Kaupunkikesään pakotetuille lahtelaislapsille on joitakin toimintakohteita, jonkinmuotoista lohtua löydettävissä. Niiden saavuttaminen vaatii kuitenkin aina aikuisen mukanaolon ja niiden kesto on päivittäin muutaman tunnin tai vartin mittainen, aikuisen aikatauluistakin olennaisesti riippuvainen. Urbaanille kaupunkilaislapselle nekin ovat tyhjää parempia vaihtoehtoja. Lapsen omatoimista itsenäistymistä niissä on vain hiukkasen. Suomalaisen luonnon kokemista ja sen tarttuvaa, elämäniän kestävää lumoa ja kiintymystä ne eivät sytytä.

Kaupungintalon sisäpihan lastenkulttuuria

Eliel Saarisen luoma hieno Kaupungintalo sekä sen rautaportein suljettu sisäpiha on yksi harvoista lahtelaisista kulttuurinähtävyyksistä. Piha on upeutensa lisäksi teatterillisesti ja hallinnallisesti Suomen kesäisten tapahtumien loistokkaimpia. Kymmenet kesät piha on uinunut käyttämättömänä: lähes kolmenkymmenen vuoden takaa kumpuaa mieleen osallistumiseni kunnallispoliittisen pihan kiihkeään valtaukseen, sen rakentamiseen kesäteatteriareenaksi sekä moniin esityskesiin tällä pihalla - ne olivat Nostoväkinäyttämön Hölmöläiset- ja Pekka Puupää- lastenteatteriaikoja.

Nyt Lahden Kulttuuritoimen kesätuotanto täyttää kaupungintalon pihan Robin Hood – toimintatapahtumallaan.

674539.jpg

Lahden kaupungintalon rautaportti avataan ihan kohta.

 685797.jpg

Innostunut ja värikäs esittäjäjoukko on pienelle lapselle ja aikuisellekin kokemus jo sinänsä ja tällaiset ainutlaatuiset puitteet Lahdessamme suoranainen elämys.

Lahden kaupungintalon sisäpihalla kävi kova tohina. Kaupungintalon kiviset seinät antoivat puitteet keskiaikaiselle markkinamiljöölle. Sisäpihalla olevan suihkulähteen ympärille oli aseteltu köynnöksiä ja pihan parvekkeelta riippui erilaisia viirejä. Silmäys työpajan lavasteisiin ja rekvisiittaan antoi esimakua tulevasta: sepän paja, kahden iloisen työläisnaisen nurkkaus, ratsu, kukon häkki ja esiintymislava.

674538.jpg

Kaupungintalon Robin Hood- työpajan rekvisiittaa.

685793.jpg

Turnajaisratsu saa kohta pieniä ratsastajia selkäänsä.

Työpajojen avauksen tekee kukko, joka kiekaisee muutaman uljaan kerran häkistään. Narri toivottaa yleisön tervetulleeksi, kertoo tapahtuman tulevasta kulusta ja alkaa lämmitellä lapsista, isistä ja äideistä sekä isovanhemmista koostuvan pienen yleisön kanssa. Nyt alkavat varsinaiset hommat ja jakaudutaan pajaryhmiin. Ryhmät pääsevät vuorollaan kiertämään kaikissa pajoissa, joihin sisältyy muun muassa laulamista, leikkimistä, askartelemista ja osallistumista suuriin turnajaisiin.

Kaupungintalon sisäpiha, Harjukatu 31

 

 

Hiihtomontun rappiotila

Maailmanlaajuisesti harvinaisin lahtelaisnähtävyys ja kesäkokemus jo monia vuosia on ollut Lahden hiihtostadionin maauimala. Sen jyrkkäseinäisten rinteiden pohjalla, tuulensuojaisessa lastenaltaassa ovat niin lahtelaislapset kuin turistiperheetkin saaneet virkistävän kesämuiston, kertaluonteisena tai päivittäin. Tänä kesänä muisto on vain menneen talven lumia: monttu on remontissa.

674543.jpg

Hiihtostadionin maauimalaan ei tänä suvena ole päässyt.

 

 

Launeen perhepuisto

674531.jpg

Linna veden keskellä Launeen perhepuistossa.

Rakennetun leikkimisympäristön kaupungista Lahti antaa suomalaisittain mallikkaan näytteen: perheiden, lasten ja isovanhempien ajanvietto ja leikit Launeen perhepuistossa ovat käynnin väärttejä. Vempaimiin, liikennekaupungin polkulaitteisiin, liukumäkiin, toimintarakennuksiin ja vesipuiston lätäköihin saa puhkua ylitsepursuvan energian, omatoimisesti.

674550.jpg

Kiipeilytelineitä ja muita vempaimia.

674540.jpg

Liikennepuiston pariajelua.

Launeen perhepuisto

Kaarikatu 26, Lahti
Puh. (03) 810 3680
Avoinna kesäkuukausina.

 

Lahen kylän idylliä

674548.jpg

Yli-Marolan kotieläinpihan kulkuportti.

Yli-Marolan kotieläinpiha aivan rautatien tuntumassa tuo kaupunkilapselle koettavaksi oikeita maalaistalon eläimiä: hevosia, lehmän, possuja, vuohia, ankkoja ja monia, monia hellyttäviä pikkueläimiä.

674546.jpg

Yli-Marolan yksinäinen hevonen.

674547.jpg

Lehmän kesänvietto Yli-Marolassa on  taas alkanut.


Tämä 4h –kerhon ylläpitämä toiminta on arvokasta, sen ylläpito nuoria työllistävää kesätyötä, mutta maalaistalon idylli kyllä häiriintyy junien jatkuvasti viuhahtaessa korvan juuressa.

714210.jpg

Sekä lasten, aikuisten että eläinten näkökulmasta katsoen kohtaamiset tuntuvat toimivan hyvin.

Yli-Marolan kotieläinpiha

Neljänkaivonkatu 47

Puhelin  03-7811040 tai 050-4622511,

 www.lahden4h.fi


Kaikkiin esiteltyihin kohteisiin yhteiskunta on satsannut merkittävät summat joko EU- vetoista tai pelkästään kunnallista rahoitusta. Tuottavatko likoonlaitetut eurot tulosta - lasten ja perheiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä lahtelaiseen kesään?