Lahden valtuusto konsensusepidemian kourissa

Lahti Päijät-Hämeen Koulutuskonsernin suurimpana omistajana tuntuu olevan täysin voimaton ja vailla valtaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kari Salmen käännellessä asioita tyyliinsä toisaalta on niin ja toisaalta taas on näin, ymmärsi kaupunkimme päätöskoneiston ajautuneen kulttuuriopetuksen arvostamisessaan pussinperälle, josta ulospääsyä ei löydy - ympäripyoreää hymistelyä hyvälle asialle kylläkin.

Ulla Koskinen-Laine sen sijaan esitti mieleenpainuvasti, selvästi, kaupunginvaltuutettujen ajatuksia avaavasti, laajan puheenvuoron taideopetuksen alasajosta kaupungissamme: juuri nyt on vielä aika toimia taideopetuksen säilyttämiseksi Lahdessa, hän vaati.

Yllättäen myös Jouko Skinnari nosti osakkeitaan asian, insinöörimafian kulttuurivastaisen päätöksenteon, tuntevana valtuutettuna  ja vaati kaupungin johtoa puuttumaan nyt tilanteeseen PHKK:n suurimpana osakkaana sekä kaupungin päätösvallalla että valtakunnan päätöstasolla pikaisesti. Koskinen-Laineen hieno alustus kirvoitti useat valtuutetut pohtimaan tilanteen toivottomuutta. Mitään päätöstä asian hoitamiseksi ei valtuustossa pitkän keskustelunkaan jälkeen syntynyt.

Lahden valtuusto potee jo nyt näyttävästi suurten puolueiden konsensustautia tulevista syksynvaaleista, yksityiset valtuutetut ehdokasasettelutaistelussaan pelkäävät pinnalla pysymistään ja hädissään tempaavat pelastusrenkaakseen kantaaottamattoman vaikenemisen. Nynny valtuusto.

Suurlahdesta Pikkumikkeli  neljälläkymmenenellä miljoonalla

 

Jos en olisi ollut paikalla Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa ja kuunnellut valtuutettujen puheenvuoroja tarkalla korvalla, olisin hämmästellyt mistä nuo yli 36 miljoonaa euroa toriparkin rakentamiseen oikein lainataan. Nyt tiedän: Lahti-konsernin Investointipankilta antolainauksena. Mikä se sellainen pankki on? Se on meiltä veronmaksajilta pääasiassa Lahti Energian osinkoina kerätty ja lähitulevaisuudessa entistä teroitetummin kynsin kerättävä rahasäkki, josta kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralla on oikeus antolainata miljoonia ilman valtuuston erillistä päätöstä mieluisiinsa hullutuksiin ja huvituksiin. Kaupunginjohtajamme asema on nyt kuin yksinvaltaisen nallewahlroos-kroisoksen, sillä erotuksella, että rahasäkki on meidän lahtelaisten hiellä ja tuskalla aikaansaatu eikä kaupunginjohtajan omalla työllä tai edes viisaudella tai viekkaudella ansaittu. Näin on Lahdessa.

 

Nimet muistetaan – vaaleissa valtuusto vaihtuu reippaasti

Ei auttanut Matti Katajan ansiokkaat ja perusteelliset selvittelyt kustannusten epärealistisuudesta, muitten kaupunkien toriparkkien todellisuudesta – niissähän toreja reunustavat yritykset ovat olennaisesti myös maksajina. Lahdessa pelataan uhkapeliä suoraan meidän rahoillamme. Lahti rakentaa toripankin muka omilla rahoillaan. Pöh! Ei auttanut edes Jari Hartmanin tarkasti ja uskottavasti laskema Lahti-konsernin Antolainapankille ihan lähivuosina meiltä kerättävän rahasäkin suuruus: se on noin satamiljoonaa. Ei liioin Ulla Vaaran, Jouko Skinnarin tiukan upeat perustelut toriparkin tarpeettomuudesta, perussuomalaisten tai vasemmistoliiton selkeät puheenvuorotkaan vakuuttaneet valtuuston enemmistöä. 

Valtuutetut Iivonen-Pekesen, Kerkkä ja Kari eivät piittaa vanhustenhoidosta tai homekouluista, vaan syytävät 36 miljoonaa euroamme toriparkkiin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi äänin 32-27 suunnitelman, jonka mukaan kaupungin sisäinen pankki lainaa tarvittavat miljoonat kaupungin pysäköintiyhtiölle - äänestystulos kertoo  toriparkin rakentamisen kyseenalaisesta yksimielisyydestä.

Toriparkkiäänestyksestä on tyhmemmänkin helppo vetää johtopäätöksensä. Homekoulut ja vanhustenhoitopaikat ovat valtuustomme enemmistölle vähemmän tärkeitä asioita kuin toriparkki. Toriparkkia meille äänestäneet valtuutetut saavat syysvaaleissa todellisen äänikadon, demareiden kokonaisäänimäärä pienenee tuntuvasti ja vihreät toriparkkimyönteisyydellään katoavat miltei kokonaan Lahden valtuustosta.

 

 

Toriparkkia puolsivat:
Basboga Alettin (sd)
Himanen Hannu (kok)
Hildén Sirkku (sd)
Iivonen-Pekesen Susanna (sd)
Kaartinen Leena (kd)
Kari Mika (sd)
Kerkkä Merja-Liisa (sd)
Komu Pekka (sd)
Lehto Martti K (kok, varavaltuutettu)
Lehtomäki Saila (kesk)
Lindqvist Maija-Liisa (kesk)
Loponen Marjo (kd)
Luukka Maarit (kesk)
Mantere Leena (kd)
Mäntylä Aleksi (vihr)
Niinistö Sari (kok)
Nissinen Jarkko (sd)
Nurmi Tuija (kok)
Paulamäki Risto (sd, varavaltuutettu)
Pohjolainen Einari (kok)
Ratia Jorma (kok)
Rostedt Juha (kok)
Räihä Simo (kok)
Räihä Timo (kd)
Salmi Kari (sd)
Salminen Reijo (kok)
Simolin Ilkka (kok)
Vaara Kirsti (vihr)
Vahter Merja (kok)
Vainio Eero (sd)
Vauramo Saara (vihr)
Viljanen Ilkka (kok)

 

Toriparkkia vastustivat:
Hakala Seppo (kok)
Hartman Jari (sd)
Hilkemaa Juhani (kok)
Holopainen Antti (vas)
Jokinen Eila (sd)
Järvinen Pekka (vas)
Kataja Matti (kok)
Kauppila Matti (vas)
Kautto Vuokko (vas)
Kirwa Wilson (kok)
Koskinen Lasse (ps)
Koskinen-Laine Ulla (sd)
Kotala Raimo (Senioripuolue)
Lehto Rami (ps)
Louhelainen Helena (vihr)
Luhtanen Leena (kok)
Nieminen Erkki (sd)
Nikkanen Arja (kok)
Rantanen Pentti E (kok)
Rautkoski Paavo (ps)
Ripatti Tapani (sd)
Skinnari Jouko (sd)
Sundström Paul (sd)
Taavila Marja-Leena (kok)
Vaara Ulla (sd)
Viinikka Anneli (sd)
Vuori Eino (vas)