Yleensä byrokratian pilaamalla koulutuksella on katalysaattorin tapainen voima synnyttää vastakulttuuria. Vuodatusjuttusarjassani puhun jo toisesta (ensimmäinen oli Taidepanimo) tällaisesta vertaansa vailla olevasta kulttuurin tekemisen kokonaisuudesta. Lahden Ammattikorkeakoulun yhteydessä kukoistukseensa on kasvanut Musiikin laitos: monen taitavan opettajan ja kymmenien luovien lahjakkuuksien ahkera, ihastuttavan aikaansaava aikuisopiskelijoiden musiikkisampo. Siellä opiskelee suomalaisten lahjakkuuksien lisäksi monen maanosan opiskelijoita.

471493.jpg

Lahden Ammattikorkeakoulun Musiikin laitos (Svinhufvudinkatu 6)

Perinteistä

Juuri sai ensi-iltansa tämän taidelaitoksen lauluopiskelijoiden, oopperaluokan mittava oopperaproduktio vanhassa konserttitalossamme: Lahden ammattikorkeakoulun Musiikin laitos ja Lahden konservatorio tuottivat yhteisvoimin uuden oopperaensi-illan.

471511.jpg

Emilia Vesalainen - nunna ja Satu Jaatinen  -ruhtinatar.

Puccinin Suor Angelica: kapellimestari: Esa Heikkilä, ohjaaja: Marietta Tevajärvi, laulun ohjaus: Sirkka Parviainen.

Ilman tällinkiä!

Jos sinulle ei ole niin tärkeää tälläytyä partureiden, kampaamoiden ja vaatekauppojen kautta taide-elämyksiin, fiineihin juhliin, niin seuraavana vinkki pelkästä ja antoisasta oikeasta taide-elämysmahdollisuudesta: tänne ei tarvitse tilata tai varata lippuja - riittää kun menet. Usein tiistaisin Ammattikorkeakoulun musiikin laitoksella on oppilaskonsertteja (varmista ESS:n viikko-ohjelmasta tai netistä www.lamk.fi/mus). Eri instrumenttien pitkälle opiskelleet taitajat ja taiteilijat esiintyvät pienessä, aistikkaasti sisustetussa ja mainion intiimin akustiikan kamarimusiikkisalissa (Svinhufvudinkatu 6).

Viime perjantaikonsertin poikkeuksellista herkkua, etten sanoisi suurten konserttimetropolien tasoa, olivat maamme ykkösrivin nuoret harmonikkavierailijat. Parin kourallisen kokoinen yleisö sai uskon suomalaisen musiikin rajattomansuuruisiin ulottuvuuksiin. Kuulijoiden unohtumattomaksi nautinnoksi paikalle olivat saapuneet kansainvälisestikin kuuluisat ja monet kansainväliset kilvoitukset kolunneet taiteilijat, maaginen harmonikkataituri Antti Leinonen ja toinen vielä velhompi, suorastaan kurttuakrobaatti Niko Kumpuvaara.

471603.jpg

Antti Leinonen  Lahden Ammattikorkeakoulun Kamarimusiikkisalissa.

Klassisen ja modernin musiikin ohjelmisto oli huima, päätä ja sielua ihan pyörrytti. Erityisesti Klaus Huber ja Leos Janacek – sävellykset antoivat Antti Leinosen tulkitsemina maallikollekin käsityksen harmonikan äärettömistä mahdollisuuksista ja näytteen sisäistyneen tulkinnan merkityksestä musiikkiteoksissa. Tuskinpa olen koskaan nauttinut näin taianomaisesta musiikista ja tulkinnasta: haitarille, hanurille, kurtulle sai antaa kerralla lähtöpassit ja jättää ne säkkijärvenpolkan ja metsäkukkien syleilyyn.

471500.jpgNiko Kumpuvaara

Niko Kumpuvaaran tulkitsemat Jukka Tiensuun sävellys sekä Igor Stravinsky- sovitus baletista Tulilintu liikkuivat jo suggestion ja inhimillisen taitamisen äärirajoilla: ikään kuin taiteilija olisi elänyt, itkenyt, iloinnut ja keskustellut harmonikkansa kanssa. Kumpuvaara suorastaan jonglööräsi, räjähteli, kuiskaili, tunnelmoi kanssamme ja vei meidät kuulijat mukaansa vastustamattomasti sävellysten tuhatsävyisiin mielikuviin.

Kannattaa hakeutua Musiikin laitoksen iltakonsertteihin: ne ovat vielä kaiken yltäkylläisyytensä ja yllättävyytensä  lisäksi maksuttomia. Tämän kevään tiistaikonsertteja on vielä kuusi jäljellä!

.