Vesijärvi

Lahden ainutlaatuinen Vesijärvi - luontoharvinaisuus, historiallisesti maan vanhin järvi ja kaupunkimme markkinoinnin ykkönen - on näkyvän pelastuskampanjan käsissä. Pelastamista varten on perustettu Vesijärvisäätiö.***Kuluvan kevään aikana säätiö järjestää yhdeksän luennon Minä ja Vesijärvi –luentosarjan. Luentosarjan tarkoituksena on saada mahdollisimman monet kansalaiset mukaan Vesijärveä pelastamaan.Juha Keto 4.3.2009 kalvoheijastimen valaistuksessa

Tuon pelastuksen todellinen alkuvoima ja sitkeä uurastaja on kuitenkin Lahden kaupungin limnologi Juha Keto, joka suuren osan elämäntyöstään on  pyhittänyt Vesijärvemme kunnostamiselle, puhtaudelle ja sen ainutkertaisuudelle.


Minä ja Vesijärvi -luentosarjan kuulijoita

Juha Keto piti 4.3.2009 salintäyteiselle yleisölle mukaansatempaavan, innostavan esityksen Vesijärven tilasta, erityisesti välittäen järven poikkeuksellisen vesikasvilajiston ja -määrän merkitystä järven tilaan. Niille, jotka eivät paikalle ehtineet tai mahtuneet, oheistan oman muistilistani Vesijärvestä:
-Suomen kuuluisin kalajärvi ennen teollistumisen aikaa.
-Herkkä latvavesistö, jonka vesi vaihtuu hitaasti 6-7 vuodessa
-Järvisuomi alkaa Vesijärvestä
-Vesijärveen laskee edelleen lähes 60 viemäriä hulevesiä, jotka muuttavat koko ajan Vesijärven biosfääriä ja saastuttavat järven luontaista uusiutumistilaa erilaisin kaupunki- ja sivilisaatiosaastein
-Ainutlaatuinen luonto, kasvisto, linnusto ja kalasto
-Siinä missä muista Suomen järvistä on enimmillään löytynyt 50 vesikasvia, Vesijärven kasvikanta on 71 ja niistä 5 on uhanalaista. Missään järvessä ei ole näin monta uhanalaista kasvilajia. Eräät vesikasvilajit ovat jäänteitä jääkausien jälkeisiltä lämpökausilta ja Itämeren kehitysvaiheista. Järven poikkeukselliset olosuhteet kärjistyvät sen rantojen kivilajeista, jotka ovat selvästi emäksisiä ja nostavat veden ph-arvon emäksisyyttä.
Kedon viesti kansankielellä oli, että samea vesi kertoo vesikasvillisuuden lajien olevan epätasapainossa ja että etenkin sinileväesiintymät aiheuttavat tällöin veden värjäytymistä ja sameutumista. Nyrkkisääntö hyvälle veden kunnolle: uimari näkee kaulaansa myöten veteen mennessään myös pohjan ja varpaansa.
Keto arvioi, että kymmenen vuoden kuluttua järven tila saadaan sen nykyisestä välttävästä tilasta hyvään kuntoon.


Oli nautinnollista kuulla perusteellisen tutkimuksen antamaa tietoa Juha Kedon luontaisen, erinomaisen esiintymistaidon välittämänä.

 

Vesijärviohjelman vuotuinen rahoitus

Lahden kaupunki 250 000 Hollolan kunta   88 000 Lahti Aqua 200 000 Lahti Energia 100 000 Elinkeinoelämä 337 000 YHTEENSÄ 975 000Vesijärvisäätiön toiminta on varmistettu istuttamalla säätiöön Lahden, Hollolan ja Asikkalan kunnallispolitiikan eliitti sekä maksuhalukkaat yhteisöt  ja yritykset. Me lahtelaiset veronmaksajat osallistumme vuosittain 550000 eurolla säätiön toimintaan.


http://www.puhdasvesijarvi.fi/

***

http://www.puhdasvesijarvi.fi/Portals/117/pdf/perustamiskirja_saannot.pdf

 

Koiraiden Vesijärvi

Kun katsoo Vesijärvi-luentosarjan yleisökuvia tai keskustelee kaupungilla  päiväntuttujen kanssa Vesijärvestämme, kiinnostuneita löytyy yhtä hyvin naisista kuin miehistäkin.

Vesijärveämme pelastamaan perustettu säätiö on kuitenkin lähes yksinomaisesti miesten valtakuntaa. Miksihän?
Päätösten kannalta vaikuttavin on Vesijärvisäätiön valtuuskunta, jonka 24 jäsenestä 6 on naisia.
Vesijärvisäätiön nimeämät seitsemän asiantuntijaa ovat kaikki miehiä.
Kevään aikana järjestettävän Minä ja Vesijärvi –luentosarjan  yhdeksän luennon asiantuntijat ovat kaikki miehiä (poikkeuksena yhden luennoitsijan apulaisasiantuntija-nainen).


Yksi Vesijärvi -kampanjan tukijoiden kirjallisen puheenvuoron käyttäjistä on ansaitusti päätoimittaja Heikki Hakala (kuva Vesijärvisäätiön esittelysivulta)

Vesijärven kampanjan tukijoiden kirjalliset puheenvuorot, kuvien kera on annettu kahdeksalle miehelle. Naistukijoille ei ole suotu edes puheenvuoro-oikeutta.


 

Kansainvälinen naistenpäivä


Eurooppa-neuvoston kokoonpano ei viittaa naisten ja miesten tasa-arvoon Euroopan Unionissa


Vesijärvisäätiön julkisuuteen välittyvä tasa-arvo on siis raskaasti miesten yksinoikeutta - esimerkkikö velvoittaa?

Ryhmäkuva EU:n huippukokouksesta paljastaa, miten käytännössä toteutetaan EU:n perustamissopimuksen keskeiset tavoitteet ja määräykset, jotka  julistavat miesten ja naisten tasa-arvon yhteisön päämääräksi ja pyrkimykseksi.

 

Hyvää naistenpäivää!


 

 

 

Naistenpäivän historiallinen merkitys:

http://www.unifem.fi/naistenpaiva.php

 

EU:n tasa-arvodirektiivit


http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002L0073:FI:HTML

 

EU:n ja Suomen virkanimitysten naisten tasa-arvoisuudesta:

http://www.satuhassi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=186:naisten-ja-miesten-edustavuuden-takaaminen-vaehimmaeisvaatimuksilla-julkisissa-toimielimissae&catid=20:kysymykset-komissiolle

 

http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/news/articles/2883.html