Lahden pääkirjaston sunnuntaiaukioloissa on mielihyvän ja huumorin tunnelmaa.        Kuvasssa Mikko Peltoniemi ja Jane Kääriäinen

Mitä myönteistä kaupungissamme meille kuntalaisille on tarjoiltu vuonna 2011? Olen jo monta päivää hikikarpalot otsarypyissä kirvellen miettinyt, muistellut, selannut vuodenaikaisia päätöksiä, kerrannut kokemiani tapahtumia, kävellyt kaupunkini kaduilla, piipahtanut kunnallisissa palveluyksiköissä, katsellut sekä kysellyt itseltäni – aina vastassani on ollut  käsittämättömän suuri byrokratia ja vain sattumanvaraisesti kohdalleni on osunut siedettävä asian selvittäminen loppuun asti saati asiallinen palvelu. Näin kaikissa asioinneissani omassa Lahti-kaupungissani ympäri vuoden, hallintokunnista riippumatta. Tässä jutussani sivuutan ne kuntamme yhtiöt ja kulttuurilaitokset, jotka perivät erillisen maksun palveluistaan.

 

Mihin ollaan menossa - kolmen esimerkin valossa

Teknisen toimen byrokratiasta olen Lahen uutisia -sarjassani kirjoittanut kymmeniä artikkeleita. Lahden tekninen toimi on ylivoimaisesti johtavin kaupunkilaisten ja meidän elinympäristömme aliarvioija. Erityisesti maisemalliset, rakentamiseen sekä kaavoitukseen liittyvät asiat tuntuvat siellä pienen piirin mafioimina, asiantuntijat sivuuttaen, härkäpäisesti toteutuvan entisen Itä-Saksan tapaan muuttumattomina vuodesta toiseen - tuloksiltaan homekiinteistöineen, maisemarumennelmineen kaupunkimme kasvot, elinympäristömme ja meidät asukkaat päätös päätökseltä tulehduttaen. Milloin tuo yltiöpäinen päätöskulttuuri oikein loppuu, milloin siihen saadaan tolkku?

Ihan lähipäivinä (3.1.2012) on jälleen tärkeä asiakokonaisuus luonnonsuojelualueista päätöspöydän takana nuijittavana: irvokasta sen esittelyssä mediassa on, että esittelijä Veli-Pekka Toivonen kertoo luonnonsuojelualueiden kasvavan entisestään, vaikka hän uskookin, että virkistysalueiksi merkittyinä ne täyttäisivät yhtä hyvin tehtävänsä. Alla linkki lahtelaisiin tyypillisiin lähivirkistysalueisiin, joita esittelijä Toivonen ilmeisesti haluaa kaupunkiimme laajemminkin.

http://tarmon.vuodatus.net/blog/3006266/paavolanrinteen-lahivirkistysalue/

http://tarmon.vuodatus.net/blog/2773336/lahden-yleiskaavasta/

 

Lahden perusopetuslaitoksessa on vallankäyttö hieman samanlaista. Peruskoulutuksemme hallinnossa on meneillään viranhoitajien vaihtoaika - uusia tuulia odotan malttamattomana, selviä ratkaisuja paremmasta hallintoilmapiiristä ei tosin ole edes näkyvissä. Aluerehtorit ovat vallassa (lisäpalkka ja pomona oleminen on kai kivaa). Missä on lapsi ja lapsesta huolehtiminen, missä yksittäisen oppilaan ja koulun tason, rakentamisen ja kouluympäristön asiantuntijat? Monet vanhemmat, opettajat  ja vanhempainyhdistykset ovat myös Lahen uutisia -juttuihini ottaneet yhteyttä oppivelvollisuuskoulun lahtelaisjärjestelyistä, joka tuntuu olevan tänäpäivänä pelottavan enteisesti hakusilla. Hälyttävintä on, että kaupungin asukkaiden yhdenvertaisuuden kannalta koulutilat, oppilaskohtelu ja koulujen käytännön toimet eri puolilla kaupunkia ovat eriarvoistuneet kauaksi tasapuolisuuden normeista.

http://tarmon.vuodatus.net/blog/2819580/elamme-tilastojen-harhakehyksissa/

 

Korkeamman asteen opetus - lähinnä ammattikorkeakoululaitos - on Lahdessa todella tulehtunut. Sen vetäjä ja yli-inkivisiittori Päijät-Hämeen koulutuskonserni on täysin yksinvaltaistunut, keskittynyt oman kiinteistömassansa kasvattamiseen ja nokkamiestensä vallanhuumaisen, käräjöinneissä tahrautuneen imagon kiilloittamiseen vähät välittäen paikallisesta opetustehtävästään ja sen velvoitteesta pystymättä reaalisesti ajattelemaan työllisyyden kannalta seutumme koulutuspaikkoja. Lahtea he eivät aio eivätkä kykenekään puolustamaan valtakunnallisessa koulutuspaikkasupistusbuumissa. Parhaillaan on muhimassa päätösehdotuksia, joita ei luulisi sivistyneen koulutusammattilaisen edes kauhu-unissaan ehdottavan:

http://tarmon.vuodatus.net/blog/3102147/lahtelaistaidekoulutuksen-murha/

http://tarmon.vuodatus.net/blog/3107901/lahti-etunenassa/

 

Pikkuisia hippuja ruhtinaallista kohtelua

images?q=tbn:ANd9GcTdXS9rPmvDrPWKoIFdvN0
 

Joitakin pieniä toivonpilkahduksia kuluneena vuonna on sentään silloin tällöin välähdellyt elämänuskomme vahvistukseksi. Yksi on terveyskioski, joka rantautui ensin ydinkeskustan suuren liikerypästalon yläkertaan ja lisäsi palveluaan tänä vuonna Launeen markettiin: näissä kioskeissa lapset, nuoret ja varsinkin vanhat tuntuvat saavan jonottamatta lievikettä pikkuvaivoihinsa, neuvoja terveydentilansa kartoituksessa, laastarointia, verenpainemittausta ja muuta pienempää kehonkontrollia sekä ennen muuta sitä katoavaa hyvää, luontevaa asiantuntijan kohtaamista, kuuntelemista ja kiireettömiä, perusteellisia vastauksia moninaisiin kysymyksiinsä.

http://www.lahti.fi/TERVEYSKIOSKI

 

Vuoden 2011helmikuun toisena sunnuntaina taiteilijavelhot Mikko Perkola ja Yrjänä Sauros viihdyttivät salintäyteistä kirjastoyleisöä konsertillaan ja jutuillaan.

Toinen on pääkirjaston sunnuntaiaukiolo erilaisine liiteohjelmineen: virkistäviä viikonlopputuokioita, pistäytymistä levollisesti kirjojen, päivälehtien ääreen, tuttavien tapaamisia, kirjaston maan mainioimpien virkailijoiden aulista palvelua. Syystä myös laajat kansanjoukot puolustivat järkkymättä taas lakkautuksen alaista Kiveriön kaupunginosakirjastoa. Ruhtinaallista yhteisöllisyyttä!

 http://tarmon.vuodatus.net/blog/2808830/kaupunginkirjaston-kulttuurituuletukset/

http://tarmon.vuodatus.net/blog/3042362/liian-kiva-kirjasto/

 

 

 

images?q=tbn:ANd9GcQ1pXMOWfGo7ljd_3b-JVt
Raisa Cacciatore

Kolmas kaupunkilaisia palveleva palkkalaisemme oppilashuolto (koulukuraattorit ja -psykologit) on löytänyt tavan kohdata lasten vanhempia uudella tavalla. Maan johtavimmat asiantuntijat ovat tulleet heidän avukseen. On syntynyt todellisia, mielenkiintoisia vanhempien, kasvattajien ja asiantuntijoiden kohtaamisten tapahtumia, joissa yhä suurempi sali on täyttynyt ääriään myöten moneen kertaan: on keskusteltu lapsen kehitysvaiheista, sosiaalisista valmiuksista, tunteen ja tunnetilojen ymmärtämisestä. Kasvatustiede on esimerkillisesti lähentynyt meitä, meidän tavallisten kansalaisten, lastemme sekä lastenlastemme monenlaisia käytännön pulmakysymysmerkkejä kasvattamisesta meille kiinnostavasti avaten.

 http://tarmon.vuodatus.net/blog/3086528/ihailtu-ja-rakastettu-lapsi/.

 

Lahen uutisia toivottaa hyvää alkavaa uutta vuotta 2012 ja enemmän ruhtinaallista kohtelua lahtelaisille!