lAHDEN%20KAUPUNGINTALONOVI-normal.jpg

Lahden kaupungintalon sisäänkäynti

Lahtelainen kouluelämä on saanut kaupunkimme ykköspäättäjät kipuamaan estradien valokeiloihin. Niputan kaksi heistä tähän juttuuni: kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ovat tällä kertaa asialla.

Haistakaa home, päättäjät

Viime aikoina on Lahdessa homeen vuoksi suljettu suuret kouluyksiköt: Kiveriön monensadan oppilaan peruskoulu, niinikään satojen oppilaiden Liipola-Kaikuharjun peruskoulu ja Jalkarannan peruskoulu, Riihelän kaupunginosakoulu sekä Humpulanvillan päiväkoti ollaan jyräämässä maan tasalle. Edelleen Kivimaan valtaisassa lähes 700 oppilaan peruskoulussa oireillaan  tehdyistä suurista homeremonteista huolimatta.

Nyt Launeen kuudensadan oppilaan peruskoulun vanhemmat järjestivät koululakon. Kaupungin päättäjät kun eivät korviansa lotkauta, vaan antavat lapsillemme monista sairastumisista huolimatta homeiset, sairautta kytevät opetustilat. Koomista on, että ainoaa todella tervettä koulua, Metsäkankaan koulua ei kohta enää käytetä koulutyössä.

Iikka%20Viljanen-normal.jpg

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja menee oikein televisioon kertomaan, että rahaa kyllä on uuden koulun rakentamiseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen antaa lausunnon, että rahaa kyllä löytyy, kun on kysymys yhteiskunnallisesti tärkeästä asiasta. Pitkään lahtelaispolitiikassa olleella Viljasella on lyhyt lähimuisti. Hän ei muista, että rahaa ei ole noihin tuhansien oppilaiden kansoittamien koulujen kunnostamisiin löytynyt monista lähetystöistä ja yrityksistä tai kymmenistä sairauskertomuksista huolimatta. Onko Viljasen päätösesittelyihin tulossa suuri muutos. Rakennetaanko nyt kaikki edelläolevat kouluyksiköt uudestaan Viljasen päätöksellä ja lupauksella - periksi ei anneta.

 

Kaikki Lahden kouluasiat rempallaan

Toinen koulutieto on lahtelaismedialle välitetty viesti, että Lahdesta on lähdössä heti vapun jälkeen oikein kouluasioiden asiantuntijoista koostuva lähetystö opetusministeri Jukka Gustafssonin puheille. Meiltä kuntalaisilta varjeltu salaisuus on, keitä tähän lähetystöön kuuluu. Ilmeisesti lähetystön jäsenet ovat noiden lopetettujen tai homeisten koulujen vanhempia ja opettajia, kenties oppilaitakin tai lakkautettujen Ammattikorkeakoulumme taidelinjojen opiskelijoita ja opettajia, kaikki asiantuntijoita.

Ainakaan Päijät-Hämeen koulutuskonsernin insinööriväen ei kannata osallistua matkaan, he kun ovat kaikessa syyttäneet opetus- ja kulttuuriministeriötä taidelinjojensa lakkautuksista. Sitä paitsi koulutuskonsernin ilmapiiri on entisensä: parhaiden työntekijöiden mielivaltaiset irtisanomiset jatkuvat entistä kiihkeämpänä, kostonomaisen kylmäävänä vallankäyttönä, samoin erilaiset koulutuskonsernin väärinkäytösten poliisitutkimukset. Koulutuskonserni on paljastunut toimillaan varottavaksi esimerkiksi koulutuksen lahtelaisasiantuntemattomuudesta.

Mika%20Kari-normal.jpg

Mika Kari

Lähetystön opetusministerin puheille on viemässä kaupunginvaltuustomme puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari varmaan hyvää tarkoittaen. Kun me koulun kanssa edelleen päivittäisessä työssä mukanaolevat kuntalaiset olemme Gustafssonin lausunnot ja kannanotot viime vuosilta milloin mistäkin kouluasioista kuulleet, hänen sivistyksellisesti täysin perustelemattomia supistuspäätöksiään mm. vapaan sivistystyön määrärahoista suurina, näköalattomina virheinä hämmästelleet, Mika Karin tukeutuminen pelkkiä virhelinjauksia kansalaisyhteiskunnan edistämiseksi tehneeseen ministeriin on vähintään virhearvio: vain poliittinen saman puolueen lojaalius sen selittää.

Miksi ei käyntiä suunnata työministeri Lauri Ihalaisen tai aikaansaavan ja ajattelevan valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen luo. Eikö ole tullut mieleen juuri heitä vauhdittaa kaaosmaisesta lahtelaisesta koulu- ja koulutustilanteesta. Entä Paavo Arhinmäki - hallituksen nokkelaälyinen visioija, joka tietää valtioneuvostossa koulutuksen lahtelaistilanteesta eniten - eikö eri puolueen ministeri kelpaa.

Pian on edessä valtiopäivävaalit ja sinne kellokkaillamme on hillitön pyrky. Molemmat nyt asialla olevat poliitikkomme ovat jo vuosia olleet päättämässä kaupunkimme asioista. Viljasen lanseeraama rahojen aina löytyminen yleishyödylliseen yhteiskunnalliseen tarkoitukseen on meille lahtelaisille kyllä selvinnyt aivan toisenlaisena: niin Viljanen kuin Karikin ovat varsin auliisti antaneet 20 miljoonaa veroeurojamme toriparkkia varten. Nyt molempien kärkipoliitikkojemme esiinmarssi julkisuuteen muka kouluasioiden pelastamiseksi haisee liiaksi hädänalaisten lahtelaiskoulutettavien hyväksikäytöltä ja katteettoman jälkiviisauden perisynniltä.

 Humpulanvillan%20p%C3%A4iv%C3%A4koti-norHumpulanvillan päiväkoti viehättävältä Salpausselän harjulta on suljettu homeen vuoksi ja lapset on siirretty tähän keskelle kaupunkia, yleiselle parkkipaikalle perustettuun parakkikylään. Ero yläkuvan päättäjien ovella ja lasten ovella roskankeruuastioiden, törkyisten lumikasojen ja yleisen parkkialueen kainalossa on räikeä ja paljon päättäjistämme kertova. Samanlaisissa parakkitiloissa (hienosti ilmaisten väistötiloissa) ympäri kaupunkia opiskellaan tänään ikimuistoistettavassa lapsuuden Lahti-kaupungissa.