Teemu%20Salonen%201.jpg

Teemu Salonen  Chinese Restaurant 2. (2015)

 

Tämän kuun 29. päivään saakka on vielä kesämatkaajilla, taiteesta kiinnostuneilla tai vähänkin taiteeseen jyvälle haluavilla tilaisuus kokea yksi suomalaiskesän valoisimmista ja nautinnollisimmista taidekokemuksista: Ars Auttoisen hurmaannuttava anti täynnä ihmisen arkisen asuintilan, suurenmoisen häikäisevän eheiden tilateosinstallaatioiden, Auttoisen taidekeskukselle ominaisten käyttöesineiden uuden ja vanhan loistavasti toteutettua yksilöllisyyttä. Ajatuksella, tyylillä ja mielikuvituksella näyttelyn välittämä kokonaisuus kukkii tänä kesänä runsasta taiteellista, yksilöllistä loistoa: alkuperäisajatus muotoilun uniikkiudesta on nyt saanut toteutuksensa, joka ihastuttaa ja rakastuttaa meidät  kahden taiteilijan yhteisnäyttelyssä näkemäämme poikkeukselliseen design-nerokkuuteen, herkkyyteen ja huumoriin.

 

Teemu Salosella, Ars Auttoisen toisella perustajalla, sen keskeisellä taiteilijalla, taidokkaalla näyttelykuraattorilla olisi syytä ylpeyteen ja juhlaan: Suomen harvojen mielenkiintoisten, uutta synnyttävien taidekesänäyttelyjen joukossa Ars Auttoinen elää nyt jo kymmenettä vuottaan. Kun katselen taaksepäin sen ensimmäisestä kesänäyttelystä alkaen, silmissäni vilisevät nuo toinen toistaan poikkeavammat, kokeilevammat näyttelyt, milloin kymmenien eri kutsutaiteilijoiden hienosti kuratoituina, useimmin pelkästään Salosen ideoimina teemakokonaisuuksina, milloin aina kiinnostavasti ripustettuina kolmikerroksisen taidekeskuksen monisataneliöisen rakennuksen kymmeniin eri näyttelytiloihin. Kaikki nuo kesänäyttelyt vilisevät ajatuksissani suomalaisen taiteen prismasta katsoen aina uutta vimmaisesti etsien, uhkarohkeasti kokeillen, onnistuen, epäonnistuen ja nyt juuri tänä kesänä kuin kesien kypsyttämänä täysin vapautuneesti, rennosti ja uniikisti täydellisin tuloksin loistaen.

 

Teremu%20Salonen%202.jpg

Teemu Salonen

 

Salosen taiteen voimaa on oma-ajattelullinen muotoilu. Hänen valaisimensa ovat siksi ennalta kokemattomien korujen täysuniikkisia aarteita: keramiikkatekniikasta, muovista, lasikuidusta, miltei mistä vain materiaalista on ajatuksissa syntynyt käyttöesinekonkretia ja saanut ilmiasukseen niin herkullisen, kauneusarvokkaan muotokielen, että moderni ihminen juuri näitä teoksia kotiinsa haluaa. Ehkäpä siksi myös tulevan syksyn Habitare-näyttely on kutsunut Salosen yhtenä harvoista suomalaismuotoilijoista riveihinsä – todistaakseen taiteen yksilöllisyydellä olevan tilaa massataiteen uuvuttamassa maailmassa.

 

Matkakynnttelikk%C3%B6.jpg

Teemu Salonen Matkakynttelikkö (2018)

 

Yksi mainio Salosen avu on menneen ja nykyajan solmima huumori, jolla hän rakastuu vanhoihin esineisiin, luo niistä ajatuksissaan ja toteutuksissaan uutta, hykerryttävän hauskaa käyttötaidetta. 

 

 

 

 

 

Komugi%20Ando.jpg

Komugi Ando

 

Kuvataiteilija Komugi Ando on toinen näyttelykeskuksen hurmauttavista taiteilijoista. Hänen omintakeinen taiteensa, jossa materiaaleina usein on hyvin kevyt, paperinen, harsoinen, korsinen, kipsinen, arkinen tai uusiokäyttöinen perusmateriaali, löytää nyt väreissä ja muodoissa täydellisen persoonallisen ilmaisun. Tänä kesänä hän on luonut näyttelyn kokonaisuuteen hyvin levollisen sielukkaan tunnelmatason.

 

Ars%20Auttoine%202018.jpg

Komugi Ando Unessa Kävelyllä -installaatio (2018)

 

Andon installaatiot ovat vahvatunnelmaisia, kauneusarvoissaan puhtaita ja herkkiä kokonaisuuksia. Ajatus on niissä iskostunut eksotiikan keralla teosten harmoniaan, joka tuntuu katsojasta levolliselta, muodoiltaan ja väreiltään mieltä lepuuttavilta. Andon herkkyys on näyttelyn suurimmassa yläkerran installaatiossa ylivertaisen täydellinen ja tunnelmaltaan tarttuva tilakokemus.

 

Ars%20Auttoinen%204%202018.jpg

Komugi Ando  Kylpyilä (2016)

 

Jos katsojalla on joskus ollut kanttia pohtia sitä, miksi taidenäyttelyitä ylipäätään järjestetään, hän saa nyt tuoretta, kypsää, modernia designea ja installaatio-taidetta monipuolisesti esitettynä vastauksekseen.

Näyttelyssä Auttoisten inhimillistä elämänsisältöä antava mielikuvituksellinen ideataso aivoille, silmille ja korville kokee teoksissa konkretian ja avaa luontevan keskustelun tekijöiden itsensä kanssa taiteen olemuksesta.

Kesänäyttelyn kruunaa taiteilijoiden loihtimat ja tarjoamat alkoholittomat coctaildrinkit sekä näyttelytilan intialaisen keittiön ruoka-annokset.

Ars Auttoinen on tänä vuonna pääsymaksuton.

 

Ars%20Auttoinen%202018%202.jpg

Raili Hannus  Bath (2018)

 

http://www.auttoinen.fi/

 

Lis%C3%A4liite.jpg