Lahden kaupungintalon sisäänkäynti
 
Lahden omistajan ääni on viimeinkin joistakin piiloista löytynyt - eli kadoksissa ollut järki yhteisölliseen päättämiseen myös Päijät-Hämeen koulutuskonsernissa alkaa löytyä. Lahden kaupunginhallitus antoi yksimielisenä päätöksenään viime maanantaina täyden tukensa Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Tarkastuslautakunnan lahtelaiselle puheenjohtajalle Martti Heinolle.

Lahen uutisia on viimeiset vuodet pitkään raportoinut koulutuskonsernin epäselvyyksistä ja erityisesti sen ylimmän johto-organisaation kaksikon (hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen ja konsernin toimitusjohtaja Arvo Ilmavirta) mielivaltaisista menettelyistä niin maailmanmatkailuissaan, rahankäytössään, laskutusepäselvyyksissään, virkakiinnityksistään kuin erottamisasioissakin ja jatkuvista kalliista oikeusprosesseistaan. Konsernihallitus on kilttinä klikkinä antanut asioiden mennä organisatorisen johdon esittämällä tavalla, kunnes viimein konsernihallituksen työtä tarkastava Tarkastuslautakunta on alkanut puuttua virheellisiin menettelyihin: lautakunnan puheenjohjtaja on tarttunut erityisen napakasti konsernin tulehtuneeseen työilmapiiriin. Tästäkös konsernihallitus, vaikka onkin tarkastuslautakunnan alainen, ei ole pitänyt.



Martti Heino

Viimeinen organisaation johdon yritys oli yrittää syrjäyttää mainio, jämpti ja moraalisesti ehdoton tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Martti Heino. Tapa oli naurettava: organisaatiokaksikko valjasti juoksupoikansa, tässä tapauksessa Tarkastuslautakunnan miespuoliset jäsenet padasjokelaiset Rauno Hännikäisen ja  Pirkka Aholan sekä hartolalaisen Matti Tanskasen juonimaan äänestystulos, jossa tarkastuslautakunta esitti epäluottamusta puheenjohtaja Martti Heinon toimille. Tarkastuslautakunnan äänestystulos oli suoranainen farssi: Heino ei saanut äänestää ja äänin 3-2 Tarkastuslautakunta teki epäluottamuspäätöksen. Mikäli asia olisi valmisteltu lainmukaisesti, eli tuotu esityslistalle riittävän ajoissa ja lainmukaisessa valmistelujärjestyksessä, päätöksellä olisi ollut lainvoima ja myös Heino itse (tai hänen varamiehensä) silloin olisi käyttänyt äänioikeuttaan: silloinhan äänestystulos olisi ollut 3-3. Nyt päätös laittomasti valmisteltuna olisi jatkanut hallintovalituksena ties kuinka monta vuotta eri oikeusasteisiin.

Farssin toinen arkkitehti, toimitusjohtaja Arvo Ilmavirta pelästyi viimein yksinvaltaisessa norsunluutornissaan kesken tämän heinoshown tajutessaan joutuvansa oikeasti vastaamaan teoistaan ja erosi. Puheenjohtaja Salosen vuoro taitaa olla vasta kuntavaalien jälkeen. Hyvät tuulet alkavat siis puhallella mielipidevapauden ja avoimuuden puolesta kuntayhteisössämme, vaikka demokratian hampaista on jäljellä enää pienet tyngät järkeviin päätöksiin.
 
 
Kankea brezneviläinen päätöskulttuuri tiensä päässä

Konsernihallitus oli lukenut kunta- ja hallintolakinsa kehnosti: se oli kutsussaan erehtynyt esittämään Tarkastuslautakuntaa erotettavaksi, vaikkei sillä ollut lain suomia valtuuksia asiaan. Tämäkin konsernihallituksen Yhtymäkokoukselle tekemä  päätösesitys olisi näin lainvastaisena matkannut heti kunnalisvalituksena kohti korkeampia oikeusasteita.

Kun seurasin tänään klo 9.00 alkanutta asian yli kolme tuntia kestänyttä päätösprosessia koulutuskonsernin Fellmanniassa, jossa koolle kutsuttu Päijät-Hämeen koulutuskonsernin lähes 40-päinen Yhtymäkokous oli koolla (matkakuluineen, kokouspalkkioineen, päivärahoineen sekä tarjoiluineen) päättääkseen Tarkastuslautakuntansa kohtalosta, tulin surulliseksi: konsernibyrokratia on hävettävän hidas ja kankea jäänne menneisyydestä.

Ensin julistettiin puolen tunnin neuvottelutauko, jossa vanhakantaisesti vasemmisto ja oikeisto neuvottelivat yksinään. Sitten pidettiin vielä puolen tunnin neuvottelujatkoaika. Viimein kokous jatkui ja äänestettiin kahdesta vaihtoehdosta: Lahden Pekka Järvisen (ei) esityksestä, jossa Tarkastuslautakunnan erottamisesta päätettäisiin luopua ja asia jäisi sikseen eikä erottamisasiaa valmistelevaa valiokuntaa perustettaisi ja Asikkalan Sauli Pakkasen kannattamasta konsernihallituksen (jaa) esityksestä, jossa Tarkastuslautakunnan erottamista varten perustettaisiin valiokunta Tarkastuslautakunnan erottamista valmistelemaan.

Äänten laskennan jälkeen saatiin tulos vihoviimein klo 12.10.  Äänin 119 (ei) ja 81 (jaa) Yhtymäkokous antoi Tarkastuslautakunnalle luottamuksensa jatkaa tehtävässään kevään 2013 tilinpäätöskauden loppuun saakka.
 
Päätös oli järkevä, sillä Tarkastuslautakunnan toimiaikaa on jäljellä vain yhdeksän kuukautta. Tarkastuslautakunta on tehnyt yhteisymmärryksessä hyvän tilikertomuksen kuluneelta toimikaudeltaan ja puuttunut puheenjohtajansa tiukalla otteella henkilökysymyksiin, jotka koulutuskonsernissa ovat vieläkin (kolmesta viimeaikaisesta johtajatason erosta huolimatta) aika rempallaan.
Koulutuskonsernin päätöskulttuuri ja toimintatavat ansaitsevat vielä maan korkeimman oikeusviranomaisen läpivalaisun, sillä muuten koulutuskonserniin jäänyt vanha hallintotapa jatkaa muhintaansa ja loputkin demokratian hampaantyngät mätänevät käyttökelvottomiksi.

 
 
Pitkien  kokoustaukojen aikana kuuntelin Fellmannian lämpiössä epävirallista yhtymäkokouslaisten juttelua, tässä pari puheenvuoroa:

-Oikeudenmukaisempaa olisi ollut erottaa koko konsernihallitus, joka tuolla tavalla asioihin perehtymättä myötäilee vuositolkulla kahden henkilön (puheenjohtaja, toimitusjohtaja) yksinvaltaisia päätöksiä.
-Tarkastuslautakunnan vahtikoiriksi usutetut ja konsernihallinnon operatiivisen johdon palveluskoirina toimineille kolmelle miesjäsenelle  (Hännikäinen, Ahola, Tanskanen) voitaisi anoa oikein sertifikaatit sekä omaan nilkkaan puremisesta että ylhäisten herrojen nuolemisesta.