Kaupunginjohtajamme julkisti pari päivää sitten esityksensä vuoden 2008 talousarvioksi.

"Tällä talousarviolla (26 miljoonaa euroa) pystytään kaupungin puolelta tukemaan alueen kehitystä ja vahvistamaan sen vetovoimaa. Kaupungin palveluiden kehittämistarpeet ovat edelleen olemassa, lisäpanostuksia tarvittaisiin kaupunkikeskustan vetovoiman vahvistamiseen. Lähivuosien avainasioita on myös kaupungin kehittäminen vetovoimaisena työpaikkana, " sanoo kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta budjettiperusteluissaan. Hänen keskeinen iskusanansa on siis vetovoima.

 

Ai että vetovoimaa 

656217.jpg

972662.jpg972663.jpg972665.jpg

Lahden kaupungintalon julkisivu, kaupunginhallituksen kokoustila, näkymä yhteen aulatiloista sekä valtuustosali.

972543.jpg

Kaupungintalon julkisivun sisääntuloportaikon oven vasemmassa ovenpielessä näet valkoisen painonappilaitteiston. Sitä painamalla vahtimestari päästää sinut sisälle katsottuaan ensin valvontakamerasta tulijan. Kaupungintalon ensimmäisessä kerroksessa on kaupungin virallinen ilmoitustaulu, jonka luo näin pääset. Vaikka tuntisit vetovoimaa tutustua koko taloon ei sinulla  ilman etukäteissopimusta ole sinne asiaa.

Lahden kaupungintalo on Eliel Saarisen piirtämä ja suunnittelema silloisen 4000 asukkaan Lahteen vuonna 1912 valmistunut kaupungin hallinnon sekä palolaitoksen, poliisilaitoksen ja kaupunginvankilan toimitilakokonaisuus.

Vieläkin tämä alkuaan myöhäisjugendtyylinen rakennusmonumentti on yksi Suomen julkisten rakennusten kansallisylpeyksistä. Valtuustosaleineen, kokoustiloineen, auloineen, sisäpihoineen se on myös kaupunkimme ylivertainen käyntikortti, vaikka vuosikymmenet, tulipalot sekä talon käyttäjät ovatkin jättäneet jälkensä talon ilmeeseen.

Tänä päivänä tämä harvinainen, kymmeniä monikäyttöisiä tiloja käsittävä talo ja sen yli 5.000 neliömetriä täyttyvät yksinomaan kaupungin paisuneesta keskusbyrokratiasta. Kerran kuussa kaupungintalon valtuustosalin istuimet kannattelevat kaupunginvaltuutettujen takamuksia.

Kaupungin asukkaille tai turisteille tähän taloon tutustuminen ei onnistu. Vielä muutama vuosi sitten kaupunki järjesti halukkaille talon tutustumiskierroksia. Kun tutustumisajankohta sitten oli myöhäinen perjantai-iltapäivä, voitiin osanottajien puuttuessa tämäkin kaupunkilaiselle tärkeä osallistumismahdollisuus lopettaa. Talon kellarikerroksessa on mielenkiintoiset, entisestä poliisivankilasta remontoidut ravintolatilat, jotka ovat tällä hetkellä tyhjän panttina.

 

 

Sibeliustalo edustaa maailmankuulua suomalaista puurakentamista ja on upea näyte tämän ajan rakennustekniikan ja puurakentamisen huippuosaamisesta.

973553.jpg972528.jpg

Sibeliustalon glamouria. Kiehtova ja koskettava Vesijärvimaisema avautuu ravitsemus- ja aulatilojen maisematauluksi.  

Sibeliustalon lähes 90.000 m3:n rakennuskompleksi koostuu neljästä elementistä: saneeratusta puusepäntehtaasta, salirakennuksesta ja näitä yhdistävästä Metsähallista sekä lasikäytävällä yhdistetystä kongressisiivestä.

972552.jpg974739.jpg

Puusepäntehtaan kokous- ja kongressitiloja.

Sibeliustalon lumoavan kaunis ja akustiikaltaan maailmanhuippua oleva konserttisali alkaa olla kansainvälisellekin konserttiyleisölle jo tuttu. Sibeliustalon kokous-ja kongressitoiminta monipuolisine tiloineen on juuri elokuussa 2007 saanut kansainvälisen laatusertifikaatin.

 

 

Lahti-hallin uutukaiset tilat ovat vielä monelle lahtelaisellekin tuntemattomia. Tämä Lahden messujen yhteyteen rakentunut suuri tapahtuma-, kokous-  ja kongressiyksikkö pystyy järjestämään huipputapahtumia sekä pienempimuotoisiakin kokouksia.

973569.jpg974696.jpg972549.jpg

Näkymiä Lahden messukeskuksen ja Lahti-hallin ravitsemus-, aula- ja kokoontumistilohin.

Lahden kaupungilla on vielä omistuksessaan mm. kymmenkunta vähintään parinsadanhengen auditoriota ja juhlasalia, neljä tyhjillään olevaa hyväkuntoista koulurakennusta, mainio Lahden kaupunginteatteri kokoustiloineen sekä valtakunnallisesti palkittu tytäryhtiö Lahti Ateria, jonka pitkälle kouliintuneella osaamisella syntyy maittavia ja edullisia aterioita jo kymmenilletuhansille lahtelaisille päivittäin.

Kaikki luetellut kokoontumistilat ja yhtiöt ovat lahtelaisten omaisuutta ja niiden hallintoelimet ovat Lahden kaupunginvaltuutettujen määräysvallassa tai miehittämiä.

Kun vielä luetellaan maankuulut kokoontumisyksiköt ravintolapalveluineen - kuten kaupungin osittain omistama Fellmanni, yksityiset Grand ja ruhtinaille ja kuninkaillekin kelvannut Lahden Seurahuone - lienee kokouspaikkojen laatu suorastaan poikkeuksellisen korkea.

 

Viisautta ja laajentunutta vastuunkantoa

Lahden kaupungin asioista päättää muodollisesti vaaleilla valitut 59 kaupunginvaltuutettua. Vuosittain he ovat pitäneet tapana kokoontua ennen talousarviopäätöstä talousarvioseminaariin. Talousarvioseminaarista on tullutkin todellinen vastuunkantajien esiinmarssi – tänä vuonna seminaariin osallistuu jo sata (100) henkilöä.

Erityistä tässä seminaarissa on se, ettei sen viisaus synny Lahdessa ja sen mainioissa kokoontumispuitteissa, vaan taloustietämys mennään hakemaan muualta ja aina hotelliympäristöstä. Toissavuonna talousarvioseminaari pidettiin naapurimaan pääkaupungissa Tallinnassa, viime vuonna läänin pääkaupungissa Hämeenlinnan Aulangolla.

"Lahti on itseään ja kanssaihmisiään arvostavien, aktiivisten ihmisten kasvava kaupunki osana metropolialuetta. Lahti on ennakkoluulottomasti kehittyvä ja uudistuva luovien ja osaavien toimijoiden kohtaamispaikka."

Yllä on Lahden kaupungin puoli vuotta sitten tarkistetun strategian keskeinen sisältö.Tänä vuonna strategian kohta – osana metropolialuetta – velvoittaa talousarvioseminaarilaiset etsimään viisautta metropolialueen keskukseen Helsinkiin, Katajanokan Marina Congress Centeriin.

972614.jpg972625.jpg

Kun allaolevaan kaupunginhallituksen päätöksen Marina Congressin 25.900 euron laskuun lisätään sitten osallistujien matkakulut, osapäivärahat, menetettyjen työpäivien sijaisten palkat ja palkkiot saataneen meidän veronmaksajien maksettavaksi arviolta lähes 50.000 euron talousarvioseminaarikulut.

Lahden kaupunginhallituksen kokous 8.10.2007
630 §
<2007-00827> Lahden kaupunginvaltuuston talousarvioseminaarin kustannusten hyväksyminen


Kaupunginvaltuuston talousarvioseminaari järjestetään Marina Congress Centerissä, Helsingissä 18.-19.10.2007. Seminaariin osallistuu kaupunginvaltuuston ja –hallituksen jäseniä sekä virkamiehiä, yhteensä noin 100 henkeä. Seminaarista aiheutuvat kustannukset ovat noin 25.900 euroa

Kaupunginjohtaja:

Kaupunginhallitus hyväksyy 18.-19.10.2007 Marina Congress Centerissä, Helsingissä järjestettävän kaupunginvaltuuston talousarvioseminaarin kustannukset noin 25.900 euroa maksettavaksi toimintayksiköltä 1011 (Yleishallinto, kaupunginvaltuusto).

Kaupunginvaltuutetut ja talousarvioseminaarin järjestäjät ovat yksituumaisia siitä, ettei seminaaria pystytä järjestämään Lahdessa. Syyksi sanotaan, etteivät vastuulliset valtuutettumme malta pysyä läsnä kaksipäiväisessä kokouksessa, vaan kännyköivät, hoitavat kotiasioita tai varsinaiseen työhönsä liittyviä tehtäviä ympäri Lahden. Ymmärtämättömät kaupunkilaiset taas ajattelevat, ettei valtuutettu, jota ei saada pysymään kokouksessa, ole saamansa valtuutuksen arvoinen. Mutta tässäkin asiassa valtuutetut ovat taas oikeassa.

On Helsingin retkestä hyötyäkin - neljä lahtelaiskansanedustajaamme voivat piipahtaa talousarvioseminaarin ohessa kirjautumassa läsnäoleviksi eduskuntatyöhönsä. Muutkin talousseminaarilaiset saattavat vaikkapa vilaukselta metropoliin tullessaan tai sieltä lähtiessään nähdä lahtelaistaustaisen taiteilijan Jukka Lehtisen Eduskunnan lisärakennuksen eteen juuri paljastetun hienon kuvateoksen. Sen nimi on Oma maa mansikka.

972559.jpg

Jukka Lehtisen teos Oma maa mansikka.