1292816612_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Televisio on ylivoimainen menneen tiedon ja elämänmuodon välittäjä meille ja uusille sukupolville. Suomenmaan neljä viimeistä sukupolvea ovat eläneet talvi- ja jatkosotien jälkeensä jättämissä jäljissä ja varjoissa tämän päivän yltäkylläisyyden aikaan – viimeisen parin sukupolven omat kokemukset ovat välittyneet vain äitien, isien ja isovanhempien edustamien sukupolvien kertomuksina tosiasioista.

Televisio on myös inhimillisten tunnetilojen tehokas siirtäjä: ruudun takaa television ammattilaiset pystyvät meille ruutua töllöttäville katsojille välittämään elämääkin suurempia tunteita. Näin ainakin Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen kirjoittamassa sekä Heidi Köngäksen taitavan henkilöohjauksen rikastamassa Tauno Tukevan sota -nimisessä TV-näytelmässä. Se on kertomus rintamalla ruokaa laittavista miehistä, töpinän porukasta. Tauno Tukevan sota kertoo yhden suomalaisen perheen vaiheista sodan jaloissa. Kolmen maanantai-illan  verran saamme yrittää ymmärtää TV:n ääressä suomalaisen sotilaan elämä-kuolema -kamppailua sekä samaistua kodin rauhan kaipuuseen ja tajuamaan kouraisevia tuntoja kotirintaman elämästä sodan synkkyydessä.


Lapsinäyttelijät vertaansa vailla

1292816267_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ensimmäinen jakso kuvasi sotilasjoukon rintamatapahtumia loman odotustunnelmissa ja herkkiä kohtaamisia kotilomalla. Sen keskeiseksi käsinkosketeltavan hienoksi sisällöksi muodostui sotilas Tauno Tukevan kotiloma ja  oman perheen kodinlämpöinen tunnelma, joka suorastaan liikutti meitä aitoudellaan. Elisa Salon esittämä, viimeisillään raskaana oleva puoliso (Ida) oli sydänlämpöinen roolityö ja ennen muuta pienet taitavasti ohjatut ja vielä taitavammin näyttelevät ja eläytyvät Toni Huuska ja Erika Eronen (Olavi ja Hilkka) perheen lapsina välittivät katsojalle näytelmän harvinaisen aitoja, luontevia ja herkkiä tuntoja. Jaakko Saariluoma päähenkilönä (Tauno Tukeva) vakuuttaa sisäistyneenä tulkintana ja antaa katsojalle esimerkillisen luonnekuvauksen elämänmyönteisestä ihmisestä uskottavuudellaan ja sympaattisuudellaan. Kohtausten jäsennelty toteutus on selkeää ja henkilöohjaus kokonaisuutena suomalaisten tv -näytelmätuotosten harvinaista eliittiä: verrattain uudet tv-kasvot niin sotilaina kuin muissakin osissa tulkitaan tutkitun tunteikkaasti, upeasti.


Mutta näyttelijän puhetaito

Mutta jälleen. Missä on suomalaisen näyttämötaiteen puhekoulutus, missä ohjaajan huomiokyvyn tarkkuus? Ymmärrän, että monenkymmenen harjoituskerran jälkeen tekijöille sanat ja lauseet, puherytmi ja koko teksti on tuttuakin tutumpaa. Mutta meille katsojille puhe ja replikonti on ensikertaa kuultavaa tällaisena: valtaosasta näyttelijöitten puheesta, sanoista saati repliikkien kokonaisajatuksista ei saa selvää. Tarvitsisimme ainakin tekstityksen ymmärtääksemme usein vielä murreasuista puhetta.

Tämän illan jaksossa seuraamme Neuvostoliiton suurhyökkäystä ja viikon päästä sota on vielä lähempänä Tauno Tukevan perhettä ja elämää sekä meitä.


2010681.jpg


Kulttuuriuutisia

Ensin pieni lahtelaisten rintakehää kohottava kulttuuriuutinen perusaasinsiltamaisesti. Ohjaaja Heidi Köngäksen puoliso on lahtelaissyntyinen Heikki Hellman.

Tampereen yliopiston uuden Media- ja viestintätieteiden yksikön johtajaksi on nimitetty vuoden alusta lähtien yhteiskuntatieteiden tohtori Heikki Hellman,55. Hellman toimi Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimiehenä 1989–2005. Viime vuosina hän on työskennellyt Helsingin Sanomien sunnuntaitoimituksen toimittajana. Hän vieraili journalistiikan professorina Tampereen yliopistolla vuosina 2008–2009. Media- ja viestintätieteiden yksikköön yhdistetään tiedotusopin, puheopin ja taideaineiden laitokset sekä draaman tutkimus, kun Tampereen yliopisto lopettaa tiedekunnat ensi vuoden alusta. Hellmanin yksikössä on noin 110 työntekijää ja noin 700 opiskelijaa. Hänen alaisuudessaan toimii siten myös yliopiston teatterityön laitos näyttelijänkoulutuksineen.Heikki Hellman

Lahen uutisia onnittelee!

 

http://tarmon.vuodatus.net/blog/1150833/lahtelaislahjakkuudet-maailmalla/

 


Maalaustaiteen lahtelaismestarilta odotettu uutinen:


Tuomo Lukkarin näyttely (Galleria Vapari6) on avoinna arkisin 22.12.2010 – 14.1.2011 ma-pe klo 9-17

1292822400_img-d41d8cd98f00b204e9800998e