Lounaan%20lastentarha-normal.jpg

Menneinä sodanjälkeisen aherruksen vuosina sisähiekkalaatikot olivat Lahdessa vielä harvinaisuuksia. Lastentarhoissa tosin sai nauttia tuon leikkimuodon harvinaisuudesta muun muassa Lounaan lastentarhan sisätiloissa: meillä tytöillä ja pojilla oli yhteinen oikea hiekkalaatikko, mutta käytettävissä vain tiukan Jenny-tädin luvalla ja tämän valvoessa hiekkaleikkejä.

Toista on tänään Lahti-kaupungin edistyksen aikana. Isot pojat ovat täysin sysänneet isot tytöt hiekkalaatikoiltaan ja leikkivät omassa hiekkalaatikossaan salaa tytöiltä ja meiltä entisiltä kavereiltaankin. Jenny-tädeiltä ja yleensä miehiä fiksummilta isoilta tytöiltä nämä leikit on tyystin kielletty. **

Lahden kaupunkia, sen henkistä ja aineellista rakentumista tarkastelevan kaupunkilaisen silmäripset suorastaan päristen räpsyvät hänen oivaltaessaan hiekkalaatikkoleikkien leikkijöiden todellisen tarkoituksen: isot pojat kaivelevat salakäytävänsä hiekkalaatikkoonsa, kaupunkimme maankamaran alle tiukaksi maanalaiseksi verkostoksi liikeyritysten, kaavoituksen, tiedotuksen, koulurakentamisen ja ennenkaikkea monenlaisen bisneksen kulkiessa vapaasti ja estoitta näissä käytävissä kunnallisen demokratian ulottumattomissa.

Kun kaupunginvaltuuston ja jopa kaupunginhallituksen jäsenet - nuo äänestäjien puhtain ajatuksin ja vilpittömästi harkitsemalla ja äänestämällä valitsemat luottamusviranomaiset - paljastuvat vaikka vain osittain tuon hiekkalaatikkoleikin verkostoituneen salapäätösmafian temmeltäjiksi, on aihetta pieneen kaupunkilaisen vuodatukseen. Tämä Vuodatus on juttu vapaamuurareista.

Vapaamuurarit

Suorakulma ja harppi on kaiken näkevän silmän ohella vapaamuurareiden yleisimmin käyttämä symboli. Yhdysvalloissa symboliin on liitetty myös kirjain G

  • Nykyaikainen vapaamuurarius muotoutui 1600- ja 1700-luvun vaihteessa Brittein saarilla valistuksen ajan innoittamana. Rakentajien työkalut ja perinteet saivat tällöin uuden, kasvatuksellisen symbolisen merkityksen. Järjestäytyneen muurariuden alkuna pidetään ensimmäisen suurloosin perustamista Lontoossa vuonna 1717. Vapaamuurarit on levittäytynyt ympäri läntisen maailman ja sen paikallisorganisaatio jakautuu looseihin. Sana tulee työmaakoppia tarkoittavasta sanasta lodge.
  • Suomen ensimmäinen muurariloosi, St. Augustin, perustettiin vuonna 1756. Venäjän keisarikunnan aikana salaseurojen toiminta kiellettiin, mutta muuraritoiminta elpyi itsenäisessä Suomessa uudelleen vuonna 1922.
  • Suomessa lasketaan olevan noin 8000 vapaamuuraria. Muurarien järjestelmä on voimakkaasti hierarkinen, vaikka virallisesti kaikki ovat tasa-arvoisia. Suomen looseissa on mahdollista suorittaa vapaamuurarien hierarkian kolme perusastetta: oppilas-, veljes- ja mestarimuurari. Tämän jälkeen valittavana on joko skottilaisen tai Yorkin riitin mukainen polku kohti korkeampia lisäasteita. Asteita on yhteensä 33. Korkein aste on suurmestari. Hän päättää asioista. Suomalaisten loosien käyttämät rituaalimusiikit on säveltänyt Jean Sibelius  (Musique religieuse, Opus 113). Hän oli korkea-arvoinen vapaamuurari. Suomen suurloosin tiedotustoimikunnan puheenjohtaja on lahtelainen Heikki Hakala.
  • Vapaamuurareilla on siis selvä hierarkia, ylemmät veljet antavat käskyjä alemmilleen. Vapaamuurarit vannovat noudattavansa oman tai minkä tahansa muun loosin tai ylemmän veljen käskyjä, sääntöjä ja ohjeita. Käskyjen noudattamista lievennetään hieman sillä, että niitä ei ole välttämätöntä noudattaa, mikäli ne vahingoittaisivat vapaamuuraria itseään tai hänen velvollisuuksiaan, esimerkiksi hänen perhettään. Toisaalta voi miettiä, kumpi ylenee nopeammin: veli, joka noudattaa käskyjä vai veli, joka vetoaa velvollisuuksiinsa.
  • Vapaamuurarit opettavat jäseniään symboliikan ja vertausten avulla. Vapaamuurarit tahtovat herättää jäsenensä ajattelemaan, kysymään ja etsimään. Opetus tapahtuu pääasiassa eri asteiden salaisten rituaalien muodossa. Vapaamuurariveljeskunta uskoo löytävänsä todella suuren salaisuuden. Se kätkeytyy henkilökohtaisiin kokemuksiin, jotka yksilö symbolien ja rituaalien avulla saavuttaa.

Lukijani voi tutustua vapaamuurareiden riitteihin ja salaisuuksiin hieman lisää seuraavista linkeistä: http://ohjelmat.yle.fi/mot/mot_21_1/kasikirjoitus

http://www.netikka.net/mpeltonen/muurari.htm

http://www.sibelius.fi/suomi/erikoisaiheet/yhteisot/vapaamuurarit.html

Vapaamuurarit7-normal.jpg

Lahti                           

Lahden Rituaalipyhättö

Vapaamuurari%203-normal.jpg

Yksi lahtelaisten vapaamuurareiden kokoontumispaikka on Jalkarannassa, Monontie 6. Lähes piilosta, suuren moniportaikkoisen kerrostalon siivestä (ympyröity punaisella) löytyy kaksi ovea, joista päädyssä oleva on varsinainen rituaalitemppelin pääovi.

Vapaamuurari1-normal.jpg

Koodivartioidun pääoven vapaamuuraritunnukset kertovat  huoneiston  käyttötarkoituksen.

Maallisen  elämän jälkeenkin

Silloin tällöin vapaamuurareiden viralliset jäsenluettelot putkahtavat medioihin. Toimitusjohtajia (42), insinöörejä, juristeja, pankinjohtajia, lääkäreitä (15) on runsaimmin edustettuina lahtelaisvapaamuurareissa. Julkaistut luettelot eivät kata suinkaan kaikkia jäseniä, useat vapaamuurarit myös Lahdessa kieltävät salaisuussääntöön vedoten nimensä julkaisemisen ja viimeistään heiltä kysyttäessä juudasten tavoin kieltävät jäsenyytensä.

Lahtelaisrappareiden tuoreehkossa, vuoden 2011 nimiluettelossa on edelleen useita aikoja sitten jo kuolleita lahtelaisvapaamuurareita: ilmeisesti vapaamuurariaatteessa kasvaa yksilöön niin suuri henkinen energia, että se toimii, johtaa ja järjestelee asioita vielä kauan maallisen elämän jälkeen.

Vapaamuurareiden lahtelaisluetteloa:  http://vaparit.blogspot.fi/2008/10/vapaamuurarit-eli-vaparit.html.

Rahamiehet roiskivat ylinnä

Vapaamuurareilla on toimintansa perusteena tuntuvat jäsenmaksut. Lahden vapaamuurareissa innokkaana toimii monivuotinen seutumme veroäyrikuningas, Lahden Polttimon omistaja Harald  Relander. Vanhat pankinjohtajat Aimo Niemi,Timo Setälä ja Lauri Sorvali ovat meille asuntovelallisille tuttuja muurareita ja Aleksi Soininen (Danskebank), Erkko Koskela (Nordea), Heimo Oivo, Jari Oivo ja sijoittaja Risto Karjalainen sekä sijoitusjohtaja Hans Thim (Handelsbank) jatkavat luetteloa.

Median rapparit

Valtalehtemme Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala, saman lehtikonsernin Radio Voiman johtaja Matti Eve,  Uusi Lahti -lehden pakinoitsija Don Camillo alias Pokko Lemminkäinen ja saman lehden kysymysnikkari Reijo Salminen takaavat, että lahtelaismediassa rappareita on riittänyt, jopa lehden teatterikriitikko Juhani Melanen on veljeskunnan jäsen. Osa ESA-lehtitalon eläkkeelle jääneistä operatiivisista johtajista on edelleen vapaamuurareita.

Koulumaailman laastin heittäjät

Lahden yhteiskoulun entinen rehtori Matti Kuukka, nykyinen rehtori Markku Moisala ja nykyinen apulaisrehtori Harri Lindholm takaavat koulun vapaamuurarien varman maanalaisen tuen ja Salpausselän lukion rehtori Heikki Vuori, Kannaksen lukion rehtori Jyrki Rosti omien lukioidensa varman säilyvyyden sekä otsikoissa näkyvyyden. Päijät-Hämeen konservatorion rehtori Eero Pulkkinen vetää puolestaan Conciksen maanalaiset rappaukset kuntoon. Lisäksi yli kolmesataa nimeä kattavassa lahtelaisluettelossa on Vapaamuurareiden 33-asteisesta arvostushierarkiasta liuta alempien asteiden rappareita, joissa on useita tuntemiani koulunrehtoreita, opettajia ja eläkeläiskouluvirkailijoita. Petri Korteniemi (Yrityskoulutus Oy) edustaa uusimuotoisinta kouluttajien ryhmää lahtelaisrappareissa.

Korkeamman musiikin veljeskuntaa

Lukijani jo tietävät, että Jean Sibelius oli aikanaan vapaamuurari ja sävelsi monet heidän rituaaleihinsa liittyvät kirkonmenomaiset musiikilliset tehosteet. Niiden soittaminen ei suju meiltä urkuharmoniopettaja-polkijoilta eikä muilta vainmeikäpojilta. Tarvitaan ammattilaisia, siksi Hannu-Heikki Hakulinen, Rauno Jussila, Erkki Krohn, Markku Krohn, Aimo Känkänen sekä esimerkiksi Sakari Perkola kanttoritaidoillaan tai jos näiden laulutaito ei vielä riitä, niin oopperalaulaja Mika Pohjonen sekä Lahden mieskuorolaisia on liittynyt vapaamuurariveljiksi. Kenties nämä urkuri-, rumpu- ja lauluveljet luulevat itsekin saaneensa melkoisen annoksen sibeliaanista synnyinlahjaa, mutta vuorenvarmasti ainakin virkansa säilymään vapaamuurariuden salaisuuksia yhdistävässä veljeydessä.

Lainvartijoiden roiske

Jo pelkkä juristiluettelon alku, asianajajat Antti Färkkilä, Kari Laitinen, Seppo Mäkelä, Ilkka Ojala, Pekka Pohja, Jaakko Päivärinne, Risto Saloranta takaa lahtelaiseen vapaamuuraritoimintaan näennäisesti laillisen menon. Tosin viimeksi mainittu Saloranta on meille lahtelaisille kyseenalaisen tuttu Päijät-Hämeen koulutuskonsernin operatiivisen johdon sotkujen oikeusjuttuihinsa käyttämänä, runsaskätisin palkkioin veloittavana asianajajana. Luetteloa voisimme jatkaa: varatuomari Jorma Inberg, OKT Mikko Ruotsalainen etc..

Lahden rakennus-ja kiinteistöbisnes tulvillaan rappareita

Ylivoimaisesti vankin edustus on monilla ylikansallisten ja pienempien rakennusyhtiöiden, rakentamiseen liittyvien yritysten omistajien, johtoportaan sekä suunnittelutason vapaamuurareilla. Tässä luettelon poiminta-alkua: toimitusjohtaja Paavo Ristola (aikanaan Insinööritoimisto Paavo Ristolan omistaja/nyk. Ramboll Oy), toimitusjohtaja Juha Viljamaa (Rakennusliike Viljamaa Oy), konsernijohtaja Hannu Lydman (Station of Finland), toimitusjohtaja Timo Seppänen (OP-Kiinteistökeskus), pääjohtaja Jukka Viinanen (Orion OY/eläkkeellä), aluejohtaja Olli Pekka Teerijoki (Rakennuskonserni Hartela Oy), vuorineuvos Pertti Berg (Starckjohann Oy/ eläkkeellä), asiakkuusjohtaja Harri Krokfors, hallituksen puheenjohtaja Kauko Saario (Lahden Autokori Oy/omistaja), toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen (Kiinteistöliitto/Päijät-Häme), toimitusjohtaja Jouni Kanervo (Lahden Hallit Oy), DI Hannu Katajamäki (Renor OY ja Lahden Teollisuusseura ry) ja huippuna Lahden kaupungin Teknisen toimialan lakimies, OKT Hannu Kulmala, joka kaavoja ja rakennusprojekteja kaupunkiimme hyväksyttäessä on vapaamuurarien tae salaisiin päätöksiin. Kun rakennustontteja jaetaan ja viimeistään kun urakat jaetaan, rahavalta, poliittinen valta ja virkavalta on Lahdessa näin myös maanalaisessa yhteistyössä. Koko bisnesmaailman vapaamuurarit kruunaa toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Lahden Messut).

Vapaamuurarit6-normal.jpg

Ilkka Viljanen ja Juha Rostedt - tiettävästi kaupuginvaltuuston ainoat vapaamuurarit

Tämä vuodatukseni on syntynyt vuosien kokemuksista, joissa en ole ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää meille tavallisille lahtelaisille käsittämättömiä outoja lainalaisuuksia kaupungissamme. Näistä yksi on valtalehtemme Etelä-Suomen Sanomien tapa välittää yksipuolista tietoa meille kaupunkilaisille, viimeaikoina jopa mielipideosastojen sensuuriluonteisella journalistiikalla.

Nyt ymmärrän, että Iiro Viinanen ja vapaamuurari Ilkka Viljanen ovat meistä kaupunkilaisista itseoikeutettuja mielipiteisiinsä vapaamuuraripäätomittaja Heikki Hakalan lehdessä. En silti ymmärrä, että Viljasen kaikki, usein täysin sisältöä vailla olevat kirjoitukset on julkaistava ja monien blogittomien kaupunkilaisten mielipiteet jäävät julkaisematta. Ymmärrän myös, miksi Lahdessa on löytynyt varoja ylläpitää jo neljäkymmentä vuotta Kansainvälistä Urkuviikkoa tai miksi toriparkki aiotaan rakentaa kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta. Valta, laki ja oikeus on maan alla, isojen poikien hiekkalaatikolla.

Vapaamuurarit7-normal.jpg

 

Ote mestarivapaamuurarin valasta

** Edelleen lupaan ja vakuutan, että en milloinkaan myötävaikuta vanhuudesta mieliheikon, alaikäisen, jumalankieltäjän, irstailijan, henkisesti sairaan, eunukin enkä myöskään n a i s e n vapaamuurariksi pääsyyn. Edelleen lupaan ja vakuutan, että en häpäise enkä mitenkään loukkaa mestarimuurarin vaimon, lesken, äidin, sisaren enkä tyttären siveyttä, enkä salli sitä toisenkaan tehdä, jos sen estää voi. http://www.hymy.fi/tasta-puhutaan/vapaamuurarit-rituaalit-ja-salat

Kansainvälinen politiikka ja vapaamuurarit

Juhan af Grann:

Vapaamuurarit4-normal.jpg

"Yhdysvaltojen presidenteistä vain kaksi ei ole kuulunut vapaamuurareihin, salamurhatut Abraham Lincoln sekä J.F. Kennedy." http://www.mtv3.fi/viihde/uutiset/muut.shtml/1016580?af_grann_juhan

Jüri Lina

Vapaamuurarit5-normal.jpg

21.1.2013 TV1 MOT: "Italiassa pahamaineinen loosi P2 teki talousrikoksia ja valmisteli vallankaappausta. Se yritti sekaantua politiikkaan. Silvio Berlusconi kuului P2 loosiin. Jälkeenpäin on todistettu, että P2:lla ja monilla italialaislooseilla oli ja on yhä siteitä mafiaan. Ne toimivat yhdessä ja tekevät talousrikoksia, suorittavat rahanpesua, salakuljettavat huumeita ja huijaavat suuria summia Euroopan unionilta maataloustukien muodossa. Se ei ole rehellisen ihmisen toimintaa. Niin ei käyttäydy hyvä ihminen."

Suomessa muurareiden avustuskohteita ovat olleet sotaveteraanit, vammaiset, vanhukset, partiotyö, vaikeasti sairaat lapset ja lisäksi varattomat opiskelijat. Veljeskunnan kautta kulkevat summat ovat merkittäviä. Veljeskunnan alaisia järjestöjä ovat esimerkiksi Vanhusten ja Lasten Tuki -säätiö, Humanitas-Seura, Pro Humanitate Säätiö, Sompala-seura ja Karelia-säätiö. Myös vapaamuurarien puolisoiden muodostaman Nova Humana ry:n sanotaan harjoittavan merkittävää hyväntekeväisyyttä.http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=10/2012&id=604faed