KAup.valt15.4.-normal.jpg

Lahden kaupunginvaltuuston istunnossa 15.4.2013 puhujapöntössä kaupunginvaltuutettu Erkki Nieminen lukee 30 kaupunginvaltuutetun ja neljän varavaltuutetun allekirjoittamaa kiireellistä aloitetta toriparkki-hankkeen uudelleenkäsittelemiseksi.

Osuin todistamaan kansalaisyhteiskunnan tärkeimmän - kansanvallan - yllättäen henkiin heräävän, virkeän vakuuttavan ja harvinaisen voimannäytön. Astelin eilen Lahden kaupunginvaltuuston kokoukseen sen ravitsemustauon päätyttyä klo 20 ja sain kuunnella ensin monen valtuutetun mahtipontisia todisteluja valtuustotiimeissään tuottamistaan strategialuonnoksista ja strategiantäydennyspapereiden viisauksista, valtuutettujen vakuutteluista ja kehupuheista suunnittelupaperiensa erinomaisista onnistumisista ja näiden papereiden autuudesta Lahti-kaupungin ihannetaivaan alla. Ainakin Lahden kaupungin uusi lapsiystävällinen strategia tuntui olevan helpon yksituumaista: nythän kaupunkimme lapsiystävällisyyspuitteet ovat täysin nollassa.

Vaan sitten siirryttiin todellisuuteen. Esityslistalla oli kaupunginvaltuutettujen tälle kokoukselle jättämät aloiteoikeuteensa perustuvat aloitteet. Puolisen tusinaa hyvää aloitetta matkasi puhujapöntöstä kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.http://www.lahti.fi/www/bulletin.nsf/pfbd/BF105BB3623ABFBCC2257B4E00628081

Kaupunginhallituksessa virkamiesvalmistelun jälkeen yleensä aloitteiden lopulliseksi osoitteeksi juonitaan Unhola. Kuluvana keväänä yhden kaupunkilaisten kannalta merkittävän aloitteen kohtalo Lahden tulehduttavassa imagokuumeessa on ollut todellinen farssi. Jo tammikuussa Matti Kataja ja Tapani Ripatti jättivät yhteisen aloitteen toriparkki-asian pysäyttämiseksi, sen taloudellisuuden uudelleen arvioimiseksi ja koko hankkeen tarpeellisuuden selvittämiseksi. Aloite on lojunut kohta neljä kuunkiertoa käsittelemättömänä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljasen nuijan alle visusti liitsattuna.

Nyt kaupunginvaltuuston enemmistön allekirjoittama ja vielä muutaman varavaltuutetun vahvistama aloite samasta asiasta vaatii myös Kataja&Ripatti -aloitteen käsittelyn toukokuun valtuustokokoukseensa päätettäväksi. On uudelleenarvioinnin paikka, kun lahtelaisperheiden lapset kohta poikkeuksetta kulkevat opintietä homeisiin, mätiin päiväkoti-koululaitoksiinsa: mitä kaupunkimme ensisijassa tarvitsee verovaroillaan. Toriparkkiako?

kyn%C3%A4-normal.jpg

Kun kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta on saanut yksin myöntää 20 miljoonaa euroa toriparkkiin meidän kaupunkilaisten verovaroista, ihmetyksellämme kansalaisyhteiskunnan demokratiasta ei ole rajaa. Yhtä diktatoorista on, että vaikka koko hanke on hallinnollisissa oikeusasteissa vasta käsiteltävänä, hän allekirjoituttaa urakkasopimukset toriparkkirakentamisesta.

Vapaamuurarit7-normal.jpg

Toriparkki-asiassa jopa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljasen nuija ja vapaamuurarius tuntuvat menneen sekaisin, kun Lahden Messut vapaamuurari, messujohtaja Jussi Eerikäisen allekirjoituksin on varannut reilun kilometrin päässä olevan toriparkin 600 paikasta neljänneksen. Päätöshome alkaa tuoksua ei vain homekoirien, vaan meidän kaupunkilaistenkin neniin. Lahden Messut omistamme me kaupunkilaiset: näinkö me veroeuroillamme allekirjoitamme toriparkki-hankkeen tarpeellisuuden.

Kaup.valt.15.4-normal.jpg

Kaupunginvaltuutettujen Pekka Järvinen, Elisa Lientola, Martti Heino, Ville Skinnari, Juha Ravalt, Nina Laihanen, Maarit Tuomi ja Tarmo Möykky mielialat ovat myhäilevän vapautuneet: he kuuluvat niihin kolmeenkymmeneen valtuutettuun, jotka juuri ovat jättäneet toriparkkihankkeen tärkeän pysäyttämisaloitteen.

Valtuuston enemmistön allekirjoittama eilinen aloite toriparkkitoteutuksen pysähdyttämiseksi on todellista realismia ja sen nimilista näyttää meille rehellisesti uuden valtuustomme kannan toriparkki-asiassa. Uskon, että toukokuun valtuustokokoukseen mennessä vielä useammat valtuutetut kääntyvät realisteiksi, vastuullisiksi ja luottamuksemme arvoisiksi päättäjiksi.