Lahden yleiskaavan avoin yleisötilaisuus järjestettiin 26.5.2011 Lahden kaupunginkirjaston auditoriossa. Paikalle oli rientänyt kolmisenkymmentä lahtelaista kuulemaan Lahden virkamiesten kaavasuunnitelmista. Yleiskaava määrittelee koko Lahden kehityksen ja kehittämisen vuoteen 2025 saakka. Samalla käynnistyi tärkeä kuulemisaika: lahtelaiset saavat antaa mielipiteensä suunnitellusta yleiskaavasta ja tuo vapaamuotoisten mielipiteitten antamisoikeus päättyy 30.6.2011 klo 15.00.

 

Suvikiusa jälleen

Miksi Lahden maankäytön vuosittaiseen perinteiseen tapaan kaupunkilaisten kuuleminen on ajoitettu alkukesään? Suomen suven parhaaseen aikaan ei lahtelaisella ole muutakaan tekemistä kuin kirjailla mielipiteitään Lahden yleiskaavasta, kaavabyrokraattimme tuntuvat jälleen kuin kiusallaan ajattelevan. Mielipiteitten rustaamiselle otollisin aika, suomalainen syyspimeä syksy, toisi varmaan aivan liiaksi mielipiteitä - byrokraatit tuntuvat pelkäävän.

 

 Unelmia ja utopioita

Suuri virkamiestyöryhmä Lahden maankäytöstä on työstänyt yleiskaavan nyt esiteltyyn ilmiasuunsa.  Kaavasuunnitelmissa, erityisesti yleiskaavakartassa esitetään kaupungin eri toimintoihin tarkoitetut, määrätyt tai varatut alueet. Kaavalla on tekijöittensä mukaan aivan toisenlainen juridinen painoarvo kuin aikaisemmilla: kaava on ensi kertaa Lahden byrokratiassa oikeusvaikutteinen, mikä tarkoittaa sitä, että siitä poikkeaminen on mahdollista vain muuttamalla yleiskaavaa valtuuston päätöksellä.**

1306674974_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Suunnittelusta ja kaavatyön johtamisesta vastaa yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki. Hänellä tuntuu riittävän unelmia ja visioita muillekin jakaa. Hyvä niin. Yleiskaavakarttaan liittyy nimittäin kertomus, kuviteltu mielikuva- ja tarinataso, jossa sakaritopeliusmaisesti kertoillaan Lahden rakentumisesta vuosi vuodelta vuoteen 2025 saakka: silloin Lahden ympäristökaupungissa olisi 120.000 asukasta, 50.000 työpaikkaa, jokaisella kuntalaisella olisi lähivirkistysalue enintään 300 metrin päässä...Pienet lähikaupat olisivat palanneet kaikkiin kaupunginosiin ym.ym…

Nykyinen Lahden Aleksanterinkatu olisi vuonna 2025 Lahden kävelykatu ja koko kaupungin olohuone, jossa on omat kaistansa kävelijöille, polkupyöräilijöille, rullaluistelijoille ja kai rollaattoristradansakin. Lahtelaiset olisivat nimittäin hylänneet miltei kokonaan henkilöautot ja käyttäisivät kevytliikenneväyliä sekä joukkoliikennevälineitä…Tuossa ensiotteita yleiskaavan selostuksesta.

 

Muu maa mansikka

Suunnittelijoittemme yleiskaavapyrkimykset on havainnollistettu mm. kahdellakymmenelläneljällä valokuvalla, joista vain neljä on Lahdesta, niistäkin yksi varoittavana esimerkkinä keskustamme huleveden nykyongelmista. 

1306682248_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vantaan Kartanonkoski on ainoa yleiskaavassa mainittu positiivisen ratkaisun esimerkki, josta  Lahden on syytä ottaa tulevaisuuteensa mallia.

Valokuvaesimerkeissään suunnittelijamme haluavat Lahdestamme Kanadan Toronton, Helsingin Vuosaaren, Oulun kaupungin, Tallinnan täydennysrakentamisesta kertovien kuvien kaltaisen kaupungin lisättynä useilla monilla korkeilla tornitaloilla.


Keinotekoinen ympäristökaupunki

1306675037_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kokonainen suuri sivu on valokuvia eteläisten maanosien kerrostalojen seinien, seinätasanteitten, kattojen ja portaittaisten tasojen viheristutuksista: tällainen on ympäristökaupunkimme tuleva ulkonäkö. Miten keinotekoiset viherratkaisut voivat toimia ja yleensä menestyä maassa, jossa ainakin 2-3 kuukautta vuodessa on paukkupakkanen, lumi ja jää. Tai miksi hakea malleja  kaukaa, ulkomailta, muista kaupungeista, kun omassa Lahdessamme olisi luonnon ainutlaatuisuuksia muille jakaa.

Ja lisää piruja seinälle. Suunnittelijoiden mukaan keskeistä on, että Salpausselkä -sana on koko yleiskaavakartan strateginen keskiö, jota suunnittelijat ovat miettineet vuositolkulla ja nyt muka yleiskaavaan kirjaamalla vihdoin oivaltaneet: Salpausselän reunamuodostuma, elinvoimaisen ympäristökaupungin perusta, muodostaa Lahdelle luonteenomaista maisemaa ja luo kaupungille identiteettiä. Kun juuri näihin aikoihin toinen, kaavasuunnittelijoita vahvempi voima, LAKES (Lahden seudun kehittämisyhtiö) ja sen yllyttämät paksulompakkoiset bisnesmiehet aikovat tuhota viimeisenkin Salpausselän harju-osan hotellikyhäelmillään sen peittäen, sana Salpausselkä on oikeastaan enää surkuhupaisa käsite, jolle pitäisi todellisuudessa kyynelehtiä menetettynä, raiskattuna lahtelaisvetovoimaisuutena.

Päätin olla uskomatta koko yleiskaavaluonnokseen, niin kotilahtelaiselle vieras se on.

Siitä, millä tavoin kaupunkilaisten jo vuodenvaihteessa samasta yleiskaavasta antamat mielipiteet oli nyt otettu huomioon, ei kukaan hiiskunut sanaakaan.

Muistakaa lahtelaiset silti nyt laittaa mielipiteenne  paperille ja jättää ne Teknisen ja ympäristötoimialan kirjaamoon viimeistään 30.6. klo 15.00 eikä sekuntiakaan myöhemmin!

 

** Eikä tarvita kuin suuren kauppaketjun pieni yskähdys ja taas valtuustomme tulee hyväksymään yleiskaavamuutoksia, joissa viheralueemme muutetaan, niin että supermarketteja voidaan niille rakentaa.

Lisää tietoja asiasta: http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/54FB76B1000F1A92C2257411003CCAF7