Risto%20Lepp%C3%A4nen1-normal.jpg

Risto Leppäsen Asetelma vuodelta 1953

Vanhanajan lahtelaisia oikeita taidemaalareita on enää harvassa. Aika-määre on siirtänyt heidät ja heidän elämäntapansa menneitä aikoja ihannoivaan todellisten taiteilijoiden glooriaan: he elävät meille teoksillaan ja heidän elämänsä ikimuistoiset dokumentit ovat romantisoituneet todellista taiteilijaelämää henkimään ja meidät tuota elämänmuotoa kadehtimaan. Elossa ovat vielä sentään Olavi Lanu, Kaija Ikävalko  ja Tuomo Lukkari, joista vain Tuomo Lukkari on kunnioitettavassa iässään edelleen työkuntoinen, vitaalinen, hämmentävän uusiutuva ja tuottava taidemaalari.

Pentti Melasen kuuluisaan 1950-luvun marraskuulaisten lahtelaiskoulukuntaan kuuluneista taidemaalareista Kaija Ikävalkon kanssa sain olla useat vuodet opettajatoverina ja Olavi Lanun, Tutta Vuori-Lanun, Jorma Kardenin, Tuomo Lukkarin sekä Kosti Ahosen kanssa monessa niin taiteilijaseuran ja myöhemmin varsinkin Lahden Taiteiden toiminnassa mukana. Olemme onnistuneet saamaan tai hankkimaan kotiimme näiden lahtelaistaidemaalareiden Kaija Ikävalkon, Jorma Kardénin, Paavo Sarellin ja Tuomo Lukkarin töitä.

Risto%20Lepp%C3%A4nen2-normal.jpg

Risto Leppäsen metsämaisema 1960-luvulta

Tavallisista leipäammateista vapaan, aidon taidemaalarin Risto Leppäsen, sain tavata vain muutaman kerran, viimeisimmät varsinkin senaikaisille taiteilijapiireille ominaisessa tilassa ateljeestaan töistä irtautuneena vastaantulijana. Hänen töitään olen kohdannut lähes yhtä niukasti.

Galleria Aila Seppälän näyttelyssä niistä henkii tunnistettava ja rakastettava leppäsmäinen boheemisuus. Leppäsen omapiirteiset maisemamaalaukset kiehtovat lahtelaissyntyisen kotiseutusilmää: ateljeeikkunasta avautuvat näkymät voi tunnistaa 1960-luvun tutuksi, jo hiljalleen katoavaksi lahtelaismaisemaksi. Toinen on aiheiden valinta: maalarin työhuoneen keskeisyyden merkityksen voi aistia: erilaiset variaatiot sen taiteilijatarvikkeista, ikkunoista avautuvista maisemista, esineistöstä kertautuvat moneen kertaan, samoin ihmiskuvausten verhottu kasvottomuus. Leppäsen moderni, lähes kubistinen, hivelevän herkkä ja  hienosävyinen tyylittelevyys - niin metsämaisemissa, värisommitteluissa, muotokuvissa kuin yksityiskohtien rytmittelyissä - on suurta taidetta.

Risto Leppänen (1926-2001)
Maalauksia

Galleria Aila Seppälä
27.3.-27.4.
Suljettu 29.3. ja 31.3.-1.4. 

Vapaa pääsy

http://www.kehystamogalleria.fi/

http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/museokauppa/julkaisut/taiteilijaesittelyt/