1233729.jpg

 

Oma kaupunkimme Lahti pyrkii tuttavaksemme. Sen erilaisissa strategioissa, tiedotteissa, nettisivuilla ja tietenkin lehdistölle annetuissa hurskaissa ultimaatumeissa luvataan tehdä yhteistyötä kaupunkilaisten kanssa.

Kaupunginvaltuusto toisensa jälkeen kirjaa aina alkajaisiksi tuon yhteistyön yhdeksi tärkeimmistä vaikuttamismuodoista.

Olen seurannut asiaa jo usean vuoden ajan nettitasolla,  nettimaailma kun on kunnissakin tämän päivän tiedonvälittämistapa nopeutensa, joustavuutensa ja vaivattomuutensa vuoksi.Näennäisdemokratia

Kaupungin toimielimet pelaavat näennäisesti demokratiapäätöksin: kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto sekä lautakunnat on miehitetty pääosin vaaleissa valitsemillamme kaupunkilaisilla.
Kuitenkin kaupunkilaisten yhteydenotot noihin päättäjiimme ovat naurettavan vähäiset ja ansaitsevat määrältään miltei ivanaurut.

Kokemukseni on myös, ettei yhteydenotoilla ole mitään todellista merkitystä. Miksi?

 


Lahden kaupungin kehnosti hoidetut nettisivut

Toimielimien lähestyvät asiat – esityslistat – on luvattu antaa riittävän ajoissa meidän kuntalaisten tietoon, jotta voimme ottaa päättäjiin yhteyttä ennen asioiden päätöksiksi nuijimista.

Päivänpolttava esimerkki
Huomisen maanantain 2.8.2010 kaupunginhallituksen esityslista tuli kaupungin nettisivuille perjantaina 30.7.2010. Meille kuntalaisille jäi aikaa perehtyä asioihin, ottaa yhteyttä kaupunginhallituksen sihteeriin ja kaupunginhallituksen jäseniin vajaa yksi arkivuorokausi.

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/DC4E205B19D2265DC2256E850039E09B?opendocument


Vaaditaan kuntalaislta yltiöpäistä rohkeutta ja häikäilemättömyyttä häiritä kaupunginhallituksen virkamiehiä ja jäseniä viikonvaihteessa (la-su). Lisäksi esityslistojen varsinaiset asiat kerrotaan usein vasta liitteissä, jotka eivät netissä näy: meidät kuntalaiset on siis oikeasti ja tahallisesti jätetty asioitten ulkopuolelle.


Sivistys kateissa Lahdesta?

1274246451_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden kaupungin nykyinen sivistyslautakunta

Erityisestä asiantuntijamielenkiinnostani olen vuosien ajan seurannut sivistyslautakunnan kokousten valmisteluja ja niihin liittyviä ennakkotiedotteita: sivistyslautakunnanhan pitäisi tiedottamisen osaamisessa näyttää esimerkkiä koko Lahdelle ja sen kaikille toimielimille sekä tietenkin meille kuntalaisille.

Järjestään esityslistat tässä lautakunnassa ovat tulleet vasta kokousta edeltävänä arkipäivänä Lahden nettisivuille.

Olen ottanut useasti yhteyttä asian korjaamiseksi mm. lautakunnan puheenjohtajaan, eri jäseniin, lautakunnan sihteeriin. Vastauksina olen saanut ympärisoikeita lausuntoja tiedottamisen jatkuvasta kehittämisestä. Mitään korjausta ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Lisäksi sivistyslautakunnan asialistojen tekstit ovat kaupunginhallituksen esityslistojen kaltaisesti esimerkkejä erittäin huonosta suomenkielestä - virastokieltä, josta kukaan ei ymmärrä mitään.

 

 

Hienon suomalaissuven kunniaksi

1280644455_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kupittaan Saven Haitarinsoittaja veneessä 1950-luvun alusta Virtasen perheen vitriinissä

Poikkeuksellisen upean suomalaissuven 2010 kunniaksi teillä, päättäjät, on mieli täynnä lämpöä: riittääkö sitä pyytettömään kuntalaisten palvelemiseen. Esityslistojen aikaistaminen on yksi alku lupaamistanne kanssakäymismuotojen parantamisteoista.