Punavankien muistomerkki, hahmot.

Vuonna 1978 oli kulunut 60 vuotta sisällissodasta ja Lahdessa Fellmaninpuistossa paljastettiin merkittävä, valtakunnallinen veistos, Erkki Kannoston hieno ja puhutteleva Punavankimuistomerkki. Läsnä oli yli 30000 suomalaista, paikalla useita kuusikymmentä vuotta aikaisemmin vankilassa kuolemantuomiota odottanutta kansalaista.,

Kuvanveistäjä Erkki Kannoston (s. 1945) laaja elämäntyönäyttely Lahden taidemuseossa kertoo hänen pitkän taiteellisen uransa vaiheista. Lahden Punavankimuistomerkin tekijä on Lahden ja sen historian sielukas, elämänläheinen tulkki. Vertaansa vailla oleva teos ja sen pysähdyttävä sanoma vie lahtelaisen kerran jos toisenkin vuosittain teoksen äärelle.

Lahden taidemuseon näyttely valottaa tänä vuonna 40 vuotta täyttävän muistomerkin valmistumishistoriaa ja esittelee Kannoston uraa, hänen monipuolisesti käyttämiään tekniikoita ja materiaaleja: akryylireliefejä, pronssiveistoksia, teräs- ja vaneriteoksia, terrakottavateja, puupiirroksia, lasiveistoksia, ryijyjä ja mitaleita.

Erkki%20Kannosto4.jpg

Erkki%20Kannosto%203.jpg

Erkki%20Kannosto%202.jpg

Ihminen on aina ollut teosteni lähtökohta. Ihmisenä oleminen, kosketus ja vierellä kulkemisen aiheet eivät ehkä ole kaikkein muodikkaimpia, mutta aikaa ne kestävät ja se on minun mittarini”.

Kannostolle kuvanveisto on tapa katsoa maailmaa. Hetkiä elämästä -näyttely on taiteilijan itsensä kuratoima ja siksi se onkin niin harvinaisen sisältörikas, ajatuksia täynnä, levollisesti hengittävä, ajatteluttava. En silti voi olla kiittelemättä amanuenssi Tuija Vertaisen avustavaa osuutta töiden hallitussa ripustuksessa.

Eilen näyttelyn virallisissa avajaisissa yleisöllä oli nautittavana intensiivisen kiinnostavia, elämänläheisiä, todellisia oikeita, rehtejä ja realistisia puheita. Niistä vastasi ennenkaikkea taiteilija itse, joka kertoi taiteilijataipaleensa alusta, 14-vuotiaana raskaaseen metallityöhön perehtyneen pojan työhön paneutumisesta, hitsausammatista tuloksena hengitysteiden turmeltuminen jo 16-vuotiaana ja tietenkin kaikenlaisesta taideopiskelusta, työväenopistossa, monen tunnetun taiteilijan opissa, Pariisin oppiajoista ja viimein lopullisesti ihmiseksi kasvamisesta valmistaessaan merkittävää Lahden punavankimuistomerkkiä, ihmisellistä sanomaa ja sen oikeutusta julistavan teoksen.

 

Erkki%20Kannosto%20ja%20ty%C3%A4r.jpg

Toinen hieno puheenvuoro tuli kuvanveistäjän tyttäreltä, joka kuvasi isäänsä ihmisenä, suoranpuhujana, teeskentelemättömänä, pokkuroimattomana taiteilijana, jota koko perhe ymmärsi ja jonka perustukena perheenäiti oli ratkaiseva Erkki-isän taiteen syntymiselle, jatkumiselle ja kasvamiselle merkittävään taiteen yhteiskunnalliseen vaikuttaja-asemaan.

Virallisen paperinmakuisen ja kovin minäkeskeisen avauspuheen piti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau.

Hauskuutta ja mahlaista elämänväriä toi tilaisuuteen taiteilijan kutsuma muusikko Mikko Helenius, joka kaksirivisellä soitellen virallisten puheiden välissä hauskoja ihmisellisiä lauluja väkevästi tulkiten sähköisti koko näyttelyn entistä raikkaammaksi ja kiihkeän elämänmakuiseksi.

 

Lahden taidemuseo

Hetkiä elämästä - Erkki Kannosto

Teoksia kuudelta vuosikymmeneltä -näyttely 15.6.-12.8. 2018.

 

Lis%C3%A4liite.jpg

Artikkelin kommentit tarkastetaan 17.6.18