Pinokkio, yksi Euroopan nukketeattereitten huippuja, vieraili ilonamme ja riemunamme Lahden sivukirjastoissa kuluneen vuoden aikana.

Lahden kaupunginvaltuusto saa 11.6.2012 päätettäväkseen Lahden kaupungin palvelukonsepti -nimisen asiakirjan. Konseptilla yleensä tarkoitetaan nelisivuista A4-kokoista ruudullista paperia tai alustavaa luonnossuunnitelmaa jostakin asiakokonaisuudesta. Konseptissa ei siis välttämättä ole konseptin töhertelijän nimeä tai muuta lähdettä suunnitelman tarkistamiseksi. Kahteen kertaan lukemani 61-sivuinen Lahden kaupungin palvelukonsepti täytti tältä osalta täydellisesti konseptin määritelmän.

Lähtökohdastaan palvelukonsepti on korkeasta ylhäisyydestä kaupunkiorganisaatiosta katseltu, lähes Lahtea tuntematon näkökulma ja osoitus tekijän, tilastonikkarin, asiantuntemattomuudesta – sen numerollinen tähtäin on Lahden kaupungin väkiluku 118000 asukkaaksi vuodelle 2025. Minne on unohtunut tärkein tieto ja lähtökohta – kaupunkilaisten Lahti? Missä kaupunkilaisten haastattelut, toiveet, kokemustieto ja realismi Lahden tulevaisuudesta? Useimmilta kohdiltaan konsepti osoittaa paikkakuntamme olevan täysin vieras tekijälleen. Kuinka on mahdollista,että näin asiantuntematon ja sisällöltään kehno asiakirja viedään kiireellä kaupunginvaltuuston päätettäväksi? Missä on meidän kaupunkilaisten ja lahtikotiseudun kunnioittaminen? Kateissa. Hävytöntä.

 

Päälliköitä ja sparraajia riittää

Tarkastellessamme kaupunkimme parin viimeisen vuoden kehittämisnäkymiä meidän lahtelaisten silmät räpsähtävät hämmennyksestä ympyriäisiksi: parissa vuodessa kaupunkimme palkkalistoille on tullut lisää kymmenittäin päälliköitä ja pomoja. Lahteen on perustettu mm. oikein kehittämispalvelut-niminen yksikkö, jossa jo kolme päällikkötasoisesti palkattua kirjanoppinutta sihteereineen kehittää kaupunkimme kehittämistä. Tämä lukemani tekijätön konsepti johtaa luonnollisesti pohtiviin arveluihin: ounastelen, että viimeisin, muutama kuukausi sitten kiinnitetty kehityspalvelupäällikkö Toni Kirmula olisi tämän onnettoman, kiireellä kyhätyn, pelkästään tilastoanalyyseihin perustuvan, asioita täydellisesti tuntemattoman konseptin takana, ja hänen sparraajanaan kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Kaupunginhallituksen istuntosalissa ei papereita enää ole. Arvoisat Lahden kaupunginhallituksen jäsenet töllöttävät kokouksissaan jokainen omaa nettinäyttöään: asiat ja asioihin liittyvät liitteet ovat kokouksissa vain sähköisesti, paperittomasti. Sinänsä hölmönnäköistä kokoontumista, kun isot ihmiset tölläävät ruutuja, vaikka keskustelu ja katsekontakti olisivat ainutlaatuisesti käytettävissä. Useassa lautakunnassa on käytössä samanlainen päätösmekanismi. Epäinhimillistä, typerää tekniikan ylipalvontaa. Valtuustosaliimmekin on lähiaikoina tulossa sama tekniikan voittokulku katsekontaktisen inhimillisyyden korvikkeeksi.

 

Kirjaroviot taas sytytysvalmiina

Tämä tekninen hurmos, sivistyksellisesti ontto tyhjänpäiväisyys, on räikeän irvokkaasti nähtävissä palvelukonsepti-asiakirjassa. Asiakirjassa lahdataan maan rakoon pienet, toimivat kaupunginosakirjastomme. Suomalaisen, tavallisen lahtelaisen sivistyksen lähtökohta, lukutaito, kirja ja nimenomaan sen lainaaminen sekä monipuolinen kirjastokäynti asiantuntevan kirjastoammattilaisen opastuksin lapsillemme, vanhuksillemme, kaikenikäisille asukkaille mitätöidään täydellisesti.  

Pienten kaupunginosakirjastojen lahtaus on vihoviimeisin lähtökohta Lahden kehittämiseksi. Lahden kehittämispalvelut on täydellisesti epäonnistunut kehittämistehtävässään ja joutaa kaupungin loputtomassa säästökuurissa ensimmäisenä lakkautettavaksi kalliina ja tuloksettomana.

 

http://kaupunginkirjasto.lahti.fi/tiedote_palvelukonsepti.htm

 http://tarmon.vuodatus.net/blog/3042362/liian-kiva-kirjasto/