1289445448_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Prinsessavierailun tuloksena mm. tänne Tiirismaan kouluun menevälle kulkuväylälle ilmestyi hujauksessa meitä lahtelaisia tänäänkin elähdyttävä kukkaisasetelma vankkoine kiviastioineen.

Lahden kaupunki oli Ruotsista saanut marraskuun 1.päiväksi 2010 (vain puoleksi päiväksi) haltuunsa taikasanan, jonka avulla luotiin ihmeitä useampi viikko. Kerron tässä vuodatuksessani vain pari tuon taikasanan tehon vaikutustapahtumaa.

 

Lipputangon tarina

1289410139_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

A Demokraattinen asian hoitotapa

Lahden aikuiskoulutuskeskus Wellamo-opistoineeen teatterin ja pääkirjaston naapurina on tyylikäs rakennus komeine suurine suihkualtaineen. Tuttavani kulkee päivittäin tuon rakennuksen ohi. Kevään korvalla pitkien, arvokkaitten lipputankojen rivistöstä yksi oli irti jalustastaan ja makasi altaan reunalla korjausta ilmeisesti odottaen. Kesän kuluessa lipputanko oli paiskattu vesialtaaseen, vaikka se ei sinne pituudestaan aivan mahtunut. Tuttavani pyydysti lipputangon takaisin altaasta sen reunalle ja kävi samalla puhdistamassa altaan pohjaventtiilit liasta ja lehdistä, koska allas tulvi yli äyräittensä. Parin päivän päästä tanko oli heitetty takaisin altaaseen ja hypitty kahdeksi kappaleeksi. Tuttavani soitti talon vahtimestarille sekä kävi vielä yhtenä päivänä puhumassa hänelle kahden kesken lipputangosta. Mitään ei tapahtunut. Viime kuun alussa tutttavani – sivistysalalla työtä tehnyt sivistynyt ammattilainen – kirjoitti seikkaperäisen kirjeen Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtajalle, selostaen tapahtuneen ja  pyysi häntä demokraattisen päätöshierarkian vastuuhenkilönä tekemään jotakin lipputangon häpeällisen kohtalon korjaamiseksi ja asian saattamiseksi kuntoon. Tähän päivään mennessä hän ei ole saanut kirjeeseensä edes vastauskuittausta.

1289572472_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lipputanko lojui ovelasti suihkualtaan pohjalla, sen reunassa, kappaleiksi tuhottuna.


B Taikasanalla asian hoitaminen

Päätin kokeilla kaupunkiimme jo viikkotolkulla juurrutettua taikasanaa asioiden hoitamiseksi.

1) Soitin Wellamo-opiston rehtori Mari Ylä-Sankola-Peltolalle ja kerroin tuttavani ja monien muiden kaupunkilaisten huolen huonosti hoidetusta arvorakennuksesta ja sen siivottomasta ympäristöstä, nyt jo tyhjillään olevassa altaassa lojuvasta, katkaistusta lipputangosta. Rehtori kertoikin, että talon ja sen ympäristön hoito on kilpailutettu ja antoi kilpailun voittaneen yhtiön puhelinnumeron sekä selitti,  että hän on ottanut lipputanko-asiassa yhteyttä huoltoyhtiöön, tuloksetta.

2) Soitin aikuiskoulutuskeskuskiinteistöä hoitavaan firmaan. Siellä vastasi toimitusjohtaja, jolle kerroin yksityiskohtaisesti tuon pitkään vallinneen siivottomuusnäkymän edelleen jatkuvan. Hän kyseli, mikä siinä on sitten ongelmana. Vastasin kaikki muistamani: koko kesän siivoton allas, katkennut lipputanko ynnä kesän kaikki roskat kelluvina lauttoina altaassa eivät ole sivistyneen kaupunkilaitoksen tunnusmerkkejä kaupunkilaisille saati turisteille. Toimitusjohtaja kertoi syyksi lipputangon lojuntaan vakuutusyhtiön toiminnan: vaurioituneen lipputangon oli kaatanut pääovelle ajanut taksi, jonka omistajaa tai kuljettajaa ei vielä kolmen kuukauden kuluttuakaan ole saatu selville. Sen tähden muka lipputankoa ei voi kuljettaa pois eikä korjatakaan. Lisäksi huoltoyhtiön toimitusjohtaja kuvaili, kuinka heillä on vähän henkilökuntaa ja että aikuiskoulutuskeskus ympäristöineen on vuorossa vasta kohdakkoin.

Keskeytin vuolassanaisen toimitusjohtajan selitykset ja sanoin, että jos koko kesän asiat ovat olleet rempallaan, niin nyt viimeistään on toimenpiteitten aika. Kuvailin myös prinsessavierailun ajankohdan tuovan paineita kaikille kaupungin yleisilmeestä vastaaville henkilöille ja toimijoille.     

Kolme päivää edellisestä lipputanko oli poistunut ja suihkualtaan pohjan päällimmäiset roskat siivottu.


 

Roska-astian tarina

1288068903_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kaupunginkirjaston vielä maksuttomalla, kohta maksullisella parkkipaikalla on seissyt tyhjentämättömänä roska-astia jo kolmatta vuotta: kukapa tietää, vaikkapa roskis sisältäisi ruumiita. Useat yhteydenotot asiasta aina paikkakunnan valtalehden toimitukseen saakka eivät ole tuottaneet tulosta. Lahen uutisia kokeili uuden taikasanan vaikutusta asioiden hoitamiseksi.


Ilman taikasanaa ei mitään tapahtunut

Aivan lähellä edellistä lipputankotapahtumaa pääkirjaston takana olevan parkkipaikan ja Kirkkokadun puiston välissä on lojunut jo kolmatta vuotta suuri roska-astia tyhjentämättömänä. Ohikulkijat ovat ottaneet yhteyttä useasti sekä kirjastoon että kaupungin tekniseen virastoon.

Yksi kaupunkilainen otti valokuvan astiasta roskineen ja lähetti sen Etelä-Suomen Sanomiin, jossa kuva ja asia julkaistiin noin vuosi sitten. Mitään ei tapahtunut. Kuluneena kesänä saman kaadetun roska-astian roskineen löysi toinen lahtelainen, hän nosti sen pystyyn ja keräsi roskat. Mutta roska-astia ei liikahtanut roskineen mihinkään seuraavina viikkoinakaan.


Roska-astian hoitaminen taikasanalla

Lahen uutisia otti pikkukamerallaan oheisen kuvan ja varusti sen kuvan alla olevalla tekstillä sekä lähetti sen Lahden Seudun Kuntatekniikkaan kahdelle eri toimihenkilölle. Tämä yhtiö on vasta vajaan kahden vuoden ikäinen viiden kunnan yhteinen yritys, joka kertoo esitteessään toimintatehtävänsä: tarkoituksena on varmistaa yhtiöjärjestyksessä mainittujen seudullisten kuntatekniikan palveluiden saatavuus tuottamalla niitä omistaja-tilaajille ja markkinoille kilpailukykyiseen hintaan. Kuvan lisäksi kerroin lähettäväni tämän vuodatuksen näin prinsessavierailun innostamana Ruotsin prinsessalle, mikäli roska-astia -asiassa ei mitään edistystä tapahdu. Mitään vastausta sähköpostitse lähettämääni kuvaan teksteineen en saanut.

Vajaan viikon kuluttua edellisestä roska-astia oli kadonnut ja ympäristökin siistitty.


Kukaan ei vastaa mistään

Nuo pari tuoretta pikkuesimerkkiä todistavat, että kun ajanmukaisesti kilpailutetaan, ulkoistetaan, priorisoidaan ja kehitetään, niin lopputuloksena vastuussa olevaa päättäjää tai tekijää ei löydy mistään.

Kun tuo taikasana prinsessavierailu sai näinkin nopeasti aikaan ihan oikeita asioitten ratkaisuja, on harmi, ettei tätä taikasanaa enää voi käyttää: emme voi edes ennustaa, milloin seuraava prinsessa suvaitsee Lahteen tulla. Sen ajan meidän on tyydyttävä demokratian toimintaan eli kaikkien asioitten rempallaoloon.

 

1289390794_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ruotsin prinsessavierailun kulkureitit saivat hulppeat kukkaistutukset. Kuva otettu 10.11.10 Lahden kansanopiston kulmalta.