Kaupunkimme lahjakkaimmat, ahkerimmat ja taitavimmat taiteilijat kovin harvoin ovat esillä tai edes nähtävillämme töillään. Vielä tämän viikon sunnuntaihin saakka lahtelaisilla on poikkeuksellinen tilaisuus tutustua täällä Pyhättömänmäellä kolmen suomalaistaitajan työhistoriaan, hämmästellä heidän töitään ja nauttia niistä.
Arkkitehti Seppo Markku ja teollinen muotoilija Reijo Markku ovat pystyttäneet isänsä, taiteilija Toivo Markun elämäntyön kunniaksi taiteilijan kotiin taidenäyttelyn, jossa saa pienen aavistuksen Toivo Markun monipuolisesta taiteilijatyöstä.Toiminimi Toivo Markku 1950-luvun alussa Lahden Hämeenkadulla.

Näyttelyssä pyörii myös diaesitys, joka esittelee Toivo Markun
monelle lahtelaiselle tuntematonta huonekalusuunnittelua, huonekaluvalmistamoa sekä hänen tyylikästä sisustussuunnittelijanuraansa. Huonekalujen muodot ovat harmonisen kauniita ja rakenteiden valmistusratkaisut sekä tuotteiden käytännöllisyys aikakautensa huippunerokkuutta. Näytteet Toivo Markun sisustussuunnittelusta esimerkiksi monien lahtelaisten ravintoloiden sisustajana aukaisee silmämme hämmästymään.


Avaran näyttelytilan täytti runsas avajaisyleisö, joka tässä kovin vakavana seuraa näyttelyn esittelyä, vaikka tilaisuuden tunnelma oli muuten kotoisen välitön ja hauskan leppoisa.

Näyttelytilan seiniltä saa ihailla taiteilijan vuosittaisten Lapinmatkojen väriloistoista luontomaailmaa, harvinaisen herkkiä asetelmia, muotokuvia, viipurilaisia maisemia, jopa kulttuurista harvinaisuutta,
maailman kauneinta Keski-Lahden puukirkkoa taiteilijan ikuistamana juuri ennen sen törkeää purkamista. Monetkymmenet työt taiteilijan eri aikakausilta puhuvat luonnon ja kauneuden tajusta, ilmaisun äärimmäisestä herkkyydestä.

Näyttelyn powerpointissa on myös lyhyt katsaus arkkitehti Seppo Markun mittavasta koulusuunnittelusta. Sen lähin näyte, Kannaksen koulun suuri saneeraus, sekä monet viimeaikojen suurten koulurakennusten toteutukset ovat suomalaisen koulusuunnittelun sisällöllistä, uutta arkkitehtuuria, muotokieleltään julkisten rakennusten kansainvälistä suunnitteluaatelia. Samoin muotoilija Reijo Markun muotoilukokonaisuuksien ja esinemuotoilun näytteet hivelevät toimivuudellaan ja herkistävät kauneudentajuamme.

http://www.hm-arkkitehdit.com/
http://www.designreform.fi/