<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

-2.12.2008 - 22.00

 

Vanhoille ja sairaille sopivaa

 

2115062.jpg 

Kädessäni on kulunut jo runsaan parin kuukauden päivät teos Vanhoille ja sairaille sopivaa? Se on Laura Kalliomaa-Puhan vuoden ikäinen väitöskirja omaishoitosopimuksesta, yli 400-sivuinen tieto- ja tutkimuspaketti. ****

 

Olen nyt kahlannut kirjan toistamiseen, tehnyt sen sivuista referaatit, laittanut tutkimuksen useita yksityiskohtia tietokoneeni muistiin.

Edelleen olen saanut olla elämä-oppiaineen oppilaan asemassa, kuulla ja kokea parin omaishoitoperheen elämäntilanteita arjessa, seurata heidän kamppailujaan raskaiden ympärivuorokautisten päivien sujumisessa, byrokraattien yksinvaltaisissa sanelupäätöksissä ja nähdä päivä päivältä hoidettavan ja hoitajan väsymistä, toivottomuutta, turhautuneisuutta.

Kaiken edellisen tässä kirjoittamani ymmärrän vain teoriassa, kovin sivullisena, henkilökohtaisen tunteeni tai tuntemukseni kautta olen vasta omaishoidon alkeiskurssilla.

 

 

Valtuutetut eivät välitä

 

 433271.jpg

 

Useat lahtelaiset omaishoitajat ovat väsyneet 24 tunnin työpäivästä ja vuosia jatkuneista 7-päiväisistä työviikoista.

Kohta heidänkin lepotuolinsa on tyhjä ja sekä hoidettava että hoitaja hoitolaitoksessa.

 

Tämän vuodatussarjan yksi keskeisiä kirjoituksia on vuoden 2007 helmikuulta - Onnelliist voimiist. Sen lahtelaisesta omaishoidosta kertomat tiedot ja lahtelaistilastot toimitin kaikille nykyisille kaupunginvaltuutetuille lähes kaksi vuotta sitten.

Tänään  valtakunnallisen omaishoitoviikon päättyessä pysähdyn miettimään kanssanne omaishoitajan asemaa kotikaupungissamme.

 

Mitä Lahdessa on tapahtunut tänä aikana nykyisten kaupunginvaltuutettujen päätöksissä omaishoidettavien ja omaishoitajien olojen parantamiseksi?

Omaishoitosopimuksia on vähennetty. Puolitoista vuotta sitten niitä oli 327 nyt enää 307.

Omaishoitajien vapaapäivä-oikeutta ei ole järjestetty omaishoitolain edellyttämällä tavalla.

Omaishoito Lahdessa on mennyt  vaarallisen monta askelta taaksepäin.

 

 

Linssiluteisuus tärkeintä

 

 2113889.jpg

Lappeenrannan teknisen yliopiston tutkijat Sanna Pekkola ja Helena Melkas raportoivat hotellipilottihankkeesta power.point- esityksensä turvassa.

 

Medialle sen sijaan on hehkutettu, erityisesti toimialajohtaja Matti Liukon suulla aina Helsingin Sanomia myöten Lahden maan onnistuneimmasta terveydenhoidosta, vanhustenhoidosta ja niiden maamme pienimmistä kustannuksista sekä innovatiivisista (omais)hoitokokeiluista.

Tänään olin seuraamassa miltei irvokasta arviointiraportin esittelyä meille lahtelaisille, hotellikokeilusta, johon Lahti on heittänyt mm. reilut 10000€ veroeuroa ihan noin vain virkamiespäätöksellä. Kokeilu toteutettiin nimellä Hotellivaihtoehto, vaihtoehto sairaalassa yöpymiseen. Tänään kokeilu sai oikein nimikilpailun tuloksena nimekseen Kodike!

 

Tämän pilottihankkeen avulla on sitten työllistetty jos jonkinlaisen tittelin haltijaa, suunnittelijaa, raportin kirjoittajaa, tutkijaa, tiimiä ja koordinaattoria. Esimerkiksi tätä Lahden kaupungin organisoiman hankkeen raporttia esitteli Lappeenrannan teknillisen yliopiston dosentti ja tutkija. Tämäkin työ oli varmaan lähes ilmaista, kuten jäljempänä kuvattava Lahden omaishoitokin ja omaishoitajan tuntipalkka osoittavat.

Kohta kaksi vuotta kestäneen kokeilun aikana on suostuteltu kolmekymmentäkahdeksan (38) 71-80vuotiasta, iäkästä lahtelaista majoittumaan lahtelaiseen hotelliin sekä kaksitoista (12) sairaalasta kotiutettavaa iäkästä potilasta viettämään öitänsä lahtelaishotelleissa.

Tietenkin rahaa on kulunut pussikaupalla erilaisiin sos.-ja terveysviranomaisten hankkeeseen liittyviin neuvotteluihin, suunnitteluun, Lahden sosiaali- ja terveystoimialan asiassa järjestämiin kokouksiin ja valintaryhmän perustamisiin hankkeen tiimoilta: työtunteja, paperiluonnoksia, raporttiaihioita....

 

 

Innovatiivisuus

 

 2113910.jpg

Hotellipilottihanke oli Hotellitoiminnan kordinaattori, sairaala-kotiutusyksikön tiimijäsenen Helena Launiemen mielestä erinomaisesti toteutunut ja kaupungille mitättömän pienet kustannukset aiheuttanut, onnistunut hanke: hänen ilmeensäkin kertoo äärimmäisestä tyytyväisyydestä.

 

Ja kyllä osoittautui erinomaiseksi tämä hanke: kaikki siinä oli onnistunutta. Jo moneen kertaan lehdistössä kuvattu ja haastateltu vanha rouva oli jälleen saatu kyynäskeppeineen todistamaan kokeilun onnistuneisuutta. Olisi luullut jo jonkun toisenkin liittyneen tähän tilattuun kehujarivistöön.

Nyt Kodiketta markkinoidaan koko Suomen hoivan ja hoidon tulevaisuusmallina. Tulevaisuuden, jossa potilas tai vanhus yhä enemmän itse maksaa omasta hoidostaan ja hoivastaan. Tällaista hoitoa Suomi tarvitsee, kehuivat hankkeen ympärillä toimeentulonsa saavat eri asiantuntijat ja toimijat (vanhuspalveluiden hoiva-tuottajat, hotellin asiakasmäärästä vastaavat, kymmensivuisten raporttien laatijat ym).

 

Minulle selvisi myös kokeilun tärkein sana innovatiivisuus, se on yhtä kuin bisnestä - näin todistettiin meille kuuntelijoille ihan yliopistotasolta.

 

 

Kukaan ei otakaan vastuuta

 

Hämmästyksekseni saimme vielä kuulla, ettei koko toiminta, vaikka sen Lahden kaupunki rahoittaa, olekaan kaupungin toimintaa. Hankkeen markkinoinnissa käytettiin lausetta "myös omaishoitajien lakisääteiset vapaapäivät, jolloin omainen ja hoidettava voivat halutessaan käyttää vapaapäiväoikeuttaan hotellimajoituksessa"- se sisältyi hankkeen sairaalalinjaa  luonnehtivaan tekstiin.

Niinpä tilaisuudessa tehtyyn yleisökysymykseen mahdollisesta vanhuksen tai omaishoidettavan kaatumisesta tai lojumisesta yksin hotellin lattialla tuntikausia, ei vastuuta suostunut ottamaan kukaan - ei kaupunki eikä hotellikaan. Toimialajohtaja Matti Liukko pesi pilatusmaisesti kätensä kaikesta hotellissa tapahtuvasta toiminnasta! Meitä läsnäolleita kuvotti.

 

 http://www.lahti.fi/www/bulletin.nsf/headlinespublicfin/65EBA5EAA9838160C225751300465292

 

 

Kaksi maan jumbokaupunkia

 

 2114437.jpg2114433.jpg

Lahden ja Vantaan kaupungeilla on kaksi yhteistä piirrettä.

Molemmat kaupungin sijoittuivat kuntavaaleissa oireellisesti kaupunkien kahdelle viimeiselle jumbosijalle äänestäjien aktiivisuudessa, äänestysprosentissa. Molemmissa kaupungeissa puolet asukkaista ajattelee, ettei kunnan asioihin voi kuitenkaan vaikuttaa, mitäpä suotta äänestämään.

 

Toinen yhteinen piirre on kaupunkien hoivaa tarvitsevien kuntalaisten mielivaltainen kohtelu.

Omaishoitaja ja hoidettava ovat näiden kaupunkien sosiaali-  ja terveystoimen virkailjoiden henkisen ylivallan, ihmisarvon alentamisen ja ihmisen nöyryytyksen kohteena.

 

2113901.jpg

Carita Haanpää Vantaalta, syntymästään saakka syvästi kehitysvammaisen, liikuntakyvyttömän nyt 13-vuotiaan poikansa

omaishoitaja pojan syntymästä saakka

 

Television MOT –ohjelmassa kahden vantaalaisperheen omaishoitoarjesta ja sen byrokratiataistelusta sai selvän koko Suomen kansa: omaishoidettavat ja omaishoitajat ovat täysin kunnan poukkoilevan mielivallan välineinä Vantaallakin.

Lahdesta olisi voinut ottaa monta samanlaista, yhtä julmaa esimerkkiä kaupunkimme sosiaali- ja terveystoimen lainvastaisista menettelyistä Suomen kansalle näytettäväksi.

 

2113903.jpg 

Eja Saarinen, liikuntakyvyttömän miehensä 24t/vrk omaishoitaja ja Oiva Saarinen, täysin liikuntakyvytön, teknisin apuvälinein nosteltava ja siirreltävä selkäydinhalvauksen lamauttama omaishoidettava

 

Kun yksi TV1:n eilisen MOT-ohjelman molempien vantaalaisperheiden monista ongelmista on hoitajan jaksaminen, lakisääteinen omaishoitajan vapaapäivän järjestäminen, päätän tämän vuoden 2008 omaishoitovuodatukseni kertomalla Lahden nykytilanteen lyhyesti.

 

Kuka on vastuussa lain noudattamisesta

 

Omaishoitajille laissa taattu loma-oikeus (3vrk/kk) ei ole riittävä, käytännössä vähiäkään lomia ei aina haluta tai voida pitää.

Lahden sosiaali- ja terveysvirasto on mielissään: lomahaluttomuudesta syntyy kunnalle säästöjä. Lahti ei oivalla, että omaishoito onnnistuu vain jos omaishoitaja pysyy kunnossa.

Vähin, mitä kunta voi tehdä on, että edellytykset ja mahdollisuudet lakisääteisten vapaapäivien toteutumiseen ovat mahdollisimman hyvät. Miksi lomat jätetään niin usein pitämättä?

Kotona hoidetun sijoittaminen laitokseen kääntyy usein tarkoitustaan vastaan: hoidettava taantuu helposti, häiriintyy paikan vieraudesta ja hoitajien jatkuvista vaihdoksista. Saattaa mennä useampi viikko, ennenkuin vanhat arjen rutiinit on taas löydetty ja hoito alkaa sujua entiseen tapaan.

 

 http://areena.yle.fi/toista?id=1691074        

 

Lahden omaishoitosopimukset

 

Vanhusten puolella (hoidettava 65 v. tai yli) on 30.9.2008 tilanteen mukaan voimassa olevia sopimuksia 237.

Alle 65-vuotiaiden kanssa tehtyjä sopimuksia 70.

Yhteensä sopimuksia on voimassa 307.

 

Omaishoitosopimusten maksuluokat:

Voimassa olevat sopimukset jakaantuvat seuraavasti:

Maksuluokka 1 (620,88 €/kk) 33 kpl,

Maksuluokka 2 (310,44 €/kk)199 kpl ja

erityismaksuluokka (951,63 €) 5 kpl.

 

Kysymyksiä Lahden omaishoidosta

vastaajana Vanhusten avopalvelujen päällikkö Pia Peltomaa

 

1.Omaishoitajan vapaapäivä

a) Avustaako kaupunki sekä hoidettavaa että omaishoitajaa, jotka yhdessä majoittuvat hotelliin? Kuinka suuri on silloin kaupungin avustus?

Omaishoidettavalta peritään lakisääteinen asiakasmaksu, 9,90 €/vrk ja lopun kustantaa kaupunki, hoitaja maksaa itse hotellimajoituksensa, hinta riippuu hotellin hinnoittelusta, karkeasti n. 40 €/vrk

 .

b) Kuinka monta tällaista omaishoito-sairaalalinja-majoittumista Lahdessa on toteutettu viimeisen vuoden aikana? Vain yksi henkilö on käyttänyt tätä mahdollisuutta kuluvan vuoden aikana.

 

2. Omaishoitajan vapaapäivän sairaalalinja-vaihtoehtoon liittyvät myös muut palvelut -normaalit kodissa annettavat  pistokset ja mahdollinen kuntoutus- ym.hoito ja hoitotoimenpiteet

a)Miten ne hoidetaan hotellihuoneessa?

Hotelleihin saa palvelua kahdelta yksityiseltä hoito-hoiva-alan toimijalta, jotka ovat olleet mukana  pilotissa ja jotka perivät palveluistaan maksun. Jos henkilö on ennestään kotihoidon piirissä, kotihoitopalvelua voidaan antaa myös hotelliin.

b) Kuka maksaa kuljetukset kotoa hotelliin ja takaisin? 

Pääsääntöisesti asiakas itse, kuljetustukea voi käyttää, jos on sen piirissä.

 

3. Miten omaishoitajan lain edellyttämä vapaapäivä on mahdollista ja missä eri hoitoyksiköissä toteuttaa? Mikä on näissä hoitoyksiköissä hoitopäivän laskennallinen vuorokausimaksu kaupungille ja kuka maksaa kuljetukset em. hoitoyksikön ja kodin välillä?

Vanhusten palveluissa omaishoitajan vapaan järjestämiseksi tarkoitettuja ympärivuorokautisia paikkoja on eri palvelutaloissa, Tapanilakodissa  (147€/vrk) ja

Diakoniasäätiön Veljeskodissa(125€/vrk).  Lisäksi on päiväpaikkoja asiakkaan hyväksymänä vaihtoehtona Harjulan kuntouttavassa päivätoiminnassa,  Wanhan

Herran päivätoiminnassa (kokeilu) ja palveluseteli, jolla voi osittain kustantaa hoitajaa kotiin. Hoitajista 60 % on käyttänyt jotain vaihtoehtoa ja 40 % ympärivuorokautista hoitomahdollisuutta.

 

 

Ryhtyisinkö omaishoitajaksi

 

1119085.jpg

 

Omaishoitomatematiikan alkeet Lahdessa

 

1. Omaishoitaja saa kuukausipalkkaa 310,44€/kuukausi.

Kädessäni olevissa omaishoitopalkkakuiteissa verotuksen jälkeen omaishoitajalle jää  204€ nettosumma kuussa.

 

2. Omaishoitajan sopimus solmitaan sellaisen omaishoitajan kanssa, jonka hoidettava muutoin olisi kokopäiväisen laitoshoidon tarpeessa.**

Omaishoitajan työ on siis 24 tuntia vuorokaudessa ja 7 työpäivää viikossa.

 

 

Omaishoitajan tuntipalkaksi siis tulee

310,44€ jaettuna 30 vuorokaudella jaettuna 24 tunnilla= 0,43€

Omaishoitajan veroton tuntipalkka

204€ jaettuna 30 vuorokaudella jaettuna 24 tunnilla =0,28€

 

 

                                          O

 

 

Pari omaa ajatustani omaishoidosta

 

520214.jpg520214.jpg520214.jpg

 

Omaishoitajan vapaan voi omaishoitaja Lahdessa toteuttaa myös palvelusetelillä. Omaishoitaja saa noin 100€ suuruisen palvelusetelin yhtä omaishoitolain tarkoittamaa lomapäivää kohden - asiasta on sovittava omaishoitosopimuksen liitteessä.

Palvelusetelin teho on kuitenkin vesitetty: sillä saa ostaa vain Lahden kaupungin hyväksymien hoiva-yritysten palveluja. Hoivayritysten tuntiveloitukset Lahdessa ovat 27-30€/tunti. Omaishoitaja saa siis palvelusetelillä korkeintaan 3½ tuntia vapaata, lain edellyttämän koko lomapäivän sijasta.

 

 

2114310.jpg

Salon kaupungin Perusturvalautakunnan jäsen Jaana Loimisto-Mäenpää on poikkeuksellisen inhimillisen omaishoitajan vapaapäiväidean äiti

 

Salon kaupungissa on lahtelaisinnovaatioihin verrattuna aivan toisenlainen kokeilukäytäntö. Siellä kunta on tehnyt sopimuksia omaishoitajan vapaapäivänhoitajien kanssa. Sopimuksissa kunta maksaa palkan soveltuvan koulutuksen omaavalle omaishoitajan sijaiselle, joka tekee omaishoitajan lailla työpäivän hoidettavan kotona. Nykyisin kolmisenkymmentä salolaista omaishoitajaa saa tällä tavalla viettää vapaapäivänsä ja hoidettava hoidolleen oman kotinsa puitteet, hyvän hoivan sekä vakituisen, tutun hoitajan.

 

Innovatiivisella (bisnekseen perustuvalla) tuloksella on tärkeä sija kunnan taloudessa.

Kun Lahden omaishoitosopimuksia on voimassa 307 kappaletta, luulisi kunnan viranomaisten pitävän todella hyvää huolta näistä uhrautuvista, lähes palkattomista omaishoitajista. **

Nyt Lahden 307 omaishoitajan palkkaaminen maksaa kunnalle 1.043.930,52 € /vuosi.

Jos kaikki nuo hoidettavat sijoitettaisiin laitoshoitoon, summaksi tulisi 16.462.085 €/vuosi.

Siis yksi miljoona kasvaisi kuudeksitoistamiljoonaksi. Omaishoitajat ovat kunnan säästöjen kannalta miljoonien arvoisia!

 

 

Lahden kaupungin omaishoidon kokonaistilanteesta on vastuussa sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Matti Liukko. Kaupunginvaltuusto on antanut meidän kuntalaisten valtuuttamana hänelle tehtäväksi koko toimialan järjestämisen ja tulosvastuun, myös omaishoidon lainmukaisesta järjestämisestä. Tätä vastuuta hän ei voi jakaa alaisilleen.

 

 

Hyvää omaishoitoviikkoa hoidettaville ja omaishoitajille -  teillä omaishoitoviikko on joka viikko!

 

 

 

 ****

Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia

Laura Kalliomaa-Puha

Vanhoille ja sairaille sopivaa

KELAN TUTKIMUSOSASTO