1118926.jpg

Timo Nyyssönen ja Niveltämön taiteilijat esiintyvät ainutlaatuisessa Taidepanimossa

Lahden kulttuuritoimi palkitsi ansaitusti nukketeatteri Niveltämön toiminnastaan – se on vertaansa vailla oleva pioneerijoukko, jollaista muualta maastamme ei löydy. Tunnustus meni kerrankin oikeaan paikkaan!

 

1119085.jpg

Kahden euron arvoisia?

Sitä vastoin kaupungin kulttuurista vastaavat ovat aika lailla ajattelemattomia monista lapsille kohdistetuista kulttuurijärjestelyistä.

Lahden itsenäisyyspäivän vastaanotolle saivat kutsut päiväkoti-ikäiset lahtelaiset. Jo järjestely oli kovin aikuisnäkökulmaista: lapset pistettiin juhlapuvuin ja tanssein apinoimaan aikuisten juhlia. Ketä varten? Kai se oli joistakin aikuisista somaa katseltavaa, minusta mautonta ja aika typerää. Missä olivat leikki ja sen riemu? Missä lapsen ehdoilla toimiminen?

Ja vielä. Kun itsenäisyysjuhla teatterilla sekä aikuisten itsenäisyysjuhlavastaanotot Sibeliustalolla olivat maksuttomia, niin lasten itsenäisyysjuhlista otettiin kaksieuroiset jokaiselta lapselta. Ne menivät kuulemma orkesterin kuluihin. Lapsia oli 750, orkesteri sai siis tuhat viisisataa euroa, sillä se ei pitkälle rummuta eikä vinguta. Eikö Lahdella ollut varaa lastenjuhlan orkesterin maksamiseen? Hävetkää, kun tuhlaatte rahaa niin moneen sataan turhuuteen!

471493.jpg

Lahden Ammattikorkeakoulun musiikin laitos

Sama lapsivastainen käytäntö on Lahden muuten tasokkaasti toimivassa Ammattikorkeakoulussakin. Sen musiikinlaitoksen konsertit ovat henkeäsalpaavan yllätyksellisiä, uusia lahjakkuuksia esitteleviä heräävien musiikin lahjakkuuksien esiinmarssimatineoita. Nämä tiistaikonsertit ovat maksuttomia.

1162744.jpg

Mikko Karppi

Mikko Karpin Carlo Domeniconin  taiturillinen kitaramusiikkitulkinta oli yksi kuulemani syksyn neljän oppilaskonsertin helmistä. Samoin tämän konsertin Noora Laihon kantele Fridrick Brukin Sonaatissa kanteleelle soi lumoavasti näytteenä  konserttikypsästä taiteilijasta ja kansallissoittimellemme kirjoitetun musiikin uljaista mahdollisuuksista ja mieltärauhoittavista sävelmaailmoista.

1118992.jpg

Noora Laihon kädet ja kannel, syysillan hienoa musisointia 27.11.

Pari kuukautta sitten musiikinlaitoksen musiikkipedagogiikan opiskelijat järjestivät niinikään päiväkoti-ikäisille lastenkonsertteja: niistäkin perittiin lapsilta kaksieuroiset. Näiden kaksieuroisten tarkoitus ei vanhemmille kyselyistä huolimatta selvinnyt.

1119085.jpg

Missä olet, Lahden kaupunginteatteri?

Lahden kaupunginteatterin lapsiystävällisyys on sekin niukanlaista. Kaarina Helakisan satu on istutettu pieneen Aino –saliin, jonka paikkamäärä on hyvin rajallinen. Eikö lapsi olekaan teatterin ohjelmistosuunnittelun arvoinen?

 

Kirjasto on lasten toivepaikka

Kuluneen syksyn kirjastokäyntejä kruunasivat jälleen monet lastenkonsertit ja kymmenkunta lastenteatteriesitystä.

 

1118956.jpg

Satu Långin musiikkikonsertti Heppa Ihaa Kiveriön kirjastossa 9.10.

1118935.jpg

Lastenteatteri Mukamas valloittaa  kirjastonkävijän mielet ja ajatukset 24.10.

Kaupunkimme kirjasto ei petä lapsiakaan. Sen lapsiystävällisyys on päivittäistä: satutuokioita, kirjaneuvontaa ja mutkatonta lapsiasiakkaan kohtelua. Kirjaston satutuokiot, lastenkonsertit, lapsille suunnatut teatterit ja monet tapahtumat ovat Lahden parasta kulttuuritarjontaa: kaikki lapsille maksuttomia kulttuurinälän ruokatuokioita. Niissä on osattu oivaltaa ja ymmärtää lapsen ainutkertaisuus, leikki ja riemu – euroistamatta.

 

(Katso  myös Tuu kattoo blogia 21.2.2007)