Edessäni on Julkisen sanan neuvoston eilen 26.9.2012 tekemä päätösratkaisu 4824/SL/12. Kuusisivuisen päätöksen viimeisessä lauseessa kirjoitetaan:
Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Etelä- Suomen Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.”Alla Julkisen sanan neuvoston päätöksen allekirjoittajat
   
Risto Uimonen              Nina Porra
puheenjohtaja                 sihteeri 


Oheistan  tähän linkin, josta päätös kokonaisuudessaan on lukijani luettavissa: http://www.jsn.fi/paatokset/4824-sl-12/?year=2012
 


Etelä- Suomen Sanomat
Ei ihme, että me sanomalehden lukijat alamme olla vakavasti ja aidosti huolissamme saamiemme tietojen todenmukaisuudesta ja luotettavuudesta. Tuo entinen tutunturvallinen joka-aamuinen lehtemme on jo useamman vuoden ajan jakanut hämmentävän monista asioista meille lahtelaislukijoille vastenmielisen yksipuolista, asenteellista ja suorastaan virheellistä tietoa. Lahen uutisiakin on niihin kesysti puuttunut, niistä huomautellut, kirjoitellut niin päätoimittajalle kuin lehden omistajalle. Turhaan.

Kertoessaan meille kaupunkilaisille tärkeistä asioista Etelä-Suomen Sanomat on todistettavan usein mielipideosaston juttujen kirjoittajavalinnoissaan, pääkirjoituksissaan ja uutisoinnissaan asettunut vähättelemään tai piilottamaan kriittiset ja yhteisiä asioita tervehdyttävät kansalaisten mielipiteet ja kannanotot. Me lukijat olemme siis usein saaneet asioista täysin virheellisen, totuudenvastaisen kuvan.
Heikki Hakala


Oheistettu julkisen sanan neuvoston päätös koskee Etelä-Suomen Sanomien kirjoittelua Päijät-Hämeen Koulutuskonsernin pitkään vallalla olleesta työntekijöidensä mielivaltaisesta kohtelusta, josta meillä lahtelaisilla alkaa olla muiden medioiden välittämänä todellista tietoa paljon Etelä-Suomen Sanomien välittämää tietoa enemmän. Julkisen sanan neuvoston päätöksestä voi lukea, miten päätoimittaja Heikki Hakala suorastaan briljeeraa tekemillään journalistisilla virheillä, saivarrellen sanoilla ja luvuilla. Fiksuksi mieheksi tuntemani Hakala saa moisella ylimielisyydellään haukkomaan henkeä. Monet lukijani löytävät asialle tunnetun syyn niputtamalla Koulutuskonserniasiassa Hakalan vapaamuurariryhmään, johon miesryhmittymään hänen lisäkseen kuuluvat Koulutuskonsernin hallituksen puheenjohtaja Salonen ja Koulutuskonsernin korkeastipalkkaama lakimies Saloranta. Näillä kytköksilläkö journalismi Lahdessa toimii. Ei pelkästään. Koulutuskonserni on myös ESS:n suurimpia ilmoittaja-asiakkaita, jolta saatavat eurot tekevät saajan lojaaliksi.

 
Yksityinen kansalainen
 

Yksityinen, vilpitön, oikeudenmukainen lahtelainen on tällaisen tiedonvälitysjättiläisen kynsissä vain pieni mitätön, harmillinen tapaus, jonka jyrääminen bisneksen nimeen on ollut lehtitalolle helppo homma – joko tahallaan tai huomaamatta.
Sari Rivalli joutui taistelemaan vuosia väärästä irtisanomismenettelystä, voitti oikeudessa ja Koulutuskonserni tuomittiin korvauksiin, osa esimiehistä joutui eroamaan tai vaihtamaan työpaikkaa. Nyt Rivalli on voittanut Julkisen sanan neuvoston päätöksellä myös taistelun rehellisyyden puolesta tiedonvälityksen monopoliherruutta vastaan. Me asiaa seuranneet ihailemme ja kunnioitamme Rivallin päättäväisyyttä: olemme kokeneet hänen uhrautuvan puolestamme terveemmän, rehellisemmän ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan luomiseksi.

Totuus ei tämän julkisen tuomion jälkeen enää pala tulessa Etelä-Suomen Sanomissakaan yhtä helposti kuin tähän asti, jos yksityinen kansalainen jaksaa Rivallin esimerkin tavoin hellittämättä taistella sananvapautemme ja oikeuksiemme puolesta.

Asiaan liittyviä tämän vuoden 2012 Lahen uutisia -artikkeleita:

http://lahenuutisia.net/blog/3264993/demokratialla-viela-hampaantynkia/

http://lahenuutisia.net/blog/3238245/luotettava-avoin-ja-yhteistyokykyinen-toimitusjohtaja/

http://lahenuutisia.net/blog/3226748/lahden-sivistysrappio/

http://lahenuutisia.net/blog/3203819/me-lahtelaiset/

http://lahenuutisia.net/blog/3168895/molemmissa-tapauksissa/

http://lahenuutisia.net/blog/3147318/lahden-riippumaton-lehdisto/

http://lahenuutisia.net/blog/3141862/ihmisen-vaarinkohtelulla-on-hintansa-2/


http://lahenuutisia.net/blog/3137264/ihmisen-vaarinkohtelulla-on-hintansa/