Lahdessa on nyt Suomen ensimmäinen EKO – kahvila, aivan kaupunkimme ydinkeskustan tuntumassa, Hollolankatu 1:ssä.
Ovi avautuu pieneen, viehättävään, siistiin parikymmenpaikkaiseen tilaan: sen seiniä koristavat luontokuvaajan kameraotokset suomalaisista linnuista
.
Yhdellä seinustalla on laaja hyllystö täynnä erilaisia luomutuotteita ja biodynaamisesti viljeltyjä elintarvikkeita.


Kahvilatiskin vitriinissä tuoksuvat uunituoreet leivonnaiset, kakkuviipaleet ja leivokset herättävät uinuneemmatkin makuaistit.

Kahvin kutsuvat aromit täyttävät huoneen. Takahuoneen ovelta avautuvat äärimmäisen siistit keittiötilat.
Valppaat ja ystävällisen oloiset salivastaava Jessen ja kahvilan toiminnasta vastaavan Pentti Järvisen silmäparit tervehtivät odottavan iloisesti meitä. Tilaamme kahvit ja pullat.

Kahvila on Sylvia-kodin steinerpedagogisen kaupunkikyläyhteisön ideoima ja pyörittämä kahvila.
Sen upeana ajatuksena on liikevoittoa tavoittelematon toiminta: asiakkaalle se tarjoaa ainutlaatuisia, korkeatasoisia luomutuotannossa ja biologisessa viljelyssä tuotettuja tuotteita, itsevalmistettuja leivonnaisia ja ruokaa. Kahvilan toiminta taas työllistää kaikkiaan kymmenkunta työkykyistä aktiivista nuorta.


Kahvilan toimintaan liittyy myös muuntuva tapahtumaketju: seinillä olevat valokuvat edustavat ensimmäistä kahvilan kuukauden välein avautuvien taidenäyttelyiden sarjasta. Kahvilan toimintaan aiotaan liittää pienimuotoiset matineat: runotilaisuudet, konsertit sekä keskustelutapahtumat. Näin tilaan tulee toimintaa myös varsinaisen aukioloajan ulkopuolella, kertoo Pentti Järvinen.


Saamme pöytään tarjoiltuna, oikeissa kookkaissa posliinisissa kahvikupeissa höyryävät kahvikupilliset sekä leivonnaiset aistikkaasti lautasineen. Aah! Kahvin makuaromi on poikkeuksellisen hieno, nautinnon ihanuus täyttää mielen ja kohottaa mielialan yhä lähemmäs pilviä. Pulla on tuoretta, maukasta. Hämmästelemme autuasta oloamme.

Palveluun kuuluu vielä lisäkuppi samaan hintaan, maistuisiko – kysyy salivastaava Jesse meidät uudelleen yllättäen. Ja kyllä toinenkin kupillinen kahvifanille maistuu. Kiitos.


Kahvinjuomisen määrällisenä mestarina utelen vielä kahvin ennen kokematonta makua. Se on Ruotsissa paahdettua ja pakattua Fyra Årstider – Dominikaanisen Tasavallan Rio Limpion kylässä biodynaamisesti arabica -kahvipavuista perheviljelmällä tuotettua luomukahvia. Löydän kahvilan hyllystä paketinkin – mellanrost –lukee sen kyljessä, suomalaismaulle se tuntuu vähintään tummalta. Samaa kahvia on vielä tummempanakin saatavana.
Saamme vielä tietää, että pieni osa kahvin tuotosta menee Dominikaanisen Tasavallan katulapsityön tukemiseen.

Kahvilan tarjoilulistaan kuuluu päivittäin keittolounas, sämpylöineen ja kahveineen.


Viereisen pöydän asiakkaat tekevät jo lähtöä, ihastelevat saamaansa palvelua ja lupaavat tulla pian toistekin sekä viestittää paikasta myös tuttavilleen.
Mekin aiomme tehdä paluun tänne ihmisen nautinnon, kerskakulutuksen, voitonpyynnin ja rajallisesti lahjakkaiden ihmisarvon nollauksen omatunnonlinnakkeeseen ja ensi kerralla nauttia keittolounaan talon tapaan.

Luomu on johdettu yhdyssanasta luonnonmukainen. Luomu tarkoittaa pääasiassa luonnonmukaista viljelyä taikka luonnonmukaisesti tuotettua elintarviketta.Kansainvälisen luomutuotannon kattojärjestö IFOAM:in mukaan luonnonmukainen viljely on omavaraista ja tasapainoista maataloutta, joka mahdollisimman pitkälle perustuu paikallisiin luonnonvaroihin ja jossa viljelytoimet sopeutetaan vallitseviin luonnonoloihin.Edelleen luomun tuotantoketju on läpinäkyvä ja alkuperä aina jäljitettävissä Suomessa viranomaiset valvovat luomumerkinnän käyttöä.


http://www.kaupunkikyla.org/fi/node/148

PS Allaolevan jutun kuvassa on EKO -kahvilan sijainti ympyröity punaisella