupungin asukkaille: Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt, Lahden kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Jarkko Nissinen ja Lasse Koskinen, Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Hannu Himanen, Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Komu, Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Eero Vainio (31.7.16 asti). Myös neljän muun lautakunnan puheenjohtajat ovat miehiä, mutta he eivät rahajuonittelussa pärjänneet.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/12/kumarrus-rahalle-on-pyllistys-demokratialle

Yhden vuoden ajan Lahdessa on ollut kokeiltavana maksaa tuntuvat vuosipalkkiot muutamille miesvaltuutetuille. Tämä käytäntö on uuden neliosaisen toimialajärjestelmän tulosta. Tuo neljäs toimiala on kaupunginhallitus, joka itse oli esittänyt tällaista rahallista panostusta 1.1.2016 alkaen maallikkojen rahalla voitelemiseksi ja kaupungin päätösten parantamiseksi.

Vuosi on nyt näyttänyt, ettei raha päätöksiä ainakaan oikeaan suuntaan ole ratkaissut, päinvastoin. Päätöksistä on tullut yhä ovelammin salassajuonittuja. Osalle palkituista raha on noussut päähän heidän aina muistaessaan mainita pääsanottavanaan asemansa kaupunginhallituksen omassa hierarkiassa. Myös keskinäiset kaupunginhallituksen jäsenten suhteet ovat tuoneet kyseenalaisia päätöksiä: kaksi kaupunginhallituksen vapaamuuraria on punonut nakkibisnekselle soveltuvan asemakaavamuutoksen keskelle kaupunkia. Vapaamuurarit ovat saaneet vallan jopa taidetilaratkaisuissa salaa juonia heikosti valmistelemiaan ideoita ja suorastaan röyhkeällä tiedottamattomuudella näyttää viimein valtansa - luetteloa voisi jatkaa pitkään.

Muotsikka%204.jpg

Viimeistään tämän, vuoden 2016 joulukuisen Ammattikorkeakoulun ala-arvoiseen tilaan kohdistuvan opiskelijoiden mielenilmauksen olisi luullut pysäyttävän Lahden kaupunginhallituksen ylimieliset ja despoottiset toimet. Tämän mielenosoituksen Lahden kaupunginhallitus otti vastaan kaupungintalon portailla. Ainakin mielenilmauksen osanottajille sanonta Lahti on sinun kaupunkisi on todistettavasti tyhjää sanafraasia, vailla pienintäkään totuudensiementä. Tämän mielenilmauksen jälkeen Lahden ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtorille hankittiin välittömästi kallein mahdollinen katumaasturi tehtäviensä hoitoon.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/12/pelastakaa-muotsikka

 

Rajain.jpg

 

Näin vuoden vaihtuessa ei siis ole mitään myönteistä näkyvissä, sillä koko Lahden seutua koskeva sosiaalinen palvelurakenne ja terveydenhoito on myös täynnä pelkkää tuntemattomuutta ja epävarmuutta uudessa uudistuvassa organisaatiomallissaan nimeltään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä eli PHHYKY.

 

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralle on muodostunut pakkomielteeksi sana uudistus, jonka hän nyt jo liian pitkään kestäneessä Lahden virkaurassaan on osoittanut tarkoittavan säästämistä, kaiken perinteisen Lahdelle ja sen luonnolle ominaisen hävittämistä ja tuhoamista. Vuorovaikutteisuus, joka koko yhteiskunnan koossa pitämiseksi on perusedellytys, tuntuu ylimpien virkamiestemme mukana vieneen myös valtuutettujemme ajatukset yhä kauemmas ihanneyhteisöstä, jossa jokainen meistä voisi sanoa Lahti on minun kaupunkini.