Huomautus: Artikkelin kuvamateriaalit ovat tuhoutuneet Alma Median hallinnoimassa Vuodatus -järjestelmässä vuosilta 2009-2011 operaattorin huolimattomassa käsittelyssä.Myös tästäa rtikkelista puuttuu valtaosa kuvamateriaalista.

Lahen uutisia vuoden 2010 vuodatukseni alkaa taiteella. Steppiä, sirkusta, live-musiikkia, fyysistä teatteria - koko perheen värikäs rytmin ympärille kietoutuva kabaree. Mukana tanssijoita, sirkustaiteilijoita, teatterin, musiikin ja nukketeatterin ammattilaisia.

Tällainen showrevyy oli teatteri Jukossa luvassa vuoden ensimmäisinä päivinä. Minkälaisena kokonaisuus katsojalle tarjoiltiin? Ensimmäinen puoliaika meni miltei nurin, toinen puoli oikein ja lunasti suurimmatkin odotukset.

 

 

Jojojen ja diabolojen pyörteitä

images?q=tbn:ANd9GcRF3etXr9qkOIjRCqWOYbM

Jouni Ihalainen

Olen kuullut ja nähnyt  Roacher –yhtyeen ja The Bearded Ladies - jonglööri- ja diabolotaiteilijoiden alkutaipaleen tuotantoa (mm. Kisapuistorockissa 2008). Kariniemen puiston ulkoilmassa suoraan luontoon levittyvä musisointi toimi hienosti sirkustaiteen taustana.

Nyt sisätiloissa, Jukon intiimillä estradilla Roacherin seestynyt, kypsynyt, pelkistynyt soitto ja laulu oli (taas kerran Juko!) säädetty niin kovaksi, että säälin jo pienten läsnäolijoiden kuuloelimiä. Itsekin olin kipurajalla koko esityksen ajan.

 

Sinänsä vaikkapa Jouni Ihalaisen sirkuskypsät diabolosoolot ja lavakarisma tai Marko Akkasen jalostunut, taidollisesti hämmästyttävän osaava taikuus ja jojottelu olivat silmille ja aivoille iloittelua ja niissä riitti hämmästeltävää salin peräsille saakka.

Valitettavasti tämä sirkus-osio oli selvästikin ohjaamaton, sen säestävät biisit eivät useimmiten sopineet rytmiltään tai sävyltään esitettävään temppukokonaisuuteen, sirkuksen show jäi valoiltaan valmistelemattomaksi ja sen kokonaisanti kariutui melukynnyksen ylittäneeseen musiikkiin: kuuloaistimme muuttui vastustavan aggressiiviseksi ja esti näköaistejamme antautumaan kokemiseen. Vahinko.

http://tarmon.vuodatus.net/blog/1441872/lahden-aurinkoisemmat-kasvot/

 

 

Tanssikabareen riemukkuutt

Vaan olisittepa nähneet marionetin tanssivan hullaannuttavasti steppiä, olisittepa nähneet nerokkaan hauskan pianokonserton kymmenin ihmiskäsin ja ihmis- sekä muovijaloin soitettuna ainutlaatuisena virtuoosi-ilotteluna, olisittepa  kuulleet ja nähneet Ilpo Tiihosen riimittelemiä runosäkeitä stepintahdissa, notkeasti jammaillen ja meidät hurmaten, olisittepa kuulleet ja nähneet taitavien steppaajanäyttelijöiden maailman mainioimman pariisilaisravintolashown - vaan ettepä kaikki ehtineet. 

Kaksi loppuunmyytyä salillista suomalaisen 20-celsiuksen pakkassään kourista paenneita lahtelaisia sai nauttia koko sielunsa lämpimäksi mitä riemukkainta rytmikästä showta, josta ei koreografian mielikuvituksellisuutta, kerronnan absurdiutta, akrobaattista taituruutta ja valloittavan lavaesiintymisen imua puuttunut.

Alkuaan tämä osaava taiteilijajoukko on lahtelaislähtöisiä, eri lahtelaistaidelaitosten kasvatteja, osa oli palannut vain tätä esitystä varten Lahteen, onneksemme.

He liikkuivat kuin maailmanluokan steppaajat, paukuttelivat ja naputtelivat. Kokonaisideoiduista kuvaelmista syntyi hauskasti stepattu kokonaisuus, jonka liikekieli oli rentoa, mutta tutkitun tyylikästä ja omaleimaista.

Kokonaisuuden täydensi myös omin biisein sävytellen mainio, monitaitoinen oma orkesteri, keskittynyt ja visuaalisesti toimiva näyttämöllepano, valoineen, tunnelmineen kera ennennäkemättömän istuvan, raikkaan steppaajien ja orkesterin puvustuksen.

Valloittavan valoisa ja hauska esityskokonaisuus!

 

 

1262585705_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

RYHTIVIKA  -taiteilijaryhmän tanssikabaree

Ohjaus, koreografia, sävellys, käsikirjoitus, puvustus, tarpeisto, maskeeraus, äänimaailma, juliste ja esiintyjät:

Säde Niemi, Minna Sundelin, Heljä Heikkinen, Lasse Honkonen, Niklas Blomberg, Katri Lausjärvi, Päivi Raninen, Päivi Tuki, Simo Saukkola, Tuomo Laakso