Lahen uutisia pyrkii ymmärryksensä mukaan näin presidentinvaaliemme kynnyksellä kohtaamaan tänne Lahteen poikkeavia presidenttiehdokkaita, kuuntelemaan ja tunnustelemaan heidän todellista persoonallista sanomaansa ja erottelemaan siitä pois puoluepoliittisen tendenssin. Tänään oli vuorossa viimeinen Lahdessa vierailevista presidenttiehdokkaista – Paavo Väyrynen.

Jälleen sama kaupungin keskustan tavaratalorypäs ja saman kahvilan edusta kuin eilenkin. Kello lähenee aamukymmentä ja aulatilat ovat ihmisistä tyhjiä, vain joku ohikulkija sivuuttaa kahvilanedustan. Vastaani saapuu lappu kourassa selvästi Paavo Väyrysen näköinen mies, vaaleanruskea puvuntakki yllä ja ojentaa minulle lippua sekä kehoittaa minut noutamaan kahvit, sillä kohta presidenttiehdokas saapuu paikalle. Hieraisen vielä lasieni pintaa: onko hän sittenkään Väyrynen, sillä tuntuu hieman ryppyisemmältä ja aikalailla vaitonaisemmalta. Hän kertoo vain jakavansa näitä kahvilippuja. Olisiko Väyrysen klooni? Kauempana toinen mustapalttoinen herrasmies jakaa myös kahvilipukkeita. Kansaa alkaa tulla, kahvion tiskille syntyy jonoa. Nyt alkaa jo lievä tungos täyttää aulankin.

Salamavalot välähtelevät, sillä nyt hän saapuu, tuo ihan oikea Paavo Väyrynen Vuokko-rouvansa kera, tervehtii tyylikkäästi vastaanottajat ja siirtyy tottuneesti tavaratalon suuren aulan esiintymisestradille mikrofonin juurelle. Hän tervehtii vielä tuttavallisesti, kehoittaa kaikkia noutamaan kahvilipukkeen ja aloittaa varsinaisen puheensa.

 

Puheentuotto on vaivatonta, kieli virheetöntä, kasvojen ilmeet valoisat ja virkeät. Hän tekee lyhyen katsauksen käymäänsä kampanjaan läpi Suomenniemen, tilaisuuksien luonteesta hän valottaa paikkakunnilla järjestämiään kansalaisjuhlia, joihin hän nytkin toivottaa tervetulleeksi:" Ihan kohta alkaa presidenttivaalien kansalaisjuhla muutaman kadun päässä olevan musiikkiopiston juhlasalissa."  Hän kertoo tottuneesti tosina monia asioita: kuinka monien eri puolueiden jäsenet ovat vaihtaneet äänestyskohteensa näissä vaaleissa juuri häneen, niin kommunistit, kokoomuslaiset kuin vihreätkin. Hänestä on äänestäjien mielestä tulossa koko kansan presidentti, hän itsekin on hämmästelevinään saamaansa jakautumatonta hyväksyntää. En voi olla ihailematta  hänen rikkumatonta puhetaitoaan, hänen olemuksensa varmaoloisuutta ja hänen itsevarmuuttansa.

 

Puhe on hallitusti mitoitettu riittävän lyhyeksi: se päättyy vielä kahveillemenotoivotuksiin sekä kehoitukseen tulla ennen kansalaisjuhlaa ostamaan hänen ideoimiaan ainutlaatuisia kampanjarahoitusmukeja. Avustajat, päätehtävässä rouva Väyrynen vetäisevät esille suuret ruskeat pahvilaatikot ja totta: Paavo-presidentti tempaa käteensä mukin, ottaa taskustaan tussin ja alkaa piirtää niiden pohjiin nimikirjoituksia, kolmekymmentä euroa, olkaa hyvä. Hämmästelen, sillä mukien ostoon syntyy nopeasti oikein jono, setelirahat lipsahtelevat väyrysläisten taskuihin, Paavo signeeraa. Kauppa jatkuu tehokkaasti parinkymmenen minuutin ajan. Mukikauppa on yksi näiden lahtelaisten presidentinvaalitilaisuuksien ihme: epätodellinen pila on muuttunut markkinoiden kaltaiseksi hauskaksi tapahtumaksi.

 

Yli kolmenkymmenen vuoden opettajakokemuksellani saa presidenttiehdokas Paavo Väyrynen arvosanan 9+ kokonaisesiintymisestään. Hänen ilmiömäinen nousunsa sammuneesta tähdestä valovoimaiseksi komeetaksi tuo ½ arvostelupistettä lisää, mutta liian korkea ikä (65 vuotta) taas saman ½ pistettä vähennystä.

 

PS Jään vielä pohtimaan, kuinka pitkälle Väyrynen on oikein monipolveilevalla ajatuksenjuoksullaan presidenttiyttään miettinyt. Vuokko-rouva ainakin tuntuu olevan korvaamaton tuki ja koko  kameljonttimaisen politiikanmestarin selkäranka. Vaan entäs tuo väyrysennäköinen klooni - ehkä häntä tarvitaan flunssakuntoisissa päivissä istumassa presidentin työpöydän ääressä ja ties missä tilaisuuksissa..

 

Koko presidenttiehdokasjuttusarjan raatini lopputulos:

1) Pekka Haavisto 9½

2) Paavo Arhinmäki 9+ ja Paavo Väyrynen 9+

4) Sari Essayah 9

5) Timo Soini 9-

Eva Biaudet, Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö 4 (kaikilla diskaus)

 

Presidentinvaalisarjani päättyy tähän. Vaalien kahdeksasta presidenttiehdokkaasta kolme ei ole yltänyt mukaan tähän kirjoitussarjaan, joka edellytti ehdokkaiden henkilökohtaista tapaamista Lahdessa. Eva Biaudet, Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen ovat  kyllä Lahdessa käyneet, mutta niin varhaisessa vaiheessa, että tämän sarjan kriteeri olla ajankohtaisesti äänestäjien tavattavissa vaalien kynnyksellä ei heidän kohdallaan ole täyttynyt. Heille kaikille on arvosteluasteikkoni antanut tylysti kouluarvosanan neljä (4).

Kiitokseni lukijoilleni aktiivisesta mukanaolosta, käyttäkää  äänestysoikeuttanne!