IDonquiote.jpgSatu Säävälä  Sganarelle ja Aleksi Holkko  Don Juan

Teatteri Vanha Juko tuoreuttaa ensembleään rajusti: uusi jukolaisille ja lahtelaisille tuntematon ohjaaja sekä uudet Jukon palkeilla ennennäkemättömät näyttelijät kahdessa keskeisessä päätehtävässä. Täysin pähkähullu ajatus tuoda parrasvaloihin v.1655 huvinäytelmä Don Juan kirjallisuudentutkija Tyyni Tuulion v.1959 kääntämänä koukeroisen runollisena tekstiharvinaisuutena vaatii täydellistä luottamusta teatterilavan ihmistä ja yhteiskuntaa muuttavaan voimaan.

 
Jukon syksyn 2019 ensi-ilta  on Molièren Don Juan. Jukoon sen sovittaa ja ohjaa Janne Pellinen. Don Juanina Jukossa vierailee Aleksi Holkko ja Sganarellena Satu Säävälä. Muissa rooleissa ovat Markus Karekallas ja Maria Nissi.

 

 

Ohjaaja%20Janne%20%20Pellinen.jpg

 

Ohjaaja Janne Pellinen: *


"Olen aina ollut klassikkojen rakastaja. Olen viehättynyt juristina brechtiläiseen teatteriin, jossa moraali on aina keskeisessä asemassa. En oikeastaan osaa mitään muuta käsitellä kuin moraalia. Löysin isävainajani kirjahyllystä tämän Molieren teoksen ja kun olin sen lukenut, minua nauratti valtavasti tämä 1600-luvun näytelmä. Moraaliton viettelijä Sisiliassa viettelee nuoria viattomia talonpoikaismaalaisia tyttöjä häikäilemättömästi ja tunnottomasti vailla mitään häveliäisyyttä tai tunnontuskia. Tuolloin kirkko ja ajan moraali tuomitsivat Don Juaninsa siveettömyydestä kadotukseen. Rankaisisiko Don Juania tänään enää kukaan, ja mikä olisi se tuonpuoleinen, joka häntä odottaisi.


 

Ajattelen, että kaikenlainen ahneus, kaiken mahdollisen hamuaminen, mikään ei riitä -ajattelu, hedonismi ovat aikamme moraalittomuuden voima - ei niinkään 1600-luvun moraaliton tyttöjen vietteleminen. Moraali on toisella tasolla tänään. Vaikka sukupuolet - mies ja nainen - voidaan tunnistaa tässä ajassamme, niin tärkeämpi on tämä omantunnon moraalikysymys.

Elämme tietynlaista uusmoralismin aikaa, opportunismi, kaiken hamuaminen ja häpeämättömyys ovat tässä ajassa enemmän hyveitä kuin paheita. Tai vaikka niitä paheksuttaisiin, niistä ei mielestäni rangaista.


 

Maailman mahtavimpien valtioiden ruoreissa istuu toinen toistaan älyvapaampia opportunisteja. Vaikka maskuliinisia voimia tuodaan näkyväksi ja kyseenalaistetaan, voivat ne tässä ajassa paksusti, Tuntuu että ahneus on niin yleistä pahetta, että se on arkipäivää, josta palkitaan. Isoja kihoja ei hävetä mikään. Tämä hedonismi on niin keskeistä elämällemme, että sitä ja sen valtavaa elinvoimaa voimme käyttää tässä esityksessä.


 

Minua on kiinnostanut lähinnä valta-asemat, sukupuolisuus ei tässä teoksessa enää ole siis pääteema, vaikkei sitä ole ohitettu. Don Juanina voisi yhtä hyvin olla vaikka Seela Sella… tai kuka tahansa. Don Juan on näytelmä, joka vie perimmäisten moraalisten kysymysten äärelle, ja näyttämö on mielestäni paras paikka niiden tutkimiselle."

 

 

 


 


 

Teatteri Vanha Juko

 

Don Juan

 

Alkuperäisteos: Molière
Suomennos: Tyyni Tuulio
Ohjaus ja sovitus: Janne Pellinen
Visualisoinnin suunnittelu: Paula Koivunen
Visualisoinnin toteutus: Hanna Kaitila
Valosuunnittelu: Simo Saukkola
Äänisuunnittelu: Janne Louhelainen
 
Näyttämöllä:
Aleksi Holkko:  Don Juan
Satu Säävälä: Sganarelle
Markus Karekallas: Gusman, Charlotte ja Don Carlos
Maria Nissi: Donna Elvira, Pierrot, Mathurine, Don Alonso ja Köyhä
Videolla:
Hannu Salminen: Don Luis


Ensi-ilta: to 24.10.19 klo 19
Muut esitykset: 30.10.–14.12.19

 

 

http://teatterivanhajuko.fi/donjuan/

 

* (Näytelmän  tiedotustilaisuudessa 18.10 ohjaajan puheenvuoro  toimituksen vapaasti kertomana).

Lis%C3%A4liite.jpg