Lahden kaupunginteatterin ohjelmistoon on tulossa harvoinnähty kiinnostavuus, Henrik Ibsenin Peer Gynt. Sen ensi-ilta on muutaman päivän päästä.

Teatterimme johto ja markkinoijat kera ESS -valtalehtemme kokeilivat 1.9.2008 ennen ensi-iltaa järjestettävän yleisötilaisuuden vaikuttavuutta. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Etukäteen lehden toimistosta haettu ilmaispiletti oikeutti istumaan tunnin kahvikuppisen ääressä teatterin ylälämpiössä  ja kuuntelemaan Peer Gynt –näytelmän markkinoijaa, teatterinjohtajaa sekä näytelmän ohjaajaa, pääosanesittäjää, lavastajaa ja vielä teatterin dramaturgiakin. Yleisö sai myös esittää puheenvuorojen käyttäjille kysymyksiä.

 

1872856.jpg

Yleisötilaisuuden esiintyjäpöydän hämyssä vasemmalta: ohjaaja Laura Jäntti, teatterinjohtaja Maarit Pyökäri, lavastaja Kari Junnikkala ja Peer Gyntin esittäjä Tapani Kalliomäki. 

 

Tilaisuuteen olikin rientänyt seitsemisenkymmentä esityksestä kiinnostunutta, jotka teatterin laajaan lämpiöön hajautetuissa pöydissä kyllä kuulivat sähköitse vahvistettua puhetta, mutta vain esiintyjien lähipöydissä myös näkivät äänessä olijat.

Hyvän, ajattelevan ja monia näkemiäni hienoja ohjauksia tehneen ohjaajan näkemykset, sisäistyneen pääosanesittäjän sympaattinen roolinsa tilannearviointi tai herkkävaistoisen lavastajan selitykset tulevan työn lavastusratkaisuista ja teatterinjohtajan innostunut johdattelu saattoivat muuttaa hyvää tarkoittavan tietotilaisuuden tarkoituksen jopa päinvastaiseksi.

Laskenko Peer Gyntiä katsellessani Peerin laukkaavan hehtaarista teatterin Juhani-näyttämöä kilometrikaupalla, inventoinko myös säkkikangaslavasteiden satametriset pakat silmissäni, pohdinko tällä kohdalla esitystä narsismin perimmäistä olemusta, jännäänkö, miten pääosanesittäjän ääni kestää vai floppaako fysiikka. Nii-in.

Olisiko sittenkin taideteoksen tehtävä antaa ensin kokijan oman pään ja fantasian Peerin tavoin kokea itse elämä /esitys ja vasta sitten analyysien, selittelyjen ja tätä tarkoitimme –asioiden sekä yleisökeskustelujen vuoro?