Sellon ääni ja sävyt ovat kuin ihmisen puhetta. Jos olisin oikea muusikko, määrittelisin - Esa Korjan sellokonsertin kokemana - sellon jousisoitinsuvun kuningattareksi. Korjan sellokonsertissa tuo kuningatar oli niin ylväs ja hienostunut soinniltaan, niin juonikas ajatuksiltaan ja äänenpainoiltaan, niin ylidramaattinen asemansa oikeutuksella ja niin aistillinen olemukseltaan, että me konserttiyleisö saimme kokea kiehtovan säveldraaman, josta ei sisällön syvyyttä, hehkua, väriä, voimaa, taituruutta puuttunut. Näennäisesti hillittyä ulkokuorta, eleganttia tyylikkyyttä, kuoren alla raivokasta sappista kiehuntaa ja vulgääria häikäilemättömyyttä sävelinä, jotka järisyttivät ajattelevaa ja nauttivaa minuuttamme, lumosivat kauneudellaan, vakuuttivat suorapuheisuudellaan ja sähköistivät kieroiluansoillaan.

1306233451_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Muusikot puhuisivat musiikkisanastollaan sellon jokaisen äänen ja sävelen herkkyydestä, väristä, värisoinnista, musiikkiteoksen erilaisista lähestymistavoista ja mahdollisesti kunkin kappaleen oikeasta soittotavasta. Ei-muusikkona voin vain todeta, että Esa Korjan huikeasti persoonallisina, kaikista ennakko-odotuksistani poikkeavina tulkintoina koin sellotaiteilijan kertovan soitollaan ainutlaatuisen omaäänisesti, omalla mielikuvituksellaan sävelteosten sisällön. Korja on ihan oikea kertojadramaatikko-sellotaiteilija.

Selloteosten sonaatit (C. Franckin Sonaatti A) ja konsertot (Einojuhani Rautavaaran 1. sellokonsertto) lienevät tutuinta, jokapäiväistä kuningattaren kävelykäytävää. Noissa laajoissa, kauniissa säveltäjiensä mielialoja esittelevissä teoksissa taitava pianisti (Leena Suhonen) musisoi kuin myötäelävä samassa pulssissa hengittävä alleviivaaja, innostaja korvaamattona omatuntona sellistille.

Maallikkohurmioni leimahti jo liekkeihin W.Lutoslawskin Sacher-variaatiot -sellosooloteoksen ihmismielen patoutuneitten inspiraatiomaisten purkauksien räiskähtelevässä kipinänuotiossa sekä  täyteen roihuunsa A. Ginasteran hienossa Pampeanassa, jossa sello ja piano lauloivat suurenmoisesti.

En tiedä, miten tällainen monen soittimen – tällä kertaa kuningatar sellon – taituri Esa Korja voi syntyä juuri tänne maailman harmaimpaan ympäristöön, Lahteemme - käsittämätön musiikkionni kaupungillemme.


Lahden ammattikorkeakoulu/ Musiikki- ja draamainstituutin sellokonsertti 23.5.2011 klo 10.00

Esa Korja, sello (opettaja  Raimo Sariola)

Leena Suhonen, piano