Parhaillaan vietetään sanomalehtiviikkoa. Lahdessa se tarkoittaa lähinnä sitä, että kaupungin perusopetuksessa ja lukioissa ahertavat opiskelijat paneutuvat näinä päivinä Etelä-Suomen Sanomien ja Uusi Lahti -lehden meille kaupunkilaisille antamiin tietoihin ja virikkeisiin kotiseutumme, lähiympäristön ja koko maapallon tapahtumista ja puheenaiheista sekä niiden antamaan opastukseen omaan, ainutkertaiseen asemaamme pienenä hitusena maailman seitsemästämiljardista ihmisestä.

Tommi Berg

Otsikon mukaisia lehtiä Lahdessa on tasan yksi - Uusi Lahti. Se on osoittautunut päätoimittajiensa Kari Naskisen ja erityisesti Tommi Bergin lehtimiestaidoilla toimivaksi, riippumattomaksi lehdeksi, joka kertoo asiat niin kuin ne ovat ja antaa puolueettomasti tilaa erilaisille mielipiteille sekä kansalaisten kirjoituksille. Kaupunkilehtenä se ei maailmantapahtumia meille juurikaan valota, vahingoksemme se ilmestyy vain pari kertaa viikossa ja jakelu on valitettavasti kovin sattumanvaraista.

 

533947.jpg

Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala

Etelä-Suomen Sanomat tavoittaa joka päivä yli 70000 lukijaa. Paljasjalkaisena lahtelaisena viimeistään näinä kolmannen vuosituhannen alkuvuosina toivoisin, että oma Etelä-Suomen Sanomamme voitaisiin sisällyttää riippumattomien suomalaisten lehtien lyhyeen rivistöön. Ei voida. Jokaisena päivänä lehdestä on luettavissa lehden kaupallisesta tai asiakassuhteesta johtuva vähintään yksipuolisesti värittynyt kirjoittelu. Suuret ilmoittajat kuten kunnat, kuntayhtymät, suuret kauppaketjut saavat lehdessämme silkkihanskaisen, myötäkarvaisen käsittelyn pääkirjoituksissa, juttujen otsikoissa ja niiden sisällöissä. Jopa mielipideosastojen kirjoituksissa on havaittavissa tsaarinaikainen käytäntö: kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, lehden eläkkeelle siirtyneiden toimittajien ja muiden etuoikeutettujen kirjoitukset, tyhjäsisältöisetkin, saavat aina nopeasti ykköspalstatilan ja meidän tavallisten kansalaisten usein todella fiksutkin kirjoitukset nukutetaan toimituksen pöydille viikoiksi: näin ajatustemme julkaiseminen ei enää tavoita mielipideosastossa virinnyttä ajankohtaista kansalaiskeskustelua asiasta.

Etelä- Suomen Sanomiin meidän on kuitenkin tyytyminen. Se on viimeaikoina panostanut ulkoiseen ilmeeseensä, taittoonsa, ladontaansa, väritykseensä. Hyvä ajatus. Lehti on myös pyytänyt meitä lukijoita kertomaan mielipiteemme lehtemme ilmeen muutoksesta. Olemme antaneet. Milloin mielipiteemme näkyvät myös lehden ulkoasussa - odotamme jännityksellä.

Sanomalehtiviikon tärkeimpiä tehtäviä on opettaa kriittistä lukemista, itsestäänselvyyksien epäilemistä, kirjoitetun valheen ja totuuden erottamista. Etelä-Suomen Sanomien ulkoinen uudistus on sittenkin vain ulkokuoren muutosta. Milloin alkaa lehtemme uudistus kohti sisällöltään vapaata, luotettavaa, riippumatonta lehdistöä.

 

 

Journalistiliiton neljä ensimmäistä ohjetta:

 

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

4. Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.

http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journalistinohjeet/