Hell%C3%A4%20kivi.jpg

Olavi Lanun teos Hellä kivi (vuodelta 1992) tänään Lanu-puistossa

 

Suomalainen yhteiskunta pyrkii pienuudestaan huolimatta nostamaan itseään maanpinnalle näkyvästi vetäen salkoon Suomen valkoisen siniristilipun. Viralliset liputuspäivät, vakiintuneet liputuspäivät ja sisäasiainministeriön suosittelemat liputuspäivät tänä vuonna vaalipäivien lisäksi muodostavat yhteensä 23 liputuskertaa.

 

Yksi uusimpia liputuspäiviä on tänään, kun vuodesta 2011 on ruvettu viettämään Suomen kuvataiteen päivää. Päivämäärä 10.7. on perusteltu suomalaisen kuulun taidemaalarin Helene Schjerfbeckin syntymäpäivällä.

 

Lahdessa kuvataiteella on ollut merkittävä sija. Lahteen sodan evakkoina tulleet taiteilijat ja taidemaalarit ovat vaikuttaneet merkittävästi Lahden taideilmapiiriin. Heidän taiteensa ja opetuksensa on ohjannut ja jalostanut lahtelaislapset taiteen tuntemiseen ja vaikuttanut tuhansien lahtelaisten ajatuksiin, taidemakuun ja visuaalisen kauneuden ymmärtämiseen.

 

 

En voi olla liittämättä tänään kuvataiteen liputuspäivänä yhtä monista aikani lahtelaisista taidemaalareista tähän Suomen kuvataiteen päivään - hänenkin syntymäpäivänsä on 10.7.

 

Kirjoitin vuonna 2015 taidemaalarituttavastamme Olavi Lanusta muistokirjoituksen. Olli oli omasta näkökulmastaan aina ensin taidemaalari, vaikka hänen näyttävimmät työnsä voikin luokitella lähinnä veistoksiksi.

 

Kun Lahti on ansioitta nyt saanut Euroopan ympäristöpääkaupungin korskean tittelin, joksi kaupunki ylennetään vuodeksi 2021, on syytä mennä katsomaan kaupunkiamme taideympäristönä Lanu-puistoon Kariniemeen. Sinne Olli suunnitteli veistoksilleen taidepuiston, niin että taideteokset sijoittuvat huomaamattomaksi osaksi luontoa. Tuskinpa kaikkia Lanun veistoksia todellakaan tänään edes erottaa elävästä luonnosta - Ollin taide ja luonto sammaleineen ovat niin yhtä. Parempaa, onnistuneempaa ympäristökaupunkia taiteen muodossa saa maailmasta etsiä - löytämättä.

 

Tässä lukijalleni linkki tuohon Lanun muistoartikkeliin:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/olavi-lanu

 

Onneksi kaupunkiimme on muuttanut, asettunut ja jäänyt merkittävä joukko ajattelevia, toimivia, taitavia ja luovia taidemaalareita - taideinstituutin ja muotoiluinstituutin tuhon jälkeenkin, oivallisia taidemaalareita, joiden taiteellinen työ on ajoittunut heidän Lahden kauteensa. Liput salkoihin siis taiteille!

 

 

LahdenTaiteilijaseuran 60-vuotisnäyttelystä vuodelta 2014 - kaksi maalaustaiteen huipputyötä

 

Minnak%C3%A4hk%C3%B6nenkelankulmalta-nor

Minna Kähkösen rauhoittava kaupunkinäkymä

 

 

TuomoLukkarinohjastajat-normal.jpg

 

Tuomo Lukkarin vauhtiinsa mukaan tempaava  työ

 

Lis%C3%A4liite.jpg