Päätoimittaja Janne Virkkunen

Helsingin Sanomat

Kansallemme ilmoitettiin viime vuoden viimeisenä päivänä, että me miljoona Helsingin Sanomien päivittäistä lukijaa saamme tyytyä entistä rajoitetumpaan suomalaiseen sananvapauteen. Lehtemme kansalaisten mielipiteille tarkoitettu sivusto supistetaan yhden sivun suuruiseksi, kirjoittaa lehden toimitus ja perustelee muutosta tilan rajallisuudella - täyttäväthän mainokset jo vähintään puolet lehden sivuista.

Oireellisesti päivän ainoan mielipidesivun viidestä kirjoituksesta enää kaksi oli yksityisen kansalaisen mielipiteitä, muut kolme Kelan, Kansanterveyslaitoksen ja Israelin suurlähetystön kirjoituksia.

Lehden mielipidesivu rajoitetaan erilaisten maksukykyisten laitosten ja instituutioiden tarkoitushakuiseksi manipulointi- ja markkinointipaikaksi.


 

 

Helsingin Sanomien  Mielipidesivulta 31.12. 2008


Kansalaisen oikeus ilmaista vapaasti mielipiteensä Helsingin Sanomien sivuilla on näin julkisesti lopetettu.

                                  O


 

Lahden oman lehdistön mielipidesivut on annettu usein monopolimaisesti kunnallispampuillemme: heidän laihatkin ajatuksensa on vuositolkulla oitis julkaistu niin valtalehdessämme Etelä-Suomen Sanomissa kuin Uusi Lahti-ilmaisjakelulehdessäkin.

Päätoimittaja Tommi Berg

Uusi Lahti

Uusi Lahti -lehden pitkäaikainen päätoimittaja Kari Naskinen jäi reilu puoli vuotta sitten eläkkeelle. Hänen kirjoittelussaan oli kyllä väriä, mutta sisällön oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus oli välillä niin ja näin.

Naskinen antoi periksi vallalle: joka viikko joku kaupungin silmäätekevä poliitikko oikein kuvan kanssa kirjoitti vuorollaan niitänäitänsä Naskisen lehdessä. Vastapalkkioksi lehti sitten saakin julkaista kaupungin kaikki viralliset ilmoitukset. Tällainen politiikan ja median julkinen naimiskauppa takasi lehdelle hyvän talouden, mutta meille lukijoille riesan: kapulakielisiä, tylsiä, katteettomia minäitse -kirjoituksia joka viikolle luettavaksi.

Kun uusi Uusi Lahti -lehden päätoimittaja Tommi Berg on nuorekkaasti ja raikkaasti ottanut toisenlaisen tyylin, nuolematta valtaa tai rahaa ja antaa sananvapauden kaikille, myös itselleen, niin se ei tunnu olevan Lahdessa sopivaa: ei ainakaan Kari Naskiselle ja hänen valtuutettupuolisolleen. Myös muutamat kellokaspoliitikkomme ovat nyreissään: heitä ei saa arvostella, he kun ovat aina oikeassa. Yhtenä suru-ilokyyneleenään Naskinen vuodattaa saaneensa lehtiurastaan Lahti -mitalin. Oikein - vaan eipä mies mainitse, että hänen nyt ylistämiensä ja nimeämiensä kunnallispoliitikkojen joukossa on Lahti -mitalitoimikunnan puheenjohtaja.


Entinen päätoimittaja  Kari Naskinen

Mustaa Valkoisella -nettipalstallaan Naskinen lyttää nuoren seuraajansa ja on huolestunut  lehden tulevaisuudesta.

Jos minua muistetaan, niin kuinka kauan minua muistetaan? Minut täytyy muistaa aikojen loppuun saakka. Ja aikojen lopun jälkeen, 20.000vuotta, 225 miljardia vuotta. Silloin ei kukaan enää ajattele ketään. He unohtavat ennen sitä. Egoisteja kaikki, kaikki. Ajattelevat vain omaa elämäänsä ja nahkaansa. Eivät minua.

Eugene Ionescon näytelmästä KUNINGAS KUOLEE