Lahden konserttisyksy alkaa kevyesti mutta kunniakkaasti. Sinfonia Lahti & Lauluyhtye Rajaton konsertoivat kolmena iltana peräkkäin ja vastaanottavat jälleen monivuotisesta yhteistyöstään platinalevytunnustuksensa.

 

1282834504_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lauluyhtye Rajaton: Essi Wuorela (sopraano), Virpi Moskari (sopraano), Soila Sariola (altto), Hannu Lepola (tenori), Ahti Paunu (baritoni) ja Jussi Chydenius (basso)

Lauluyhtye Rajaton ja Sinfonia Lahti konsertoivat loppuunmyydyin salein Sibeliustalossa 26.-28.8.2010. Pop-musiikin hienoimmat kappaleet sisältävälle konsertille on annettu nimeksi The Best of Sinfonia Lahti & Rajaton, Vol. 2. Kapellimestarina on Jaakko Kuusisto.

1282833902_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Piskuiselle lahtelaisjoukolle oli lohdutukseksi loppuunmyytyjen salillisten tuskaan järjestetty ilo livahtaa maailmanmaineisen kaupunginorkesterimme ja rajattoman suosion saaneen ensemble-Rajattoman kenraaliharjoitukseen: paikaksi oli meille varattu Sibeliustalon ylin peräparvi.

Ja ei siinä mitään: kuuluvuus oli huippuluokkaa, valoshowt maailmannähtävyyttä ja musiikillinen anti elämyksellisintä kevyttä kotimaista ja maailmanmusiikkia moniin aikoihin, tulkinnat  ja lavashow sykkivimmillään, tunnelmallisimmillaan, vauhdikkaimmillaan, sovitukset ja yhteismusisointi maailmankolkkamme osaavinta, herkkua! Saimme heittäytyä estoitta taiteen maailmaan.

1282833931_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jo pelkästään Love of my life (Gueen:Mercury/Kuusisto)  sopraano Essi Wuorelan tulkintana kera Jaakko Kuusiston viulun romanttisten värisävyjen ja Lenni-Kalle Taipaleen  tarkoin nyanssoiduin pianosäestyksin  oli musiikkikokonaisuus, jota voisi vilpittömästi kuvailla jumalaisen kauniiksi kevyenmusiikin arvokoruksi.

Vanhempi suomalaispolvi sai kuulla mielimusanaan pari suomalaiseuroviisua: Marion Rungin ohjelmistosta napatun Tipi tii, tipi tii. (Tuomisaari/Salo)  sekä Katri Helenan bravuurihitin Katson sineen taivaan (Siitonen/Salmi/Fagerlund). Lämminsävyinen, yhtyeen monipuolinen basso Jussi Chydenius oli letkeän eläytyvänä Tipi tiin soolo-osuudessaan.

Rajattoman Beatlesit, Abbat ja tietenkin Queenit olivat koko ohjelmiston selkärankaa, tuttua ja taattua yhtyeen tavaramerkkiä. Oma kroppani ja psyykeni retkahti lopullisesti antautumaan hurmiollisen hienoon Abba-tulkintaan Money, money, money (Andersson /Ulvaeus/Kuusisto).

Rajaton -sextetti koostuu persoonallisista, äärimmäisen musikaalisista taiteilijoista, joiden yhteistulkinta on ainutlaatuisen nautittavaa: yhtyeen yhteissointi on monivivahteista, jäljittelemättömän omaväristä, tarkkaa mutta silti rentoa.

Itse nautin eniten pelkän lauluyhtyeen a-capella tulkinnoista. Ne maistuivat korvaani hurmaavalta kevyeltä musiikilta, esitystapa luontevalta showlta, jonka olisin halunnut myös täysin akustisena kuulla sekä nähdä.

Jaakko Kuusiston hyvävaistoisesti tehdyt sovitukset ja innostava musiikinjohto olivat jälleen nautinnollisen kokonaisuuden varma tae.

 

Piippuhyllyhuomio

Joskus piippuhyllyllä tällaisesta asiantuntemattomasta taidenautiskelijasta ihan vähän tuntui koko sinfoniaorkesterin ja lauluyhtyeen musisointi liian hälyisältä, erittelemättömältäkin - olisiko äänentoistolaitteitten ja maailmankuulun huippuakustiikan yhteensovittamisessa vielä jotakin säätämistä ainakin piippuhyllylle saakka.

1282844297_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Konsertin kokonaistoteutuksessa mukana:

Sinfonia Lahti & Lauluyhtye Rajaton

Lasse Kantola ohjaus, Lenni-Kalle Taipale piano, Jari Nieminen kitara, Lauri Porra basso, Jaska Lukkarinen rummut

Varsinaisen esityksen puvustus Riia Lampinen, kampaukset ja meikki Merja Torri

Äänitekniikka:Ilkka Herkman, Julius Montonen, Samppa Rinne Valoteknikka: Aki Helminen, Simo Haakana, Eero Harden,Sibeliustalon käyttöpäälikkö Jukka Kaunisto


 http://www.rajaton.net/fi/etusivu/