<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Louhijat lähtevät Lahdesta

 

1196689.jpg

Lahden kaupunginsaraalan ja vanhushuollon alasajaneet itsekehuiset geriatrit väittävät (ESS 8.1.2008) tehneensä hyvän työn, kehujia säestää toimialajohtaja Matti Liukon samansuuntaiset lausunnot.

 

Vaimon ääneen lukema 8.1.2008 aamun uutisotsikko herätti meidät pohtimaan alkavaa vuotta: minkälaista hirveää jälkeä louhijat ovat saaneet aikaan, mihin murske on myyty ja viety, minkälaiseksi louhospaikka ympäristöineen ja ympäristömyrkkyineen on jäänyt. Louhoshomma kun on tänä päivänä suurta kansainvälisten kaivosyhtiöiden bisnestä (uraanivaltaukset ympäri maan, nikkeli, Talvivaaran kaivos).

Ajatuskulkuni lähtökohta paljastui kuitenkin vääräksi: kyseessä olikin Louhijat, Ulla-Marja ja Jukka, geriatrit, jotka kertovat palaavansa takaisin asuinkuntaansa Kauniaisiin. Omien sanojensa mukaan he tulivat 2005 Lahteen tekemään vanhushuoltoon täysremontin ja toivat siihen laatua.

Louhinnan lopputuloksesta olen kuitenkin pelottavan oikeassa: Lahden vanhushuolto on louhittu putipuhtaaksi inhimillisyydestä, oikeudenmukaisuudesta ja ihmisarvosta. Tuntemani iäkkäät omaishoitoperheet on jätetty selviytymään itsenäiseen Suomeen häpeällisen pienellä omaishoitotuella, useilta evätty tuki kokonaan, loput ovat väsyneet ja luovuttaneet itsensä ja omaisensa sairaalan sängynpohjan täytteeksi.  

433271.jpg

Valtakunnallisena esimerkkinä Lahdessa käydään oikein pällistelemässä ja ottamassa mallia kuntien budjetteihin, miten pienellä rahalla ja vähin resurssein vanhusten arvo kunnassa iljetään mitata.

 

Hyvän elämän Suomen ennätys

 

Näitä louhijoita on Lahti –kaupunkimme palkannut ja palkinnut viime vuotenakin kaikille toimialoille kyllästymiseemme saakka.  

Kummallisesti ne pesiytyvät myös köyhän Lahtemme hallintoon. Näissä louhinnoissa aina jää kärsimään kunnan jäsenten valtaosa ja sen heikoin lenkki: vanhukset, vammaiset, heikko-osaiset, lapset.

Kun vilpittömyyttä tuntien toimialojen saneerauskärki (seitsemän johtavaa virkamiestä) sai itselleen esittelemänsä 700 euron kuukausipalkankorotukset kaupunginhallituksen nuijan kopautuksella, vailla pienintäkään vastaväitettä, on ahneudelle löytynyt suomalainen kuntaennätys Lahdesta.

Näin kaupungin strategisia päämääriä yhdistävä keskeinen perustavoite Lahti luo edellytyksiä hyvälle elämälle toteutetaan kaupungissamme.

 

Lahti on ihmisläheinen kaupunki.