1274590679_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Suvi Salo ja Noora Janger  (Imettäjä ja Julia)

Kevään teatterihuipentuma
Lahden Diakoniainstituutin Theatrum Olgan Romeo ja Julia on lahtelaisen teatterikevään huipentuma: puhdaslinjainen, tyylitellyn kaunis, librettomaisen pelkistetty Shakespearen tekstin tulkinta tuosta maailman tunnetuimmasta, synkkääkin synkemmästä rakkaustarinasta, joka sukujen ristipaineessa johtaa rakastuneiden Romeo Montaguestin ja Julia Capuletin kuolemaan.

Kokonaisuuden tehoa lisää puvustuksen huolellinen loisteliaisuus ja näyttämökuvan psykologisesti vaikuttava punaväritoteutus sekä tehokas perspektiiviulottuvuusratkaisu. Esityksen tunnelman intensiivisyyttä täydentävät uljaan puhuttevat kuvateokset, jotka reunustavat kohtauksia ja siirtävät tapahtumat mielikuvituksellisen taitavasti menneeseen aikaan turhia modernisoimatta.

.
Rakastuminen on aina ajankohtaista

En osaa arvaillakaan, kuinka mones Romeo ja Julia näkemäni oli. Vaikka Shakespearen tapaan jo prologi kertoo koko tarinan, niin jälleen tämäkin tulkinta vie väkisin mukanaan. Jokainen ihminen, joka on syvästi kokenut nuoruuden ensi lemmen, tuntee Romeossa oman itsensä. Tai Juliassa hän samaistuu omaan ensirakkauden paloonsa, vilpittömään elämän ensihurmaansa.

Lasse Kantolan näkemys puhtaan rakkauden voimasta tiivistyy kohtaus kohtaukselta, sen jännite kasvaa esityksen loppuun asti aidosti, uskottavasti, vailla ulkokohtaisia temppuja. Kantola on sovittanut laajan näyttämöteoksen tunnin mittaiseksi täysosumaksi, jossa ei mitään ole liikaa eikä liian vähän ja kuitenkin olennainen on läsnä. Nerokasta tekstinkäsitteyä!

1274590549_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Matti Rantasen Romeo on täydellisesti rakkaudentilan hallitsema nuori mies, jolle mikään muu ei merkitse mitään. Rantasen Romeo on ihailtavan hillitty ja uskottava olemus. Noora Jangerin osaava, tyttömäinen, rehellinen,  tunteva ja kärsivä Julia on yksi niistä näkemistäni suomalaisten näyttämöiden upeista sisäistyneistä näyttelijätöistä, jotka jäävät lähtemättömästi muistiin. Jangerin näyttelijäilmaisu on puhuttelevaa, karismaattisen vakuuttavaa ja nöyrää antautumista tekstin tulkiksi.
Suvi Salon Imettäjä - tuo Julialle äitiäkin tärkeämpi henkilö - on kihelmöivän mystisesti rakennettu, itsensä ja suojattinsa sieluntiloissa kamppaileva lämminsydäminen hupakko. Jarko Mannisen munkki Lorenzo rakentaa
nuorten salavihkimiselle jännitteisen kohtauksen, josta ei tunnelmaa ja aitoutta puutu. Yksilöimättä jää näyttelijätöistä suurin osa – ne kaikki rakentavat kokonaisuutta monipuolisesti, persoonallisesti.

Olgalaisten esityksen tenhona onkin jokaisen esittäjän  persoonallinen, levollinen, läsnäoleva näyttelijäilmaisu, jollaista teattereissa harvemmin näkee. Tässä intiimissä, 50 katsojan loppuunmyydyssä studiotilassa tuon näyttelijätaidon katsoja voi kokea aidosti näyttelijäin katsekontaktit katsomoon: ne ovat poikkeuksellisen uljasta nähtävää.

1247076830_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pikkuhuomioita

Theatrum Olgan näyttämön uusi perspektiiviratkaisu mahdollistaa monet kokonaisuutta ryydittävät kohtaukset: linnan suuret tanssiaiset, sukujen väliset kurozavamaiset ärhäkät kuolinkamppailut, lukuisat juonittelukohtaukset...

Tehokas mustien verhojen ja punaisten tasojen käyttö on maaginen ja enteilee koko esityksen elämän ja kuoleman yhtäaikaista läheisyyttä.

Esitys on niin moni-ilmeinen, että se kohtalokkaasta tarinastaan huolimatta hyvin soveltuu kaikenikäisille.

Esityksen tekniikka ja valot sekä taustamusiikki toimivat vakuuttavan ammattimaisesti.

Yrjö Jylhän, Marja-Leena Mikkolan, Matti Rossin ja taustalla Paavo Cajanderin suomennokset maistuivat Lasse Kantolan tekstikokonaisuudessa sujuvalta, poljennoltaan sopivasti rytmikkäältä ja komealta puhesuomenkieleltä.

1247076830_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Theatrum Olga

William Shakespeare:

Romeo ja Julia
Ohjaus ja sovitus: Lasse Kantola

Lavastus: Ville Jalava, Jarko Manninen, Jesse Lepistö
Puvustus: Liina ja Ekoakseli :Sara Onorati, Miia Salminen, Hanna Toivonen, Satu Hartikainen, Ida Vaelma
Taustamusiikki: Griegin ja John Debneyn sävellyksistä
Tekniikka: Lasse Kantola, Sini Vesikallio
Kampaukset:  Anne Lukkarinen, Pia Heinonen
Juliste: Pia Rautio
Esityksen maalaukset: Katariina Katla


Rooleissa:
Mira Viiru, Krista Jokela, Marika Pirskanen, Pilvi McBrearty, Toni Usvaala, Jaro Kanerva, Taru Minkkinen, Matti Rantanen, Eino Hakamäki, Jesse Lepistö, Janika Kolu, Noora Janger, Peppi Järvinen, Suvi Salo, Kalle Heinonen, Sonja Salonen, Jarko Manninen, Jenna Mikkola, Noora Kalpio

1274594369_img-d41d8cd98f00b204e9800998e