Uudenlaista epistolaa

Ristin%20kirkko-lueto-normal.jpg

Lahden Ristinkirkko täyttyi eilen kahdesti äärimmilleen tiedonjanoisista.

Eilinen 25.11.2010 muotoutui lahtelaisessa sivistys- ja kasvatuskulttuurissa uudenlaiseksi voitonpäiväksi: suuri Ristinkirkoksi nimetty pyhättömme täyttyi kahdesti miltei ääriään myöten kuulijoista. Tiedustelin vaivihkaa vierustoveriltani nuorelta äidiltä hänen saapumisensa motiivia: hän oli löytänyt oman lapsensa koulun nettisivuilta Wilmasta kutsun juuri tähän tilaisuuteen: ”Nettiähän me nykyvanhemmat miltei pelkästään käytämme," kuului selkeä ja iloinen vastaus.

Puolelta päivin salin täyttivät lasten käytännön kasvatustyössä mukana olevat ammattilaiset. Illalla oli lasten vanhempien vuoro kansoittaa sali - talossa oli myös vanhempien avuksi järjestetty tilaisuuden ajaksi lastenhoito sekä monenlaista informaatiota päivän teemaan liittyen.

Enpä ole moista kirkkosalin kansanpaljoutta nähnyt kuin joskus jouluna. Lahden kouluvirkailijoiden johtokin Lassi Kilposen suulla ilmaisi aidon riemunsa kirkkosalin täyttäneestä kansasta: vanhemmat ovat todella kiinnostuneita lapsistaan, vanhempana olemisesta. Paikalle rientäneet halusivat tietoa, käytännön neuvoja lapsen kasvatuksen monista vaiheista – tunteista eli agressioista, kuten päivän teema kuului.  

            

Elävä, kokenut ihminen tutkitun tiedon sanansaattajana

Miten on mahdollista, että liki kahdeksansatapäinen vanhempain joukko istui pari tuntia innostuneena lähes myhäillen kirkon penkissä, usein nauruun remahtaen, kiinnostuneina ja kuuliaisina - monet jopa pieni muutaman kuun ikäinen lapsi sylissään.

Yhdellä ilmaisulla pelkistäen: värikkäämpää, innostavampaa, esimerkkipitoisempaa, meitä siinä sivussa roimasti piiskaavampaa ja silti syyllisyyksistämme vapauttavampaa, tehokkaampaa esitystä ja esitystapaa en ole eläissäni näillä jo kuusi vuosikymmentä teutaroiduilla kasvatustantereillani kohdannut: todellinen kasvatustieteen stand up -mestarin esitys!

Raisa%20caciatore-normal.jpg

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore

Kaikki se, mikä vannotaan netin autuuden nimeen voidaan korjata, syventää ja konkretisoida elävällä, maanmainion asiantuntijan luennolla. Vakuutuin satojen onnekkaiden paikallaolijoiden kanssa: paras asioiden selvittäjä, ohjaaja ja opettaja on sittenkin asiansa osaava asiantuntija. Tuon pitkän, monipolvisen, tutkitun ja mainioita käytännön ohjeita täynnä olevan kasvatussaarnan piti lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

Oma lapsemme tai kasvatettavamme ihmistaimi sylivauvasta aina 25-vuotiaaseen laittaa meidät vanhemmat jatkuvasti koetteille: miten olla avuksi hänen tunteissaan, niiden ailahteluissa, niiden rankoissakin purkauksissa, hetkellistä raivokasta vihaa ymmärtäen ja ohjaten sen hyväksyttäviin, ketään tai mitään vahingoittamattomiin käyttäytymismuotoihin. Saimme tukuttain käyttökelpoisia käytännön menettelytapoja lapsen ja nuoren kohtaamiseksi.

 

Piiskan ja kieltojen sukupolvelle armahdus

Me sodanjälkeinen piiskan ja remmin, saippualla suun pesemisen, tukkapöllyn, nurkkaanlaittamisen, arestin ja jatkuvien kieltojen sekä ei saa tehdä -hokemien sukupolvi olemme tietämättä paremmista kasvatusmenetelmistä siirtäneet vanhempiemme sukupolven käyttämät kasvatusperinteet omille lapsillemme. Nyt hämmentyneinä tietoa saatuamme tajuamme: kasvatuksen tutkijat, ammattikasvattajat ovat osanneet laatia meille kansantajuisen selkeitä ohjeita, joilla kenties selviämme jatkossa uusin ajatuksin ja ennen muuta lapsemme ja nuoremme saavat meiltä ymmärtävää, ohjaavaa ja rakastavaa vanhemmuutta.

1247113439_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Nyt ensikertaa toteutettu monen lahtelaista käytännön kasvatustyötä tekevän järjestön ja yhdistyksen yhteistyönä kaikille kasvattajille tarkoitettu tapahtuma onnistui loistavasti - jäämme odottamaan jatkoa.

Liitän lopuksi linkin Väestöliiton sivuille, joilta kiinnostuneet saavat  Raisa Cacciatoren työstäminä ohjeina perustietoa lapsesta, nuoresta ja vanhemmuudesta.

images?q=tbn:ANd9GcQlxHByUVr1-zeJSskSaPe  images?q=tbn:ANd9GcTvF8Tw-ZooBJQI3tzLD-c

 http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/

http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/

http://www.ouka.fi/pdf/luentotiivistelma.pdf