<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1985969.jpg

K

aupunkilaisten viihtyminen Ranta-Kartanomme vehreässä keitaassa ei ole päättäjille minkään arvoista

 

 

Kuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään

 

Lahden Ranta-Kartanon alueen piti olla osa Lahtea, lahtelaisten olohuonetta, harjujen, puistojen ja Vesijärvemme ainutkertaisuutta - yhteistä omaisuuttamme, kaupunkipuistoamme. Niin me kaupunkilaiset luulimme.

Neljä vuotta sitten valitsemamme päättäjät olivat eri mieltä. He päättivät olla kuuntelematta kuntalaisten mielipiteitä ja nuijivat pöytään Ranta-Kartanon asemakaavaan yksityisasunnot bunkkeripihoineen, tornitaloineen, kylpylöineen, viidentähden hotelleineen..

Eilinen teknisen lautakunnan kokous, jossa yhtä ainoaa asemakaavaluonnosvaihtoehtoa käsiteltiin, oli kuin jäänne Neuvostoliiton ajan ja myös jo pelottavasti nykyvenäläisestä päätöskulttuurista: on vain yksi ainoa oikea vaihtoehto käsiteltävänä ja äänestettävänä.

 

Enkä vielä ennen eilistä olisi uskonut, että Lahtemme teknisen lautakunnan enemmistö osoittautuisi näin saamattomaksi, ymmärtämättömäksi, kansalaisille kuuroksi ja Lahden maisemien suuria linjoja sokeina katsovaksi, viranomaisten pompoteltavissa olevaksi nynnykkäjoukoksi. Nyt on pakko uskoa.

 

 

Alistuvat naiset ja yksi rohkea

 

Rohkeus olla eri mieltä löytyi vain Tiina Touran päätösesitysyrityksestä. Hän pyysi käsittelylle jatkoaikaa, toisenlaisia, puistomaisia ja kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön suunniteltujen vaihtoehtojen selvittämistä nyt ainoana olleen massiivisen tornitalorakentamisen rinnalle. Hänen esitystään ei kukaan uskaltanut kannattaa, puuttui rohkeus.

 

Kun kaavaprosessi on saanut tällaisen farssikäänteen ja se jatkuu seuraavaksi kuukaudenmittaisella mahdollisuudella tehdä muistutus päätöksestä, kuntalaisilla on mainio tilaisuus kirjallisten muistutustensa lisäksi vaihtaa päättäjiä.

 

Laitankin vaaliteemaan liittyen tähän Lahden teknisen lautakunnan niiden naisjäsenten kuvat, jotka ovat uuteen valtuustoomme pyrkimässä:

Alistujat

 1985868.jpg1987360.jpg1987416.jpg1987419.jpg

Susanna Iivonen-Pekesen, Helena Aaltola, Sari Kurikka

 

ja Susanna Saimovaara

Nämä ylläkuvatut teknisen lautakunnan naiset alistuivat ja antoivat miesten ja virkamiesten jyrätä piittaamatta sen enempää kuntalaisten mielipiteestä tai kaupungin imagosta saati Lahden talouskasvusta, länsimaisesta taloustaantumasta puhumattakaan.

 

.

Rohkea ja raikas ajattelija

 

 1985864.jpg

Tiina Toura

 

Tämä teknisen lautakunnan ainoa rohkea ja tietenkin naisjäsen ymmärsi: kuntalainen on ylivoimainen asiantuntija esittämään vaihtoehtoja, ymmärtämään kaupunkinsa kokonaisilmeen, imagon, sen luonnon ainutkertaisuuden, kotiseutunsa ylivertaisuuden, juuret, vetovoimaisuuden.

 

Yhdestäkään miehestä ei tällaista rohkeutta löytynyt. Häpeän meidän lahtelaisten miesten puolesta.