Asmodeus%20ja%20kolmetoista-normal.jpg

Asmodeus ja neiti Ellen Blom

Lahden kansanopiston teatterilinjan Asmodeus ja kolmetoista sielua on kolmen korkeatasoisesti hallitun teatterielementin upeaksi kokonaisteokseksi yhteensulautunut teatteri-ihme.

Ensin komediallisen hauska vuosisadan ikäinen Runar Schildtin teksti, tuo pirullisen ovela, älykäs, ilkkuva satiiri meidän ihmisten heikkouksista, jotka paholaisen matkalla Suomessa Belsebuubille sieluja ostamassa paljastavat rajallisuutemme, turhamaisuutemme, myöntyväisyytemme ja ostettavuutemme; hurjan hauskan tekstin kruunaa sen puheasultaan loistelias Liisa Ryömän kielikuvarikas suomennos.

Sitten Lahden kansanopiston ennakkoluuloton, notkea, monitaiturinen, tulkintaulottuvuuksissaan lähes äärettömyyksiin yltävä, uhrautuva ja heittäytyvä näyttelijälahjakkuuksien joukko,

ja päällimmäisenä tuon materiaalin näyttämölliseksi, unohtumattomaksi kokonaistarjoiluksi, häijyn revitteleväksi mutta äärimmäisen mukaansatempaavaksi teatterileikkimäiseksi moraliteetiksi parissa viikossa muovannut dramaturgi-ohjaaja Juha Hurme jäljittelemättömine, mielikuvituksellisine kokonaisajatuksineen ja lukemattomine pikkudetaljeineen: teatteriesitys lyö timanttisuudellaan ällikällä ja kohoaa mielenkiintoisuudessaan, välittömyydessään ja puhuttelevuudessaan thalian ylimpiin tarhoihin.

Vain pariviikkoisen harjoitusaikansa tuloksena esitys on suoranainen ihme: tällainen ilmaisuvalmiuden ja kokonaissisällön, näyttämötyön tarkkuuden saavuttaminen näin pienessä ajassa on malliksi jokaiselle teatterintekijälle, esimerkilliseksi opiksi, ammattilaistenkin nähtäväksi ja ihailtavaksi.

Oma, vanha kärttyinen kriitikkouteni sulaa tällaisen kokonaisteatterityön yltäkylläisessä riemukkuudessa eikä löydä turhille erittelyille sijaa saati sanoja. Teatteritapaus!

 

Runar Schildt:

Asmodeus ja kolmetoista sielua

Lahden kansanopiston teatterilinjan II vuosikurssi

Rooleissa: Henri Tuominen, Essi Kosola, Marjukka Myllyntaus, Leena Aronen, Mari Naumala, Antti Tiensuu, Tiia Hautasaari, Tuomas Muhonen, Aku Sipola, Ella Mettänen, Henri Tuulasjärvi, Eero Ojala, Onerva Kärkkäinen, Valtteri Haliseva

 

KUVAVÄLÄHDYKSIÄ ESITYKSESTÄ  Kuvat Alma Median järjestelmässä tuhoutuneet, mutta korjauksen alla.

1297265487_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Fil.maist. Elis Bladh on tuhlannut kaiken, elämänsä ja omaisuutensa filateliaan ja Asmodeus, majesteetti Belzebubin edustaja Helsingissä, käyttää maisterin keräilijähimoa hyväkseen ja saa ensimmäisen allekirjoittajanimen sopimukseen: Allekirjoittanut sitoutuu täten luovuttamaan kuolemattoman sielunsa tämän paperin omistajalle. Toisen demonin kanssa lyödyn vedon tähden Asmodeuksella on vain kolme vuorokautta aikaa kerätä vyölleen täysi paholaisen tusina eli kolmetoista pääkaupunkiseudun sielua, joten kauppa käy vinhaan tahtiin markkinatalouden likaisiakaan keinoja kaihtamatta.

1297265471_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Matkallaan Manalasta Helsinkiin keräämään sopimukseen 13 allekirjoitusta Asmodeus pysähtyy Seitsemän peninkulman saapasmeteoriitillaan Turkuun, koska on kuullut, että siellä asuu pienen Suomenmaan pirullisimmat ihmiset.

1297265504_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Paroni Adlerschantz on pitkän elämänsä ajan eniten halunnut joka hetki ja jokapaikassa naista, nyt jo yli kahdeksankymppinen aatelinen ei enää osaa panna kuin korttia, siksi Asmodeus maanitteleekin paronilta potenssilääkkeen ihmevoimalla allekirjoituksen manalasopimukseen.

1297265543_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

EPILOGI...ja matkalaukku lennähti sähähtäen ulos ikkunasta matkustajineen kaikkineen. Se lensi huimaa vauhtia kohti etelää. Merkillinen kulkuväline kohosi korkealle sineen. Hietalahden satamassa kulkeva poliisikonstaapeli kuuli suhinan ilmassa ja päätti katsahtaa ylöspäin. Mutta ennenkuin hän ehti niin pitkälle, oli matkalaukku jo ylittänyt Harmajan, ja kohta se näkyi vain pienenä kärpäsen likana kevään vastasilitetyllä taivaalla.

 

 

2010681.jpg

Näytelmän  viimeinen esitys on torstaina 10.2. klo 19.

Esitys jatkuu  kiertue-esityksinä mm. Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa.

Tiedustelut:  misa.palander@lahdenkansanopisto.fi