1305700477_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pieni sukulaisneiti soitti viime sunnuntai-alkuillasta ja pyysi minua tulemaan katsomaan kanssaan tv:ssä lähetettävää limpun MM-loppuottelua. Olin otettu, sillä kyllä soittaja tiesi, ettei tämä pappa jääkiekkoa ymmärrä saati seuraa. Pyytäjän vilpittömyys oli niin vastustamatonta, että se sai minut papan ominaisuudessa lupautumaan ensimmäisen erän ajaksi paikalle - ja niin tapahtuikin. Iltayöstä siinä sohvalla istuessamme hirvittelin niitä monia taklauksiksi kutsuttuja törmäyksiä, joissa satakiloinen kaveri runttaa ja murjoo pienikokoisen vastustajansa päin kovaa kaukalonlaitaa niin, että tämä lentää lähes metrin yläilmoihin veren syöksyessä sieraimista, pelaajien mailojen vipattaessa monina palasina pitkin jäätä. Vaaratonta touhua. Onneksi minun tarvitsi katsella tämä ainoa erä koko MM- jääkiekkokisoista suomalaisten ääliöitten toisten maitten samanlaisia ääliöitä järjettömästi telovia, vaihtopenkeillä julkisesti räkäklimppejä syljeskeleviä, noita suomalaisten kunnioittamia ja ihailemia suomalaisia. Enkä vieläkään ymmärrä, että laji täyttää urheilu-käsitteen kriteerit ja etiikan. Olin kirjoittanut allaolevan lyhyen vuodatukseni jo valmiiksi pari tuntia aikaisemmin julkaistakseni sen seuraavan päivän aamuna.

 

16.5.

Limppuaika

Heräämme tänään pitkästä aikaa normaaliin arkipäivään. Ne sadat yksityisyytemme ja elämänrytmimme häirintäteot, jotka suomalainen media on poikkeuksellisilla uutislähetysajankohdillaan, mitättömän lyhyillä ja sisällyksettömillä uutisillaan, piinaavan yksinvaltaisilla ohjelmamuutoksillaan ja varsinkin seuraamiemme tv:n vakio-ohjelmien loputtomiin jatkuneilla törkeän tylyillä peruutuksillaan tehnyt, on viimeinkin saatu loppumaan. Samalla televisiolaitteisiimme eetteristä ohjattu katkeamaton selostushuuto, jonka pauhussa normaali perhekeskustelu on käynyt täysin sietämättömäksi, on sekin sulkeutunut. Myös naapuritalon sitkeät yövalvonnat, vastaantulijoitten jo sairaasti tummentuneitten silmäpussien leimaamat kasvot ja monien tuttujen oudoiksi muuttuneet raukeanlyhyet  gramofonineulamaisesti samaan yhteen limppu-sanaan takeltuneet kuulumiset ja kohtaamistervehdykset ovat päättyneet ja tuttu elämänmeno jatkuu. Limppuaika on  vaihtunut kesäaikaan.

17.5.

PS

Elämänmenomme on samalla muuttunut.

Nyt lasten ja nuorison ihanteeksi on oikein kultamitalin kruunaamana näytetty Tosi Suomalainen: ihanteeseen kuuluu rankan tappelurehkimisen jälkeen oikeus täyskänniin, sekin häpeämättömästi koko Suomen kansalle näytettynä ja oikein päävalmentajan suusta oikeutetuksi ja ansaituksi todistettuna. Sikamainen limppuaika.

1305700477_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

**jääkiekko= limppu, lätkä, laatta