Mikko_Jurkka%2C_Tapani_Kalliomaki-normalBjarne ja Elling                                                                           Valokuva Kari Junnikkala

Lahden kaupunginteatterin koko näytäntövuoden virkistävin teatteriesitys Elling lämmittää hymysympatiaan ihmiskuviensa elämäntoiveiden täyttymyksistä, sykähdyttää meidät innostumaan ajatteluun arkielomme monista lokerokarsinoista ja saa katsojan täydellisesti haltioitumaan ihastuksiin asti lahtelaisteatterin laadukkaasta, poikkeuksellisen hienosta näytelmätulkinnasta.  

Nykyajassakin osataan kirjoittaa ja esittää suurta ihmiskuvaa meistä pienistä, satunnaistuulien heittelemistä maailman laitakarsinoihin pudotetuista ihmisistä ja järjestelmämme yhteisöiltä pimitetyistä julman syvistä lokeroista. Eikä langeta hetkeäkään tarinoimaan otsa rypyssä psykologisoiden, vaan asiallisesti, mutta niin hauskasti, yllätyksellisen elämänvoimaisesti, katsojan oivallusta ruokkivasti, että vieläkin lämmittää nauravassa sydänalassamme.

Ohjaaja Maarit Pyökärin tuore, vahva ja heittäytyvä kokonaisnäkemys perustuu tekstin taitavaan näyttelijätyön ohjaukseen: kokonaisuus on täynnä draamallista, elämäntotuuksille nauravaa jännitettä ja tarkkavireistä tarkoin punnittua sävyrikkautta. Voidaan syystä sanoa, että kokonaisuus muuntuu harvinaiseksi, kauan kaivatuksi lahtelaiseksi näyttelijäkarismaksi, jonka voimalataus avaa katsojan lukitut empatiavarastot selkosilleen.

Näyttelijät tekevät esityksestä suurenmoisen. Tapani Kalliomäen Elling on huimaakin häikäisevämpi todeksi uskottava ihmisruipelo, jonka sisällä suuri avara maailma patologisesti litistettynä on tiukasti koteloituna. Kalliomäki avaa tuon maailman herkin äänenpainoin, luo todellisen ihmiskuvan ja vie katsojan mukaansa niin tekstin kielikuvien huumoriin kuin taitavan ihmissielututkielmansa sisuksiin - suloisen poikkeuksellisen ihmisensä meille tarkan rytmisesti värittäen. Kohtalokumppaninsa Bjarnen kanssa Elling elää suuren elämänmuutoksen. Mikko Jurkka tulkitsee Bjarnensa tunteikkaana, yksinkertaisen naiivina, kuin vastakohtana kumppanilleen ja niin vietävän todesti, omin persoonallisin elein ja reaktioin, että varauksetta tempaudumme mukaan näiden kahden näyttelijän luomaan todellisuuteen: näyttelijäkaksikko luo suurelle näyttämölle hienon draaman pienistä ihmisistä. Jari-Pekka Rautiainen yhteiskunnan perinteisen järjestelmän edustajana, Laura Huhtamaa hoitajana, baaritarjoilijana ja naapurina sekä Tapio Aarre-Ahtio boheemina kirjailijana luovat toiminnalliset elämän viitekehykset pienissä näytelmän sivuosissa, piirrosmaisen karikatyyrisesti ja onnistuneesti.

Kari Junnikkalan suuri näyttämö on jälleen todellinen lavastustaiteen pelkistetty, nykyelementein toimiva täydellisyys: valoineen, väreineen ja tyylipuhtaine esineistöineen, tilanvaihtoratkaisuineen, lumoavan visuaalinen kansainvälinen herkku.

Elling-uutuusnäytelmä pyörii jo Euroopan teattereiden lavoilla. Lahden kaupunginteatterin lähes tympäännyttävään kaupallis-musikaalisoituneeseen yleisilmeiseen näytelmä tuo tarpeellisen ohjelmistovalintapoikkeuksen. Esitys kelpaa kulttuurivientituotteeksi suurille maailman teatteriareenoille: se on komeaa, sytyttävän henkevää, hauskaa ja loistokasta teatteria.  

Axel Hellstenius  Elling

SUOMENNOS Henri Kapulainen
OHJAUS Maarit Pyökäri
LAVASTUS Kari Junnikkala
PUVUT Anne Lasonpalo
VALOT Jouni Nykopp
ÄÄNET Sami Järvinen

Rooleissa: Tapani Kalliomäki ,Mikko Jurkka, Tapio Aarre-Ahtio, Laura Huhtamaa, Jari-Pekka Rautiainen

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/