1654953.jpg

Sarjan rakastunut nuoripari

Karjalan kunnailla<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Työryhmä/Alkuperäisidea:Markku Pölönen ja Satu Sadinkangas Käsikirjoitus:Ville Virtanen ja Sirpa Hyttinen Ohjaus:Markku Pölönen ja Ville Virtanen Tuottaja:Jenni Lähteenmäki Kuvaus:Jan Nyman Lavastus:Minna Santakari Rekvisiitta:Petri Neuvonen Puvustus:Tiina Kaukanen Maski: Riikka Virtanen Äänisuunnittelu ja leikkaus:Jari Innanen Musiikki:Vesa Mäkinen

Näyttelijät: Hannu Virolainen, Kaarina Turunen, Maria Sid, Pekka Valkeejärvi, Laura Birn, Heikki Kinnunen, Peter Franzen, Janne Kinnunen, Kaisa Ursinus, Juha Veijonen, Heikki Hela, Elina Knihtilä, Sanna-Kaisa Palo, Taisto Reimaluoto, Ismo Apell, Amanda Pilke, Mikael Ikonen, Lotta Lehtikari, Lyyli

Karjalan kunnailla oli viime talven TV-tuotannon mieliohjelmani: surutonta, lämpimän hauskaa pikkupaikkakunnan suomalaisuutta taiten ja tunteella, mainioita näyttelijätöitä, huimia parodioita ja kesäistä tunnelmaa jok´ikisessä  12 jaksossaan ympärilleen levittänyt harmiton televisioviihde.

Vaikka se narrasikin nimellään kaikki maamme karjalaiset television ääreen, ei karjalanmurretta tai karjalaisuutta siitä löytynyt kuin paikkakunta - pieni kuvitteellinen Miikkulan kylä kansallismaisemamme Kolin vieressä pohjois-Karjalassa.

1654949.jpg

Lääkäri, pappi, potilas ja papinrouva

Pienestä suomalaiskylästä kertovan kokonaistarinan juju ja imu oli sen jatkuva yllätyksellisyys. Katsoja ikään kuin itsekin oli mukana seuraamassa täysin odottamatonta käännettä kylän tapahtumissa, joita riitti monenlaisista kesävieraista, kaikenlaisista yrittäjistä, kesäjuhlista, työurakoista, rakkaussuhteista, kioskikokoontumisista karaokelauluineen - arjesta ja juhlista. Sarjan täydellisyyden kruunasi sen monenmuotoinen musiikki, päällimmäisenä tarttuva tunnusmelodia.

1654938.jpg

Naiset juhannussauna-ajatuksissa

Näin juhannuksen alla, suomalaisen kylmähkön vesisateen ripotellessa, erityisesti jakso, jossa Miikkulan kylä pitää juhannusjuhlansa, muistuu hykerryttävän hauskana. Juhannuspäivän koitteen herääminen on yksi suomalaisen tv –teatterin herkullisimmista analyyseistä: ei yliampuva, vaan niin hurjan hienosti vainuttu suomalaistunnelma, huumoria parhaimmillaan!

1654962.jpg 

Juhannusaamu

Lahtelaisten oma Kaarina Turunen luontui kylän ortodoksipappi Koskisen tasapainottelevaksi, herttaiseksi ja uskottavaksi Helinä-puolisoksi poikkeuksellisen monitasoisesti: laskelmointi ja tunteet vuorottelivat ilmaisussa hienovireisesti.

1654955.jpg

Kioskinpitäjä ja hänen sulhasensa

Näyttelijöiden luonneanalyysin kerma oli Pekka Valkeejärven kylän erakko Puhakka, entinen merimies. Hänessä suomalaisen miehen tunnot ja tuntemukset välittyivät karusti ja herkästi. Juhannusaamun kohmeinen ojastaherääminen oli niin ohjauksellisesti kuin näyttelijäin yhteisilmaisuna yksi talven huumorihuipuista.

1654959.jpg 1654945.jpg 1654941.jpg

Pekka Valkeejärvi  Kaarina Turunen    Ismo Apell

Ismo Apellin kylän taksikuski-filosofi, eronnut yksinhuoltaja tyrskäytti katsojan nauruun jokaisella ilmestymisellään. Hänen hyvin persoonallinen ilmaisunsa oli poikkeuksellisen oivaltavaa ja lämmittävää, jäljittelemätöntä televisionäyttelemistä - ja sen huumori runsasmuotoista ja väkisinkin mukaansa tempaavaa.

Sarjan monet, karakterisoidut hahmot elävät parhaillaan mielikuvissamme.

Alkaneena kesänä sama työryhmä on valmistamassa jatko-osia tähän suurtuotantoonsa suomalaisesta ihmisestä.

Odotamme positiivisena niitä ja tämän kesän hehkua!

 

 

Hyvää juhannusta kaikille!

 

 

Valokuvat: Ylen Arena

http://ohjelmat.yle.fi/karjalan_kunnailla/etusivu