456437.jpg

Tänään liputamme Kalevalan, suomalaisen kansallisen kulttuurin kunniaksi. Kirjoitan tätä juttuani Suomen Turussa, Euroopan kulttuuripääkaupungissa.

Täällä media keskustelee aineettoman kulttuurin säilyttämisestä, sopimuksesta, johon Unesco on kutsunut kaikki maailman valtiot. Yksi aineettomaan kulttuuriin kuuluvista asioista ovat kansalliset tavat ja tottumukset, kansan uskomukset, juhlat ja rituaalit. Ruotsi allekirjoitti sopimuksen vuosi sitten,Suomi ei - vielä. Miksi olisikaan kun Unescon luetteloissa ei ole mainittu yhtään aineettoman kulttuurin asiaa meiltä, kuten sauna, kuppaus, mämmi - tai vaikkapa suomalaista kuvaava luonnehdinta rehellinen ja oikeudenmukainen.

Ei oikeutta maassa saa, jos itse sit ei hanki

1298694787_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

http://www.atenakustannus.fi/index.php?pagecat=8&page=kirjailija&kirjailija_id=307

Ilona Korhonen, akateemisesti koulutettu pienen lapsen äiti oli useamman vuoden työpaikkakiusattu lasten oikeuksia puolustavassa kansalaisjärjestössä, jonka työilmapiiri muuttui ahdistavaksi, yksilöä alistavaksi. Hän kirjoitti työpaikkakiusaamiskokemuksistaan kirjan Työn taso riittämätön, jossa hän selkeästi, lähes tuntitarkoin muistiinpanoin ja psykologisesti mielenkiintoisin sekä lukijalle ymmärrettävin esimerkein kertoo työpaikkakiusaamisensa tunnot, käänteet, henkilöt, työtovereista niin puolustajansa ja varsinkin kiusaajiensa toimet ja henkilökuvaukset.  

Kiusaamisen kärjistyneimmissä käänteissä hän joutui turvautumaan ammattiauttajien apuun: sairauslomiin, psykologin neuvontaan, työterveyden palveluihin ja työsuojelupiirin apuun. Kirjoittaja joutui lopulta sanomaan irti työsuhteensa, elämään vuoden verran työttömänä ja laatimaan päivät toisensa jälkeen monetkymmenet työnhakupaperit, käymään lukuisissa työpaikkahaastatteluissa, työhönkoulutuksessa...eli alistumaan olemaan ihmisenä pelkkä tarpeeton nolla.

Kiusaaminen johti monivuotiseen kamppailuun oman oikeassa olemisen ja esimiesten mielivallan voitosta. Korhosen taistelu oikeuksiensa puolesta on meille esimerkki  - ei mikään mieltäylentävä tai harvinainen – Suomessamme, Lahdessammekin.

1298693555_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Valokuva: Tomi Hänninen

Työn taso riittämätön on puhutteleva, opastava, tarpeellinen kirja jokaiselle työnantajalle sekä suomalaiselle rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden puolustajalle.

2196776.jpg

Lahdessa Päijät-Hämeen koulutuskonsernissa tapahtuneet työpaikkakiusaamiset ovat tunnusmerkiltään samanlaiset, Korhosen tapaustakin räikeämmät nopeudessaan, yksilön alistamisen mielivallassaan.

Ilona Korhosen kirja ja liitteenä olevat artikkelit ryhdikkäästä vastarinnasta lahtelaisten vasallien ja yksinvaltaisten alistajien nöyryytyksen alla meidän kaikkien oikeudenmukaisuuden puolustamiseksi ovat esimerkkejä suomalaisen aineettoman kulttuurin säilyttämiseksi.

Kansallisena juhlapäivänä liputan ja kajautan suuren fanfaarin suomalaisen aineettoman kulttuurin – rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

 

 http://tarmon.vuodatus.net/blog/2665498/-valehtelevan-sihteerin-kannanotto-koulutuskonsernin-toimintaan-alkuperainen-lyhentamaton-versio/

 

http://tarmon.vuodatus.net/blog/2608235/olemme-luottamuksen-arvoisia/