535994.jpg

Kuuluisa, monivuotisen puhdistusprojektin läpikäynyt suomalainen sisäjärvemme lainehtii vielä vapaana, maailmannäyttämöltä sivussa, mutta annas olla: kohta Vesijärvemme pärskeet saa ihailtavakseen 860 miljoonaa silmää ympäri maailman.

 

Lahti maailman napa

 

Kyllä Lahden kaupunginvaltuutetut ja kaupunkimme johto saavat vain pelkkää kiitosta, kun reilun viikon päästä koko maapallo saa nähdä kunnallispolitiikan nerokkuuden maailmanennätyksen: komea, idyllinen ja suurella työllä puhdistettu Vesijärvemme kertahuuhdellaan pohjiaan myöten F1-veneiden monituhathevosvoimaisin moottorein ja potkurein. Ja poikkeuksena yleiselle neroudelle ( nerothan ovat yleensä hiljaa) tämä nerous saa aikaan monituhatdesibelisen moottorimusiikin korvien autuaalliseksi levoksi moneksi päiväksi.

Lahden päättäjät ovat tunnetusti viisaita ja kekseliäitä. Kaupungin pitää näkyä maailmalle, itse kaupunkilaiset ovat vain välttämätön paha.

F1 -venekisaa junailevan terveysjuomayhtiön järjestäjät tietävät vuorenvarmasti, että Lahti on tulevana viikonloppuna 430 miljoonan ihmisen (peräti 860 miljoonan silmän) myönteisen mielenkiinnon kohteena televisiolähetyksinä ympäri maailman. Kun kaupunginvaltuutetut tämän uskoivat, niin emmehän me tyhmät kaupunkilaiset voi asiaa edes kyseenalaistaa.

Tosin jo nyt viikko ennen kisoja järjestäjien kaupittelemat liput eivät menekään kaupaksi…

 

Mitäpä tuosta. Lahti –kaupunki on ennenkin suoraselkäisenä urheilukaupunkina (World Games, Doping MM-hiihdot) ilomielin ottanut tappiot kustannettavakseen.

 

 

Varsovan laulua lahtelaiskouluihin

 

1594646.jpg

Lahen uutisia -toimituksen seinällä on ollut jo muutaman vuosikymmenen Varsovaa esittävä taulu.

 

Lahden koulujen rehtorit tekivät reilu viikko sitten kaikkien lahtelaislasten suureksi hyödyksi ja meidän veronmaksajien sataeuroisia pullistevien kukkaroiden kevennykseksi opintomatkan Puolaan, Varsovaan.

Puolahan on monta kertaa kehittyneempi, avoimempi, rikkaampi, säästävämpi, vapaampi ja uuspedagogisempi kuin oma takapajuinen koulutusvaltio -Suomemme, jossa ei mitään opittavaa viisaille lahtelaisrehtoreille enää olekaan. Tiedon mukaan monipäiväisestä opintomatkasta rehtoreilla riitti yksi ainoa päivä kouluun liittyvään kohteeseen. Tehokkaita opiskelijoita nuo säästäjämestarirehtorit.

 

 

Lahden hiihtourheiluasiantuntijat

1594732.jpg1594730.jpg1594733.jpg

Lahden hiihtoasiantuntijat: Jyrki Myllyvirta, Ulla Juurola ja Maritta Vuorinen

 

Ei isäni uskoisi, jos kertoisin, että Lahden kaupungin päättäjäkerma kokoontuu parhaillaan lumettoman Afrikan eteläkärjessä Kapkaupungissa Maailman Hiihtoliiton kokouksessa. Sinne he menivät päättämään tulevista vuoden 2013 MM –hiihdoista, jotka he sanojensa mukaan lobbaavat kevyesti meidän iloksemme Lahteen. Vain kolmen hengen delegaatio on suksinut paikalle, sillä yksi kaupunkimme hiihtotietouden guruista, Ilkka Viljanen, ei voinut kiireidensä vuoksi lähteä hiihtoreissulle. Onneksi valtionveronmaksajina pystyimme lähettämään lahtelaisten lisäksi Suomen hiihtoliiton suuren joukon Afrikan matkalle.

 

1594738.jpg

Täällä syrjäisessä Suomi/Lahti maailmankolkassa me saamme vain haaveilla Afrikan Tähti -pelin muodossa maanosan timanteista, hevosenkengistä ja rosvoista sekä seikkailuista. Tärkeintä on, että kaupunkimme omat edustajat saavat käydä Afrikassa asti pelaamassa tosi peliä maanosan vaaroista. Jännitämme vain, ettei heidän nopanheittonsa johda taas rosvomerkin löytymiseen ja kaikkien rahojemme häviämiseen.

 

Lumilajeja ei Afrikassa harrasteta: näin taataan neuvotteluille hiihtorauha. Ennenkaikkea kaupunkimme hiihtoasiantuntijat saavat taas mukavan veronmaksajien kustantaman matkan kerrankin niin kauas, että unohtuvat oman kaupungin vanhukset, rintasyöpäseulonnat, koulujen supistukset, ohitiet ja muutkin ikävät arkihuolet.

 

 

Postilaatikkokuntoutusta

Lahden posti on aina ja nöyrästi palvelemassa jokaista lahtelaista. Pari viikkoa sitten kiersi nimettömänä esiintynyt lahtelaispostin kolmihenkinen ilosanomatrio myös täällä Pyhättömän omakotialueella. Esiintymisestään se oli etukäteen kertonut kirjeellä.

 

1594649.jpg

 

Kun tämän aamun linnunlaulukonsertin keskeltä vilkaisin asuinaluettamme, näin koko Pyhättömänmäen täynnä tämmöisiä luonnon koristeita. Kohta saamme joka taloryhmän eteen mitä erilaisimpia postilaatikkorykelmiä silmäimme iloksi, eivätkä tämmöiset jokapaikan koristeet enää häiritse silmäinnautintoamme.

 

1594648.jpg´

Tällaiset Pyhättömänmäen omenapuutarhat eivät ole mitään postilaatikkorivistöjen kaikkialla ja joka vuodenaikana näkyviin peltilaatikkokoristeisiin verrattuina.

 

Kolmikon tarkoituksena oli yhteistyössä meidän kaupunkilaisten kanssa neuvotella kaupunginosamme postin uusista järjestelyistä: vanhan ja suojellun asuinalueen postithan on kannettu tähän asti tosi alkeellisesti postiluukkuihin tai postilaatikoihin, joiden sijaintipaikka on ollut omakotitalojen tonteilla.

 

1594650.jpg

Vihtorinkadulla Posti-Itellan nimettömät sinipukuiset toimihenkilöt opastavat kadun asukkaita. Postin kolmijäsenisestä joukkiosta naisedustaja ei näy kuvan vasemmassa reunassa ja oikealla olevalla Postin toimihenkilöllä on kädessään keppejä ja nuija.

 

Postin tai aamulehden saaja on typerän helposti, rikkaakaan ristiin panematta saanut lehtensä ja postinsa lähes käteensä. Sama, vanhanaikainen postinkuljetustapa on edelleen käytössä Suomea paljon köyhemmissä sivistysmaissa Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Englannissa..

Nyt Lahden posti äärimmäisessä hyväntahtoisuudessaan ja tietoviisaudessaan määrääkin kaikki postilaatikot katujen varsille, kaupungin tonteille. Erityisesti vanhat, raihnaat ja huonosti kotipukeutuneet hyötyvät tavattomasti näistä uusista järjestelyistä ja saavat samalla moraalisen henkilökohtaisen kunnonkohennuksen: liikkumaan vaan ja ulkoilmaan, hakemaan postit ja aamulehdet kunnolla ja asiallisesti pukeutuneena entistä kauempaa päin sateita ja paukkupakkasia!

Ja vielä: nyt viimeinkin on itse otettava vastuu asioista ja kouluttauduttava asiantuntijoiksi postilaatikkojen pystyttämisessä: otettava selkoa kaapelien paikoista ja muista postinsaajalle kuuluvista velvollisuuksista, ettei kumauta laatikkoaan sähkö- tai tietoverkon johtoihin. Jokapäiväisen ilon tulee antamaan myös huolenpito postilaatikkojen kunnosta, lumien luonnista niiden alta ja päältä jne..

Lumiaurat taas auttavat postia tässä raihnaan kansan liikuntaoperaatiossa työntämällä hyväntahtoisesti lumet kapeiden katujen postilaatikkojen eteen sekä päälle ja niin postinhakijalla riittää ihanaa hyötyliikuntaa.

 

520214.jpg

 

Äveriäämmälle kaupunkilaisellekin annetaan näyttämisen mahdollisuus. Eri hintaan he saavat ostaa kotiinkannon entiseen omaan postiluukkuunsa tai laatikkoonsa. Näin tämä yhä harvalukuisempi lahtelaisten joukko voi ansaitusti erottua tavallisista kaupunkilaisista omaan luokkaansa.

Yllätyksiäkin on luvassa. Ei kukaan arvaa, mitä ihania temppuja ohikulkijat tiheän asutuksen pikkukaduilla voivatkaan pudottaa laatikoihin postinsaajan yllätykseksi - saattavatpa parhaassa tapauksessa muotoillakin laatikoita toiseen asuun.

Uusi postilaatikkojärjestely auttaa myös Lahden seudun yhdistynyttä poliisilaitosta työllistymään: kadun varsilla olevat postilaatikot kun eivät enää ole kotirauhalain piirissä, vaan voimme vapaasti niitä tutkia. Jos jostakin laatikosta pursuaa posti suuluukut täyttäen jo ulos, tiedämme talonväen olevan poissa...

Eikä juristienkaan ammattikunta jää osuutta vaille. Kun näille kaupungin maille nyt päiviksi jopa viikoiksi postilaatikoihin sijoitetaan postinsaajan yksityistä kirjallista omaisuutta, niin tämän omaisuuden kadotessa tai tärveltyessä tarvitaan lakiapua yhä enemmän.

1597377.jpg

Päätoimittaja Heikki Hakalakin alkaa kaikkien lahtelaisten iloksi meitä kuntouttaa ja hämmästykseksemme muuttaa aamulehtitilauksemme vuosisopimusta.Tästä asiasta hän ei ole kirjoittanut lehdessään.

 

Tai että aamulehtemme Etelä-Suomen Sanomat olemme tilanneet kotiin kannettavaksi: nyt myös oma lehtemme marssittaa meitä pitkin katujamme aamu-uutisia metsästämässä. Kun lehden vuositilaus on tehty ESS -konsernin eikä Postin kanssa, antaa asia monta työtilaisuutta juristeillemme. 

 

1168318.jpg

Etelä-Suomen Sanomien lehtipinon sisältö siirtyy Lahden kaupungin kaduille.

 

Lahtelaisjuristithan ovat auliisti aina (tunnetun pientä maksua vastaan) nostamassa kanteita ja korvausvaatimuksia osaamisensa mukaan eri vastapuolille.

1594651.jpg

Postinjakoneuvottelun yksipuolinen tulos: nuijalla merkkikeppi Postin määräämään postilaatikkopaikkaan Lahden kaupungin tontille. 

 

Yhdellä postin edustajista oli kainalossaan keppejä ja kädessään nuija.

Hänen tehtävänsä oli - eri katujen asukkaiden kokoonnuttua neuvottelemaan postin edustajien kanssa - lyödä keppi aidan viereen postilaatikon paikan merkiksi.

Sillä, että asukkaat järjestään kieltäytyivät hyväksymästä paikkaa tai järjestelyä,  ei ollut merkitystä. Kysymyksessähän oli palveleva liikeyritys Itella ja koko järjestely  vain pelkästään asiakkaiden eli meidän lahtelaisten etu.

 

 

 

Jälkikirjoituksia 30.5.2008

 

AFRIKANTÄHDESTÄ  HEVOSENKENKÄ

Afrikan matkalaiset hiihtoasiantuntijamme tulevat korvat luimussa takaisin kaupunkiimme: Lahtea ei tänään Kapkaupungissa, meidän tavallisten kaupunkilaisten onneksi, valittu Hiihdon MM-kisaisännäksi vuodelle 2013!

Maksumiehenä olemisemme on ollut kyllä tuolta Afrikanmatkalta palanneiden tiedossa, mutta meille ei vielä ole kerrottu, että Suomen Hiihtoliiton matkalaisia kustansi myös Lahden hihtoseura/ Lahden kaupunki.

 

POSTIN YLIMIELISYYS

Postilaatikkoasiaan ja Postin ylimieliseen sanelukäyttäytymiseen Pyhättömänmäen asukkaat ovat reagoineet voimakkaasti. Ensimmäiset monen perhekunnan allekirjoittamat valituskirjelmät suoraan Posti-Itellan johtoon on jo lähetetty.